Τις τελευταίες μέρες, ο κόσμος του παλιού progressive rock θρηνεί τον χαμό 2 σημαντικών μορφών του: του δικού μας Ντέμη Ρούσσου (Aphrodite's Child) και του Edgar Froese (Tangerine Dream). Ο ηγέτης των Opeth, Mikael Åkerfeldt, ως φανατικός μύστης τέτοιων μουσικών, έγραψε τα εξής στην επίσημη ιστοσελίδα του σουηδικού group.

«R.I.P, Ντέμη Ρούσσο και Edgar Froese

O Ντέμης Ρούσσος ήταν ένας μουσικός ήρωας για εμένα. Ο μεγαλόσωμος τύπος με τη τεράστια γενειάδα και την αγγελική φωνή, έφυγε από τη ζωή. Είμαι λίγο- πολύ τρελαμένος με τη μουσική του από τότε που αγόρασα μία κόπια του κλασικού "666" LP των Aphrodite's Child. Ήταν ένας δίσκος για party τόσο για εμένα προσωπικά όσο και για τους Opeth και το crew μας στις περιοδείες. Πρέπει να έχουμε χορέψει υπό τους ήχους του "The Four Horsemen". Kαι πολλά βράδια τραγουδούσα ακούγοντας τα "Rebecca" και "Winter Rains" από τους πρώτους του προσωπικούς του δίσκους. Ήταν ένας εκπληκτικός τραγουδισής, με πάθος, αλλά και σπουδαίος μπασίστας, κάτι που θα το συνειδητοποιήσετε ακούγοντας το "666". Όσο σας τα γράφω όλα αυτά, ακούω το "Forever and Ever" από το ράδιο. Μία τεράστια απώλεια που κάνει τον κόσμο φτωχότερο.

Πριν μερικές μέρες ο θρυλικός krautrock/ electronic/ psychedelic/ avantgarde οραματιστής Edgar Froese επίσης απεβίωσε. Νομίζω ότι είναι safe να πω ότι η δουλειά του με τους Tangerine Dream είναι πρωτοποριακή και οι solo δουλειές του (παρόλο που ακόμα τις ανακαλύπτω) με έχουν αφήσει επίσης εντυπωσιασμένο. Μου άρεσε πολύ το "Aqua" LP, αλλά ο Steven Wilson με σύστησε στο "Epsilon in Malaysian Pale" το οποίο είναι επίσης φανταστικό.»

Yπενθυμίζουμε πως οι Opeth εμφανίζονται στη χώρα μας τη Παρασκευή 20 Μαρτίου στο Gagarin 205 της Αθήνας και το Σάββατο 21 Μαρτίου στο Principal Club Theater της Θεσσαλονίκης, προωθώντας το τελευταίο τους LP, "Pale Communion".

 

comments