Friday, 17 July 2015 18:11

IRON ENSEMBLE: Phantom of the Opera

Written by 

    Δύο μέλη ενός εκ των ιστορικότερων power metal σχημάτων της χώρας, η Μαίρη Τασούλη (πλήκτρα) και ο Ηλίας Κόσκορης (κιθάρες) των Dark Nova, είναι οι κινητήριες δυνάμεις πίσω από τους Iron Ensemble, ένα σύγχρονο σεξτέτο κλασικής μουσικής που διασκευάζει – καλά μαντέψατε – Iron Maiden. Πρώτη μας γνωριμία με αυτό το ενδιαφέρον και εν τέλει επιτυχημένο εγχείρημα είναι το CD single “Alexander the Great”, όπου οι φίλοι της Σιδηράς Παρθένου βρίσκουν το λαοφιλές στη χώρα μας έπος του Steve Harris από το “Somewhere in Time”, όπως δεν το έχουμε ξανακούσει...

    Συγχαρητήρια για το τολμηρό σας εγχείρημα!
    Ευχαριστούμε πολύ.
    Aπό πότε είχατε την ιδέα για τους Iron Ensemble, πόσο δύσκολη ήταν η υλοποίησή της, όπως και η εύρεση των κατάλληλων προσώπων;
    Οι Iron Ensemble ηχογράφησαν το “Alexander the Great” πριν από 7 χρόνια περίπου, όταν μας πρότεινε η διευθύντρια του εκπαιδευτικού καλλιτεχνκού προγράμματος του Μεγάρου Μουσκής Αθηνών, να παρουσιάσουμε τη heavy metal μουσική. Λόγω των κατάλληλων σπουδών, διασυνδέσεων αλλά και ομοίων μουσικών ενδιαφερόντων, πραγματοποιήθηκε η εκτέλεση αυτού του κομματιού.
    Ως μουσικός που έχει εντρυφήσει σε δύο φαινομενικά διαφορετικούς μουσικούς κόσμους, όπως αυτούς της κλασικής και της heavy metal μουσικής, τι είναι αυτό που ξεχωρίζει τη συνθετική ικανότητα του Steve Harris σε σχέση με τα υπόλοιπα σπουδαία metal συγκροτήματα, με αποτέλεσμα η μουσική των Iron Maiden να προσφέρεται για κλασικές διασκευές; Ποιο άλλο metal συγκρότημα θα μπορούσαμε να πούμε πως έχει παρόμοια χαρακτηριστικά.
    Χαρακτηριστικό των συνθέσεων των Ιron Maiden, είναι οι απέριττες μελωδίες, που είναι κυρίαρχες παντού, δηλαδή στο intro, στο κουπλέ, στο ρεφραίν, στις γέφυρες, στα solos και στο finale. Γι' αυτό και η μεταγραφή που κάναμε είναι επιτυχημένη, όπως και οι υπόλοιπες. Aκούγοντας λοιπόν αυτές τις μελωδίες, ο ακροατής δεν «βαριέται» και δεν «αφαιρείται», είτε ακούει metal, είτε ακούει κλασική μουσική. Υπάρχουν πάρα πολλά κομμάτια από διάφορα συγκροτήματα, που προσφέρονται για τέτοιου είδους μεταγραφές, αλλά δεν υπάρχει συγκρότημα που στο σύνολό του, να έχει συνθέσει τον ίδιο μελωδικό μουσικό όγκο όπως οι Maiden.
    Γιατί επιλέξατε σε πρώτη φάση το "Alexander the Great" και ποια είναι τα κομμάτια των Iron Maiden που θέλετε οπωσδήποτε να διασκευάσετε στο εγγύς μέλλον;
    Πιστεύουμε ότι μ' αυτό το κομμάτι, που θεωρείται έπος απ' όλες τις διαστάσεις, θα μπορέσει ο ακροατής να εκτιμήσει τη δουλειά που έχουμε κάνει κι ανάλογα με τις πωλήσεις του, θα ξέρουμε αν θα ηχογραφήσουμε ένα ολοκληρωμένο album ή θ' αρχίσουμε τα live. To project είναι ακριβό, είναι σαν να παίζει μία ορχήστρα. Γι' αυτό και βγάλαμε αρχικά το single. Τα επόμενα κομμάτια που έχουμε ήδη μεταγράψει, θα τ' ανακοινώσουμε μόνο στην περίπτωση που θα συνεχίσουμε το project.
    Πώς ξεπεράσατε τον σκόπελο των πνευματικών δικαιωμάτων προκειμένου να κυκλοφορήσετε μία διασκευή Iron Maiden; Υπήρχε κάποια αντίδραση από την επίσημη πλευρά της μπάντας;
    Στην αρχή, ήρθαμε σ' επαφή με την ΑΕΠΙ, η οποία μας ενημέρωσε, ότι οι Maiden δεν απάντησαν σε κανένα από τα τρία e-mail που τους είχε στείλει. Κι έτσι απογοητευτήκαμε και το ξεχάσαμε. Κατά καιρούς, ακούγαμε κάποια άλλα σχήματα που έπαιζαν Maiden σε κλασικό ύφος και σκεφτήκαμε, ότι ήταν κρίμα να μην ακουστεί και η δική μας δουλειά, που είναι άκρως επαγγελματική. Έτσι λοιπόν ψάχναμε για manager κι αφού καταλήξαμε, στείλαμε e-mail στους Maiden και για καλή μας τύχη, μας απάντησαν θετικά στην δεύτερη κρούση που τους έγινε. Μετά από αυτό, ξαναεπικοινωνήσαμε με την ΑΕΠΙ -  που σημειωτέον δεν έφταιγε στο παρελθόν που δεν πήρε την άδεια, παρά μονο ο υποεκδότης, όπως μας είπε - για να κατορθώσουμε να βγάλουμε το CD και να είμαστε εντάξει νομικά. Ύστερα από αγώνα εφτά επιπλέον μηνών, κυκλοφόρησε επιτέλους το CD. H επικοινωνία και η συνεργασία μας με τους Maiden, ήταν απρόσμενα άριστη, χωρίς αντιδράσεις, παρά μόνο στους τίτλους της σουίτας που είχαμε βάλει αρχικά, γι' αυτό και τους αποσύραμε. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι κατά τη διάρκεια μίας παλαιότερης εμφάνισής τους στην Αθήνα, το management και το συγκρότημα, είχαν την ευκαιρία να ακούσουν μία αμιξάριστη εκδοχή του “Alexander the Great” και είχαν εκφραστεί όλοι τους με θετικά σχόλια…
    Γιατί υπάρχουν δύο εκτελέσεις του κομματιού στο CD single;
    Στην ουσία, η εκτέλεση είναι μία. Απλά την πρώτη φορά ακούγεται το κομμάτι χωρίς παύσεις και την δεύτερη φορά σε δόσεις, αυτό που λέμε'σουίτα στην κλασική μουσική. Aυτός ο διαχωρισμός, άρεσε ιδιαίτερα στους Maiden.
    Kατά πόσο είναι πιθανό ένα κονσέρτο των Iron Ensemble στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών;
    Είναι πολύ πιθανό να παίξουμε σε χώρους όπως το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αλλά είναι νωρίς για να το προγραμματίσουμε. Περιμένουμε να δούμε πως θα πάνε οι πωλήσεις και τότε θα δούμε αν θα το συνεχίσουμε.
    Ποια είναι η αντιμετώπιση των ανθρώπων του χώρου της κλασικής μουσικής απέναντι στο heavy metal;
    Οι απόψεις των μουσικών που παίζουν κλασική μουσική, είναι θετικές για το metal. Το ίδιο θετικές είναι και οι απόψεις των νέων ανθρώπων που είτε σπουδάζουν στα Ωδεία, είτε την «ψάχνουν» μουσικά. Ας μην ξεχνάμε ότι αυτή τη στιγμή, μέχρι και'συμφωνικό metal υπάρχει. Και ότι πολύ συχνά ακούμε, σε όλα τα είδη του metal, από solo κλασικά όργανα μέχρι χορωδίες και μεγάλες ορχήστρες. Αυτή είναι και η'ομορφιά της μουσικής μας. Το metal είναι πολυδιάστατο και απευθύνεται σε μεγάλη γκάμα ανθρώπων.
    Ποια είναι τα άμεσα πλάνα των Iron Ensemble και των Dark Nova;
    Αφού ολοκληρωθεί η προώθηση του CD  και αν πάνε καλά οι πωλήσεις, τότε οι Iron Ensemble θα κυκλοφορήσουν full- length album ή θα προβούν σε συναυλίες. Οι Dark Nova δουλεύουν ήδη τα καινούργια τους κομμάτια και αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους, να τα ολοκληρώσουν για το νέο τους δίσκο.

    ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ