Friday, 12 June 2015 15:56

4BITTEN: That's the Way I Wanna Rock 'n Roll

Written by 

    Όταν η συζήτηση πάει στο hard rock που έχει προσφέρει η Ελλάδα, οι επιλογές είναι, δυστυχώς, περιορισμένες. Είναι, όμως, από τις φορές που η ποιότητα επικρατεί της ποσότητας και οι 4BITTEN για τρίτο σερί δίσκο μας επιβεβαιώνουν. Είναι τα μεγάλα τους ρεφραίν, οι μελωδίες και η φωνή της Fofi που θριαμβεύει σε συγκρίσεις παγκόσμιας κλάσης; Είναι το προσεγμένο τους songwriting και η αμερικανοτραφής παραγωγή του ολοκαίνουργιου "REWIND & ERASE"; Είναι οι χαμηλοκουρδισμένες κιθάρες και τα leads- σταυροβελονιά του ΓΙΩΡΓΟΥ ή το μαθηματικής ακρίβειας rhythm section; Οι ίδιοι έρχονται αντιμέτωποι με τον ραγισμένο καθρέφτη ενός serial killer και επανασυστήνονται στο κοινό τους.

    Τρίτος δίσκος για τους 4Bitten που έρχεται σε λίγες μέρες. Ήταν και ο πιο απαιτητικός στη δημιουργία του ή πλέον έχετε άλλη άνεση στο studio;
    Το “Rewind & Erase” δουλευόταν σαν album σχεδόν ένα χρόνο. Αφού συγκεντρώσαμε τα κομμάτια τα οποία ήταν υποψήφια για να το αποτελέσουν, μπήκαμε στο studio με παραγωγό τον John McRis. Αυτή την φορά με την βοήθεια του δουλέψαμε πάρα πολύ την ενορχήστρωση των τραγουδιών, δίνοντας βάση και στην παραμικρή λεπτομέρεια σε όλους τους τομείς, και ιδιαίτερα σε εκείνους των κιθαρών και των φωνητικών. Οπότε, ναι, μπορείς να πεις ότι εξ αρχής, γνωρίζαμε ότι ήταν ένα album απαιτήσεων, αλλά με την σωστή καθοδήγηση του John McRis και την μέχρι τώρα εμπειρία μας γράφοντας στο studio, πήραμε το αποτέλεσμα που θέλαμε και είμαστε κάτι παραπάνω απο ευχαριστημένοι.
    Συμφωνείς ότι αυτή είναι η πιο επαγγελματική σας δουλειά μέχρι στιγμής; Προσεγγίσατε διαφορετικά τον τρόπο δημιουργίας ενός studio album αυτή τη φορά;
    Και στα δύο προηγούμενα albums, “No More Sins” (2009) και “Delirium” (2012), δουλέψαμε πολύ σκληρά και μεθοδικά για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα και είμαστε πολύ περήφανοι για αυτά. Ξέρεις, για να σταθείς στο εξωτερικό και να τραβήξεις τα βλέμματα χρειάζεται τα album σου να μην έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα υπόλοιπα του είδους τους, οπότε ξέρεις εξ αρχής ότι η παραγωγή σου πρέπει να σκοτώνει. Και δεν είναι μόνο το θέμα της παραγωγής. Τα κομμάτια σου πρέπει να μιλάνε, να έχουν story, να είναι καλοστημένα. Από όλες αυτές τις απόψεις, το “Rewind & Erase” είναι τόσο πολύ δουλεμένο που πιστεύουμε ότι δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από άλλα του είδους του. Ναι, η προσέγγιση του album ήταν διαφορετική αυτή την φορά εξ αρχής δουλεύοντας με κάποιον άνθρωπο στενά για την δημιουργία του και σε συνεργασία μαζί του μόνο τα καλύτερα έχεις να κερδίσεις. Συν ότι σε αυτό τον δίσκο έχουμε κάνει και πράγματα για πρώτη φορά πειραματιζόμενοι.
    "Rewind & Erase". Θέλετε με τον τίτλο να δηλώσετε το ξεκίνημα ενός νέο κεφαλαίου στη πορεία των 4Bitten, ή ακόμα και να αφήσετε και να σβήσετε κάποια πράγματα του παρελθόντος;
    Το “Rewind & Erase” είναι αρκετά διαφορετικό από τα δύο προηγούμενα. Είναι πιο heavy δουλεμένο σε όλα του τα επίπεδα με καταπληκτική παραγωγή και ελπίζουμε να αρέσει σε όλου σας. Είναι σίγουρα για εμάς μια καινούργια αρχή γιατί κατά κάποιο τρόπο πετάμε την ταμπέλα της hard rock μπάντας και μπαίνοντας σε πιο metal μονοπάτια. Είναι κάτι που μας βγήκε συνειδητά, κάτι το οποίο θέλαμε, και έτσι και αλλιώς τα ίδια τα τραγούδια μας οδήγησαν εκεί. Έτσι αισθανθήκαμε, αυτό γράψαμε και είμαστε πολύ χαρούμενοι για αυτό. Δεν θα έλεγα ότι θέλουμε σαν μπάντα να σβήσουμε πράγματα του παρελθόντος. Έχουμε κάνει πολλά πράγματα για τα οποία είμαστε πολύ περήφανοι και λάθη από τα οποία έχουμε μάθει. Ο καθένας ακούγοντας τον δίσκο μπορεί να κάνει το δικό του “ Rewind & Erase”.
    H heavy προσέγγιση των πιο χαμηλοκουρδισμένων κιθάρων σας ταιριάζει γάντι και δένει υπέροχα με τα ασυναγώνιστα φωνητικά της Fofi. Προσωπικά μου θύμισε Alter Bridge. Αυτή η προσέγγιση ήταν κάτι που σας βγήκε φυσικά ή πιστεύετε ότι κάτι τέτοιο θα είχε μεγαλύτερο αντίκτυπο σε ακροατήρια που μπορούν να εκτιμήσουν την αξία σας, όπως η Αμερική και κάποιες ευρωπαϊκές χώρες;
    Στο συγκεκριμένο album χρησιμοποιήσαμε για πρώτη φορά διαφορετικά και αρκετά χαμηλά κουρδίσματα. 'Hταν κάτι μου μας βγήκε φυσικά, και απλά ακολουθήσαμε τι ήταν καλύτερο για να αναδειχθεί η προσωπικότητα του κάθε τραγουδιού. Οι Alter Bridge, τους οποίους θαυμάζουμε πάρα πολύ, όπως και άλλες μπάντες παρόμοιες του συγκεκριμένου ήχου, μας έχουν επηρεάσει πάρα πολύ και αυτό νομίζω ότι γίνεται εμφανές σε όποιον ακούσει το album . Σαφώς και αυτός ο ήχος είναι πιο οικείος σε ακροατές της Αμερικής, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει ανέβει η δημοτικότητά του και εδώ στην Ευρώπη. Εμείς απευθυνόμαστε σε όλους και ελπίζουμε να αρέσει η πρότασή μας.
    Έχετε κάνει ήδη αρκετές περιοδείες στο εξωτερικό όπου το όνομα σας μεγαλώνει με γεωμετρικούς ρυθμούς, κάτι που συμβαίνει και με άλλες παρεμφερείς μπάντες της χώρας. Παρ' όλα αυτά, η Ελλάδα δεν έχει αναγνωρίσει την αξία σας. Γιατί πιστεύετε ότι το hard rock ποτέ δεν στηρίχθηκε δεόντως από το ελληνικό κοινό; Θεωρείτε ότι μία ελληνική μπάντα ή πολλές συλλογικά μπορούν να το ανατρέψουν αυτό;
    Τα τελευταία χρόνια πάρα πολλές μπάντες ελληνικές κυκλοφορούν πάρα πολύ αξιόλογες δουλειές οι οποίες τις οδηγούν στο να παίζουν στο εξωτερικό περιοδείες ή μεγάλα festivals. Εμείς από το πρώτο album, που όπως και το δεύτερο, κυκλοφόρησαν από αγγλική εταιρεία, αυτό που είχαμε πάντα στο μυαλό μας ήταν να κάνουμε live στο εξωτερικό. Αυτό δεν σημαίνει ότι σνομπάρουμε την χώρα μας, αλλά θεωρήσαμε ότι έπρεπε να ξεκινήσουμε παίζοντας σε χώρες του εξωτερικού. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μας γνωρίσει αρκετός κόσμος με κορύφωση την περιοδεία που κάναμε το 2013 με τους UFO σε Ευρώπη και Αγγλία, όπου πήραμε και πάρα πολύ καλές κριτικές. Δεν νομίζω πως η Ελλάδα δεν έχει αναγνωρίσει την αξία μας, απλώς θεωρώ ότι ο Έλληνας οπαδός αυτού του είδους στο οποίο ανήκουμε δεν έχει συνηθίσει να ακούει την μουσική αυτή από μια ελληνική μπάντα, αυτό είναι κάτι βέβαια που ελπίζω να αλλάξει. Ήδη υπάρχουν πολλές ελληνικές μπάντες που δουλεύουν πολύ σκληρά, παίζουν στο εξωτερικό και η αποδοχή τους είναι ίδια και εδώ και εκεί.
    Μοιραστείτε μαζί μας εμπειρίες από τον δρόμο. Σίγουρα θα έχετε κάποια ενδιαφέρουσα ιστορία εύκαιρη.
    Έχουμε περάσει πολύ όμορφες στιγμές στο δρόμο, είτε μεταξύ μας είτε με την αγάπη και το ενδιαφέρον που μας δείχνει ο κόσμος. Όταν κάθε βράδυ παίζεις σε διαφορετική πόλη βλέπεις πάρα πολλά πράγματα, κερδίζεις εμπειρίες, δένεσαι με τους υπόλοιπους στην μπάντα, και νομίζω ότι γίνεσαι κάθε βράδυ που περνάει όλο και καλύτερος. Δεν μπορώ να ξεχωρίσω αυτή την στιγμή και να σου περιγράψω κάποια εμπειρία που έχουμε ζήσει γιατί κάθε τι είναι ξεχωριστό-μένει στην μνήμη σου και είναι κάτι που σε ακολουθεί όταν γυρνάς σπίτι σου. Είτε έχουμε ανοίξει τα shows για μεγάλες μπάντες ,είτε έχουμε παίξει μόνοι μας, όλες οι φορές είναι μοναδικές.
    Πείτε μας για το εξαιρετικό video του "Save My Soul" που έχει επηρεαστεί από τον serial killer Edward Theodore "Ed" Gein. Επιπροσθέτως, μου έκανε εντύπωση που το μόνο μέλος του group που φωτίζεται είναι η Fofi.
    Στο συγκεκριμένο τραγούδι όταν είχαμε ολοκληρώσει τις ηχογραφήσεις του και πρίν η Fofi γράψει τους στίχους, ο παραγωγός μας John McRis είχε τη ιδέα να αναφέρεται το συγκεκριμένο τραγούδι στον Ed Gein. Είχε διαβάσει την ιστορία του , όπως κάναμε στην συνέχεια και εμείς, και αποφασίσαμε το συγκεκριμένο τραγούδι να αναφέρεται σε αυτόν. Αποτελεί πολύ δυνατό κομμάτι του δίσκου και γι αυτό το κάναμε video clip με σκηνοθέτη την καταπληκτική Αθηνά Τούσια .
    Πώς θα κινηθείτε για τη προώθηση του "Rewind & Erase"; Είστε στις συζητήσεις για ακόμη μία περιοδεία;
    Ήδη είμαστε σε επαφή με την εταιρεία μας The Leaders Records ετοιμάζοντας κάποιες live εμφανίσεις για το φθινόπωρο και τον χειμώνα του 2015 στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το 2016 ελπίζουμε να είναι για μας πολύ ενεργό συναυλιακά και να παίξουμε σε όσο περισσότερα μέρη γίνεται.

    ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ