O KVOHST είναι πάνω απ' όλα ένας οπαδός της μουσικής και συλλέκτης δίσκων που τυχαίνει(;) παράλληλα να διαθέτει περίσσιο καλλιτεχνικό ταλέντο. Τι να πρωτογράψουμε γι' αυτόν τον άνθρωπο; Dødheimsgard, Code, Void, Gangrenator, Hexvessel και το τελευταίο, dark wave/ post-punk/ gothic rock χτύπημα του, οι BEASTMILK. Με τους τελευταίους πρόκειται να μας επισκεφθεί το Σάββατο 1 Νοεμβρίου στο Eightball της Θεσσαλονίκης και μία μέρα μετά στο An Club της Αθήνας παίζοντας τα κομμάτια του εκπληκτικού "CLIMAX" album. Δύο strange attractors από το METAL HAMMER πλησιάζουν τον πολυσχιδή Βρετανό... and they are now under His control.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ: Δημήτρης Σκούρας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ, ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ, ΠΡΟΛΟΓΟΣ, ΣΕΡΦΑΡΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Νίκος Τραγάκης

Πόσα πράγματα είναι κοινά μεταξύ του ανθρώπου που τραγούδησε στο "Posthuman" των Void με τον frontman των Beastmilk; Πολύς κόσμος σε παρακολουθεί από τότε και από την στιγμή που έκτοτε έχεις κάνει τόσα πολλά και διαφορετικά πράγματα, σχεδόν ξεχνάμε ότι αναφερόμαστε στο ίδιο άτομο...
Χε, χε, χε... Παραμένω ο ίδιος άνθρωπος, απλά η δισκοθήκη μου μεγαλώνει και από 'κει παίρνω τα ερεθίσματα μου για τα μουσικά μου projects. Είμαι ένα music freak, ακούω συνεχώς παλιά και νέα πράγματα και αγοράζω δίσκους αδιαλείπτως. Οτιδήποτε κάνω στην μουσική θέλω να έχει ενδιαφέρον και επικεντρώνομαι σοβαρά πάνω σ' αυτό, να βγάζω τον καλύτερο μου εαυτό ως ερμηνευτής και στιχουργός. Βέβαια, δεν έχει κανένα νόημα να έχω το ίδιο project 2 φορές. Ίσως στην πορεία έχω κάνει κάποιες λάθος επιλογές, αλλά δεν μετανιώνω τίποτα. Αντιθέτως, μου έδωσαν καθαρότερη ματιά για τις επόμενες μου κινήσεις.
Μιλώντας για τους Beastmilk και το τρομερό "Climax" LP, θα ήμασταν ακριβείς να πούμε ότι οι επιρροές σου εδώ ως τραγουδιστής είναι 70% Glenn Danzig, 20% Robert Smith, 5%, Jaz Coleman και 5% Andrew Eldritch;
(Γέλια) Με κολακεύει αυτό, από την στιγμή που λατρεύω ό,τι έχουν κάνει όλοι αυτοί οι σπουδαίοι τραγουδιστές. Αλλά δεν στράφηκα σ' αυτούς για ν' αντλήσω έμπνευση. 'Οταν γράφω μουσική προσπαθώ ν' επηρεάζομαι από διαφορετικά πράγματα από αυτά που σχετίζονται με το στιλ που γράφω την δεδομένη περίοδο. Για παράδειγμα, γράφοντας το "Climax" άκουγα πολλή Patti Smith, επειδή είναι γυναίκα και κάνει κάτι το διαφορετικό από αυτό που θα έκανα.
Τα βασικά χρώματα στο artwork του "Climax" είναι το κόκκινο και το λευκό, προφανείς συμβολισμοί για 2 ζωτικά υγρά, το αίμα και το γάλα αντίστοιχα. Έχοντας, όμως, τη νεκροκεφαλή και τα βίαια vibes του ονόματος σας, υπάρχει και μία αύρα θανάτου στο album. Σωστά; Πώς συνδέεται όλο αυτό με τους στίχους του album;
Ναι, η παρατήρηση είναι σωστή. Ξέρεις, οι Beastmilk έχουν να κάνουν με θεμελιώδη concepts, όπως η ζωή και ο θάνατος. Στο artwork, στους στίχους μας, μέχρι και στο όνομά μας, κυριαρχεί αυτό το δίπολο. Έχουμε, ας πούμε, τραγούδια που μιλούν για το τέλος του κόσμου, αλλά έχουμε και κάποια που μιλούν για parties. Η λέξη "Climax" σημαίνει οργασμός, αλλά και θάνατος. Θα μπεις στο πραγματικό κλίμα του δίσκου όταν αποδεχτείς ότι έρχεται το τέλος και δεν μπορείς να κάνεις κάτι για να το αλλάξεις, παρά μόνο να γιορτάσεις. Όσο μεγαλώνω, συνειδητοποίησα ότι δεν χρειάζεσαι αποκλειστικά blastbeats, βία και κοπάνημα για να γίνεις ακραίος, αλλά μπορείς να φτάσεις στο ίδιο αποτέλεσμα μ' έναν πιο πονηρό τρόπο.
Θεωρούμε πως οι Beastmilk μαζί με τους Σουηδούς In Solitude έχουν κάποιες κοινές ρίζες, από πλευράς αισθητικής και μουσικής. Το "Sister" album των τελευταίων είναι σαν μία heavy metal εκδοχή του δικού σας δίσκου και είναι ενδιαφέρον ότι αμφότερα κυκλοφόρησαν το 2013... Μπορούμε να πούμε πως ο dark wave/ post-punk ήχος επιστρέφει σήμερα σε μία βαρύτερη μορφή. Τι λες;
Κάτι τέτοιο πιστεύω κι εγώ, γι' αυτό και καταλήξαμε να περιοδεύουμε μαζί. Θυμάμαι όταν είχαμε κάνει το πρώτο μας demo πριν μερικά χρόνια είχαμε συζητηθεί αρκετά στους σχετικούς κύκλους. Τότε ένας φίλος μού είπε ότι για κάποιον περίεργο λόγο οι In Solitude ετοιμάζουν κάτι παρόμοιο αυτή την εποχή. Ξέρεις, αυτή η μουσική είναι εκεί έξω για δεκαετίες και έχει υπάρξει σε διάφορες μορφές της mainstream μουσικής. Από την άλλη, δεν υπάρχουν πολλές σκληρές μπάντες που έχουν πειραματιστεί μαζί της. Σαφώς είμαστε διαφορετικοί από τους In Solitude, αλλά επιμένω πώς θα βρεις το metal στοιχείο και στους Beastmilk. Ο καθένας μας έχει την δική του προσέγγιση κι αυτό μ' αρέσει πολύ, οπότε το να περιοδεύσουμε μαζί ήταν το καλύτερο που θα μπορούσε να συμβεί.
Η Linnea Olsson των The Oath είναι η νέα σας κιθαρίστρια. Πώς προέκυψε αυτό;
Θυμάμαι να βρίσκομαι σ' ένα δισκάδικο στο Oslo κι ένας φίλος να μού δίνει τον δίσκο των Sonic Ritual όπου παίζει η Linnea. Είχα εντυπωσιαστεί με το ταλέντο της, αλλά δεν είχε τύχει να γνωριστούμε. Όταν βγήκε και το "The Oath" με είχε μαγνητίσει και το άκουγα συνεχώς. Η Linnea είναι εξαιρετική στην σύνθεση και στο παίξιμο. Όταν διέλυσαν οι The Oath ήταν την ίδια εποχή που εμείς ψάχναμε για κιθαρίστα. Μία συνάντηση, ένα jam και έγινε το νέο, μόνιμο μας μέλος!
Δηλαδή ν' αναμένουμε και κάποια διασκευή στους The Oath επί σκηνής;
(Γέλια) Koίταξε, ο δίσκος τους μου αρέσει πολύ και είναι κρίμα που τελείωσαν τόσο σύντομα, αλλά δε νομίζω ότι υπάρχει εκεί κάποιο κομμάτι που θα ταίριαζε στους Beastmilk.
Ας μιλήσουμε για «ταινίες»: προτιμάς το "The Crow" ή το "The Wicker Man" (δηλαδή, είναι οι Beastmilk project και οι Hexvessel full-time μπάντα κι αντίστροφα);
Xε, χε, χε... Μου αρέσει το "The Wicker Man" περισσότερο γιατί είναι καλύτερη ταινία και μ' έχει επηρέασει σε διάφορες πτυχές της ζωής μου. Όμως, ξέρεις, δεν βάζω ταμπέλες σε κανένα συγκρότημα μου αν είναι full-time ή project. Θέλω να είμαι ένας μουσικός που λειτουργεί ως ηθοποιός. Να δουλεύω με διαφορετικούς σκηνοθέτες και διαφορετικά σενάρια και ρόλους. Μου αρέσει να βάζω προκλήσεις στον εαυτό μου. Οι Hexvessel είναι κάτι το πολύ προσωπικό και δεν με νοιάζει αν θα ασχοληθούν μ' αυτούς 2 άτομα ή 2000. Οι Beastmilk είναι κάτι πιο rock 'n roll, κάτι σαφώς πιο συναυλιακό και προσβάσιμο.
Τι να περιμένουμε από την συναυλία της Κυριακής;
Έχουμε πάντα πολλή διάθεση στην σκηνή κι ελπίζουμε αυτό να το μεταδώσουμε στον κόσμο. Σημασία έχει να βάλουμε το κοινό στο πνεύμα μας. Γνωρίζω ότι οι Έλληνες fans είναι ενθουσιώδεις, οπότε δε νομίζω ότι υπάρχει κάτι να χαλάσει αυτή την συναυλία. Ετοιμαστείτε για ένα party.
Είσαι σ' επαφή με τους Dodheimsgard; Έχεις ακούσει καθόλου υλικό από τον επερχόμενο τους δίσκο;
Eίχα δουλέψει πάνω σε νέο υλικό πριν αποχωρήσω από το συγκρότημα. Γνωρίζω ότι υπάρχουν πολλά τραγούδια - νομίζω 30! - για τον επόμενο δίσκο και ότι λογικά μέσα στο 2015 θα είναι διαθέσιμος. Ξέρεις, ο Vicotnik είναι μεγάλος τελειομανής, άρα μπορεί να χρειαστεί 1-2 χρονάκια ακόμα, δεν ξέρω! Πάντως, τα riffs που γράφει δεν τα γράφει κανείς άλλος...
Υπάρχουν νέα για τους Gangrenator και Decrepit Spectre;
Δε νομίζω, αυτά τα projects δεν λειτούργησαν όπως το επιθυμούσα.

comments