Ο πολυαναμενόμενος νέος, 16ος δίσκος των θρύλων κυκλοφορεί στις 4 Σεπτεμβρίου υπό τον τίτλο "The Book of Souls". Oι Iron Maiden δούλεψαν αυτή τη φορά στη Γαλλία (όπως είχε συμβεί και με το "Brave New World" προ 15ετίας) με τον σταθερό τους συνεργάτη Kevin "Caveman" Shirley. Oι ετοιμασίες του δίσκου (που ήταν σχεδόν έτοιμος από τα τέλη του 2014) καθυστέρησαν καθώς ο frontman τους, Bruce Dickinson, πάλευε με έναν κακοήθη όγκο στο πίσω μέρος της γλώσσας του που, ως γνωστόν, τελικά τον ξεπέρασε.

O δίσκος θα διαρκέσει 92 λεπτά, επομένως είναι διπλός. Μετά από πολλά χρόνια, τα songwriting credits είναι μοιρασμένα διαφορετικά, με τον μπασίστα και ιδρυτή Steve Harris να υπογράφει 7 συνθέσεις, έξι εξ αυτών με τους κιθαρίστες της μπάντας (Gers, Murray, Smith). Αυτή είναι και η πρώτη φορά από το "Powerslave" LP του 1984 που ένας δίσκος των Maiden περιέχει 2 τραγούδια γραμμένα αποκλειστικά από τον Bruce Dickinson, κι ένα από αυτά είναι το 18λεπτο "Empire of the Clouds", το οποίο ξεπερνάει το ρεκόρ του "Rime of the Ancient Mariner" και γίνεται το μεγαλύτερο σε διάρκεια κομμάτι στην ιστορία της Σιδηράς Παρθένου. Επιπροσθέτως, το λογότυπο της μπάντας στο εξώφυλλο αποκτά ξανά τις γωνίες που έλειπαν από τις κυκλοφορίες της εδώ και πολλά χρόνια, ενώ επαναλαμβάνεται ένα ακόμα songtitle από την προσωπική καριέρα του Bruce ("The Man of Sorrows"), όπως είχε γίνει παλιότερα και με τα "The Wicker Man" και "The Alchemist".

Τα σχόλια του Steve Harris: «Προσεγγίσαμε αυτόν τον δίσκο διαφορετικά απ' ό,τι τις προηγούμενες φορές. Πολλά από τα κομμάτια γράφτηκαν στο studio και τα προβάραμε και τα ηχογραφήσαμε επί τόπου, κι αυτή η αμεσότητα φαίνεται στην ηχογράφηση. Έχουν ένα live feeling. Eίμαστε όλοι περήφανοι για το νέο μας album και δεν βλέπουμε την ώρα να το ακούσετε και μετά να τα πούμε στην επόμενη παγκόσμια περιοδεία μας μέσα στο 2016!»

Και ο Bruce προσθέτει: «Eίμαστε πραγματικά ενθουσιασμένοι με το "The Book of Souls", και περάσαμε υπέροχα δημιουργώντας το. Ξεκινήσαμε να δουλεύουμε πάνω στον δίσκο στα τέλη του καλοκαιριού του 2014 και οι ηχογραφήσεις έγιναν στα Guillame Tell Studios του Παρισιού. Εκεί, δηλαδή, που είχαμε κάνει και το "Brave New World" το 2000, και εξακολουθούμε να έχουμε πολύ ιδιαίτερες αναμνήσεις από αυτό! Με μεγάλη μας χαρά ανακαλύψαμε πως αυτό το μέρος συνεχίζει να έχει αυτό το μαγικό vibe. Nιώσαμε σαν το σπίτι μας, κι έτσι οι ιδέες άρχισαν να ρέουν. Στη πορεία, καθώς βλέπαμε ότι τα κομμάτια γίνονται μεγάλα σε διάρκεια, αποφασίσαμε ότι αν χρειαστεί να γίνει διπλός δίσκος, τότε ας κάνουμε διπλό δίσκο.»

To πλήρες tracklisting:

Disc 1
1. If Eternity Should Fail (Dickinson) 8:28
2. Speed of Light (Smith/ Dickinson) 5:01
3. The Great Unknown (Smith/ Harris) 6:37
4. The Red and the Black (Harris) 13:33
5. When the River Runs Deep (Smith/ Harris) 5:52
6. The Book of Souls (Gers/ Harris) 10:27

Disc 2
7. Death or Glory (Smith/ Dickinson) 5:13
8. Shadows of the Valley (Gers/ Harris) 7:32
9. Tears of a Clown (Smith/ Harris) 4:59
10. The Man of Sorrows (Murray/ Harris) 6:28
11. Empire of the Clouds (Dickinson) 18:01

Formats:
2CD deluxe hardbound book limited edition
2CD standard edition
Tριπλό μαύρο βινύλιο 
High res audio (24-bit Mastered για το iTunes και non-Mastered για το iTunes)
Standard res audio (16 bit/ 44.1 kHz)

Το εξώφυλλο ανήκει στον Mark Wilkinson:

comments