Σύμφωνα με ανακοίνωση στην επίσημη ιστοσελίδα και το Facebook των θρυλικών progressive rockers, Emerson, Lake & Palmer, απεβίωσε χθες βράδυ ο θεόρατος πληκτράς του συγκροτήματος, Keith Emerson, σε ηλικία 71 ετών. Συγκεκριμένα η ανακοίνωση ανέφερε τα εξής: «Με θλίψη ανακοινώνουμε πως ο Keith Emerson, ετών 71, απεβίωσε χθες βράδυ στο σπίτι του στη Santa Monica του Los Angeles. Ζητούμε να σεβαστείτε το πένθος και την ιδιωτική ζωή της οικογένειάς του.»

Ο, γεννημένος στο Todmorden του Yorkshire, Emerson, είχε ως πρώτο του μουσικό ερέθισμα την κλασική μουσική. Στα τέλη της δεκαετίας του ’60 ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με το νέο, τότε, Hammond organ και θεμελίωσε τον ήχο του που αναμείγνυε έξοχα την κλασική με jazz και rock ήχους. Πρώτη του σημαντική μπάντα ήταν οι The Nice που σχηματίστηκαν το 1967. Με βασικό τους όπλο τις έντονες και βασισμένες στους πρωτάκουστους ήχους του Hammond του Emerson, ζωντανές τους εμφανίσεις, δημιούργησαν αρκετό θόρυβο γύρω από το όνομά τους.

Το 1970, και μετά από τέσσερις full length δουλειές με τους The Nice, ο Emerson σχηματίζει με τους Greg Lake των King Crimson και Carl Palmer των Atomic Rooster, ένα από τα πρώτα “supergroups”, τους εκπληκτικούς Emerson, Lake & Palmer. Μαζί τους έγραψε ορισμένες από τις λαμπρότερες σελίδες στην ιστορία του progressive rock κινήματος των 70s κυκλοφορώντας μνημειώδεις δίσκους όπως το “Tarkus” το 1971, το “Trilogy” στο οποίο ηχογράφησαν από τη δική τους σκοπιά ορισμένα κομμάτια από τη σουίτα “Pictures at an Exhibition” του Ρώσου κλασικού συνθέτη Modest Mussorgsky, το 1972 και το “Brain Salad Surgery” το 1973. Ιδιαιτερότητά τους η απουσία ηλεκτρικής κιθάρας την οποία αναπλήρωναν τα πλήκτρα του Keith Emerson ο οποίος όντας ανήσυχο πνεύμα εξερευνούσε πάντα τα όρια της τέχνης του χρησιμοποιώντας όλα τα εργαλεία που του προσέφερε η αλματωδώς αναπτυσσόμενη μουσική τεχνολογία. Ένα εξ αυτών και το Moog synthesizer του οποίου οι γυμνές καλωδιώσεις αποτελούσαν χαρακτηριστικό της stage περσόνας του Emerson ακόμη και στην ύστερη καριέρα του.

Μετά τη διάλυση των Emerson, Lake & Palmer το 1979, εν μέσω της παρακμής του progressive rock, ο Emerson ασχολήθηκε με διάφορα projects και έγραψε soundtracks για ταινίες μεταξύ αυτών και για το “Inferno” του μεγάλου Dario Argento. Το 1991, το τρίο επέστρεψε και ηχογράφησε τους δύο τελευταίους του δίσκους, “Black Moon” (1992) και “In the Hot Seat”. Εν συνεχεία, ασχολήθηκε ξανά με την προσωπική του καριέρα. Το 2002 περιόδευσε με τους επανενωμένους The Nice και το 2010 έλαβαν χώρα οι τελευταίες εμφανίσεις των Emerson, Lake & Palmer.

Ο Keith Emerson, ανήκει στην elite των πλήκτρων των 70s δίπλα σε ονόματα όπως οι Richard Wright, Rick Wakeman, Jon Lord, Tony Banks και Peter Bardens. Από πολλούς θεωρείται ο κορυφαίος τεχνικά κιμπορντίστας της rock ιστορίας, και όχι άδικα. Στη δημιουργική ακμή του, κατόρθωσε να συνδυάσει την άφταστη μουσική του παιδεία με τις εξαιρετικές συνθέσεις των δίσκων του, χρησιμοποιώντας την ως όχημα και όχι ως αυτοσκοπό. Πολλοί τον έχουν εντάξει στις επιρροές τους, όπως οι Iron Maiden (γνωστή άλλωστε η αγάπη του Αρχηγού Steve Harris για το progressive rock) και οι Dream Theater.

Ας αναπαύεται εν ειρήνη.

comments