Όπως συνηθίζουμε στο έντυπο εδώ και πολλά χρόνια, ραχοκοκαλιά του Αυγουστιάτικου τεύχους του Metal Hammer είναι και φέτος, το τεράστιο σε έκταση, συλλεκτικό αφιέρωμα που φιλοξενεί. Αυτή τη φορά, στο τεύχος που κυκλοφορεί, βλέπουμε τις μουσικές που μας αφορούν μέσα από πάρα πολλές «Λίστες» όπου η κάθε μια, εξερευνά και μια διαφορετική πτυχή του heavy metal πλανήτη.



Σκοπός και του φετινού Αυγουστιάτικου αφιερώματος να σταχυολογηθούν πρόσωπα, πράγματα, albums, μουσικές, συνθήκες και καταστάσεις που έχουν παίξει τον δικό τους ξεχωριστό ρόλο στην πορεία της μουσικής μας, την ίδια στιγμή που σε κάποιες γωνιές του αφιερώματος επιτρέψαμε να διεισδύσει και ο παράγοντας χιούμορ. Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε τον πρόλογο του πολυσέλιδου, συλλεκτικού αφιερώματος που φιλοξενεί το τεύχος, το οποίο είμαστε βέβαιοι ότι θα σας κρατήσει πολύ καλή παρέα ότι κι αν επιλέξετε να κάνετε τις χαλαρές μέρες του Αυγούστου. Καλή ανάγνωση και καλές διακοπές σε όλους!  

IT’S THE STRIKE OF THE LIST

Γεια χαρά σε όλους. Όλα καλά;

Ναι, προφανώς και δεν είναι όλα καλά. Οι καιροί είναι πολύ ζόρικοι για όλους μας κι εδώ στο Metal Hammer αντιμετωπίσαμε πολλά ερωτηματικά (ακόμα αντιμετωπίζουμε) σχετικά με την επόμενη μέρα του εντύπου αλλά και της καθημερινότητάς μας σαν φυσιολογικοί(;) άνθρωποι. Ο Αύγουστος πλησίαζε και είχαμε μείνει ξύνοντας τα κεφάλια μας για το τι ακριβώς θα κάνουμε στο πατροπαράδοτο μεγάλο αφιέρωμα της χρονιάς και για το πώς θα συνεχιζόταν η παράδοση μ' ενδιαφέρον από αμφότερους γραφιάδες και αναγνώστες.

Όπως κάποιοι παλιότεροι θα γνωρίζετε, το πρώτο αυγουστιάτικο αφιέρωμα του Μεταλλικού Σφυριού ήταν το 1994 σχετικά με την 25ετή τότε παρουσία αυτής της μουσικής, ένα αφιέρωμα που πολλοί μνημονεύουν ακόμα κι έδωσε το έναυσμα για μία παράδοση που τηρήθηκε ευλαβικά. Γράφτηκαν αφιερώματα για συγκεκριμένες σπουδαίες δεκαετίες, για την ελληνική σκηνή, για τα σημαντικότερα γεγονότα, ντεμπούτα, για τους κορυφαίους τραγουδιστές, κιθαρίστες, τραγούδια, albums (ξανά – αυτή τη φορά, με τις επιλογές των αναγνωστών), πεσόντες μουσικούς, και φτάσαμε 21 χρόνια μετά να σπαζοκεφαλιάζουμε για το τι πραγματικά ενδιαφέρον θα μπορούσε να ειπωθεί που δεν έχει ήδη ειπωθεί.

Ως γνήσιοι μουσικόφιλοι, οι metalheads έχουμε ροπή στην ταξινόμηση και στην ιεράρχηση των πραγμάτων, επειδή μας αρέσουν πολλά και διάφορα και κάθε τι έχει διαφορετική σημασία/αξία στο κεφάλι και την καρδιά μας. Η απενοχοποίηση προς τους «εξωσχολικούς» μάλλον ήρθε από το φοβερό εκείνο έργο με τον John Cusack, το “High Fidelity”, όπου σε ρόλο παθιασμένου music nerd/συλλέκτη/δισκοπώλη, ο πρωταγωνιστής όχι μόνο κωδικοποιεί την καθημερινότητά του σε top-5 (χωρισμοί, εποχές που θα ήθελε να ζήσει, τραγούδια για κηδείες) αλλά αναδόμησε και την πελώρια δισκοθήκη του με βιωματική ακολουθία. How about that! Μπορεί κανείς μας να μην έπιασε ποτέ γκόμενα την Catherine Zeta-Jones, αλλά όλα αυτά μας ενέπνευσαν να εφαρμόσουμε κάτι παρόμοιο για το Metal Hammer, δηλαδή, η συσσώρευση πολλών μικρών αφιερωμάτων κάτω από ένα κοινό concept-σκοπό: τη μορφή της λίστας. Αυτό το αναθεματισμένο format που τσακώνεσαι με τον εαυτό σου, τους φίλους και τους εχθρούς σου (αν δεν έχεις από τους τελευταίους, σίγουρα κάτι κάνεις λάθος) για το τι θα μπει, πώς θα μπει, και τι θα μείνει έξω. Επίσης, τα θέματα των λιστών όφειλαν να ποικίλουν από κάποια πιο αναμενόμενα (concept albums, ομώνυμα ντεμπούτα, live δίσκοι, EPs) σε κάποια πιο εξειδικευμένα που σπάνια μας δίνεται η ευκαιρία να γράψουμε και μάλιστα έχουν έντονο ιστορικό χαρακτήρα, ένα στοιχείο που αντικειμενικά ξεχωρίζει το heavy metal στιχουργικά από λοιπές δημοφιλείς μουσικές εκφράσεις. Έχεις, λοιπόν, λίστες που συνδέουν αυτή τη μουσική με serial killers, σημαδιακά γεγονότα, ιστορικές μάχες, προσωπικότητες κ.o.κ. Φυσικά, υπάρχουν και οι μικρές, εμβόλιμες σχετικές/άσχετες λίστες που είχαν ακόμη περισσότερη πλάκα στη σύνθεσή τους. ΠΡΟΦΑΝΩΣ κι έμειναν κάποια πράγματα έξω. Αυτός ήταν ο σκοπός.

Με αυτό το concept κατά νου, θαρρούμε πως ετοιμάσαμε ένα ιδιαίτερο πολυσυλλεκτικό αφιέρωμα που ασχολείται και με κάποια πράγματα που δεν συναντάμε κάθε μέρα σε άλλα σχετικά μουσικά αφιερώματα, είτε έντυπα, είτε ιντερνετικά. Ελπίζουμε να το απολαύσετε όπως το απολαύσαμε κι εμείς, ως μία καλή απόδραση/συνοδεία των ημερών.

Kαλή ανάγνωση, κουράγιο, υπομονή και καλές βουτιές!

ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ

Υ.Γ.: Πρώτη λίστα από τις πολλές που ακολουθούν: Τα αυγουστιάτικα αφιερώματα τού Ηammer.

1994: 25 χρόνια heavy metal
1995: Οι 100 καλύτεροι δίσκοι, σύμφωνα με τους αναγνώστες του περιοδικού
1996: Οι 20 πιο απογοητευτικοί δίσκοι του heavy metal, σύμφωνα με τους αναγνώστες του περιοδικού
1997: Οι αναγνώστες ψηφίζουν τις 100 μεγαλύτερες προσωπικότητες στο metal
1998: Black metal
1999: 1990-1999 - 100+20 albums που πρέπει ν’ ακούσετε
2000: ‘90s ιδιώματα
2001: ‘80s metal
2002: The ultimate heroes of our history
2003: 100 metal monsters
2004: 180 στιγμές που σημάδεψαν το heavy metal
2005: 200 albums larger than life
2006: ‘70s
2007: Σπουδαιότεροι κιθαρίστες
2008: Σπουδαιότεροι τραγουδιστές
2009: 100 καλύτεροι δίσκοι, σύμφωνα με τους αναγνώστες
2010: 200 καλύτερα τραγούδια, σύμφωνα με τους αναγνώστες
2011: 100 debut albums
2012: Ελληνική σκηνή
2013: Remember the fallen
2014: Back to the ‘90s

comments