Monday, 23 November 2015 22:59

EXTREME VIOLENCE: Coming Back to Spread Violence

Written by 


    Τελικά το 2015 είναι η χρονιά του εγχώριου death metal ήχου. Μετά την φοβερή επιστροφή των τεράστιων Vulnus έρχεται ακόμα ένα πολυαναμενόμενο comeback να ταράξει τα νερά της ακραίας σκηνής. Και δεν είναι άλλο από αυτό των θρυλικών brutal deathsters Extreme Violence.

    Ο διάδοχος του εκπληκτικού ντεμπούτου τους και τελευταίας δισκογραφικής δουλειάς της μπάντας “Ecstasy In Pain” (πίσω στο μακρινό 2005) ετοιμάζεται. Και το καινούριο promo κομμάτι "Plague On the Stillborns" υπόσχεται πολλά. Πάρα πολλά. Ο drummer της μπάντας ΜΑΡΙΟΣ ΠΑΠΑΠΑΥΛΟΥ έχει το λόγο και εξηγεί τα πάντα.

    ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΠΥΡΟ ΧΑΛΙΚΙΑ


    Καλησπέρα Μάριε. Να σου πω την αλήθεια δεν περίμενα να αναφερθώ ξανά στους Extreme Violence χωρίς να αναπολήσω το παρελθόν. Και νομίζω πως όλοι οι φίλοι του ακραίου ήχου χαιρόμαστε πραγματικά γι’αυτό.
    Γειά σου Σπύρο και σε ευχαριστούμε από καρδιάς για την τιμή που μας έκανες να μας συμπεριλάβεις στο Metal Hammer. Πραγματικά και εμείς χαιρόμαστε που υπάρχει ακόμα ενδιαφέρον για τη μπάντα από παλιούς καλούς φίλους που περίμεναν αυτή την επιστροφή καιρό τώρα καθώς και από τη νέα γενιά που δείχνει ότι δεν ξεχνά το τι έχει προσφέρει η (ας μου επιτραπεί η έκφραση) “παλιά φρουρά” στην ελληνική σκηνή.


    Γιατί αυτό το τεράστιο κενό των 10 χρόνων; Τι συνέβη στις τάξεις της μπάντας όλο αυτό το διάστημα;
    Όντως πέρασαν 10 ολόκληρα χρόνια από το “Ecstasy In Pain” και είναι πολύς ο καιρός. Η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν καθήσαμε σαν μπάντα να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε ότι είτε το διαλύουμε είτε θα κάνουμε ένα διάλειμμα αορίστου χρόνου. Μετά από μια συναυλία μας στο Houten της Ολλανδίας το Νοέμβριο του 2007, απλά η μπάντα δεν προχώρησε απόρροια μερικών εσωτερικών προστριβών (χωρίς βέβαια να υπάρξουν λογομαχίες και τσακωμοί), απόστασης μεταξύ μας λόγω σπουδών, επίσης ο Κώστας (μπάσο) τότε δούλευε αδιάλλειπτα με αποτέλεσμα όλα αυτά να μας κάνουν να μην έχουμε την απαιτούμενη επαφή και συνοχή που πρέπει να έχει μία μπάντα για να ανέβει επίπεδο μουσικά.


    Πρίν λίγο καιρό δημοσιεύσατε ένα playthrough video για το καινούριο κομμάτι “Plague On the Stillborns” το οποίο δείχνει πως βρίσκεστε σε εξαιρετική φόρμα και πως συνεχίζετε από εκεί που το αφήσατε το 2005 με το φοβερό “Ecstasy In Pain”. Ποιά ήταν τα συναισθήματα όταν ξαναηχογραφήσατε μετά από τόσα χρόνια;

    Χεχεχεχε, το εξαιρετική φόρμα είναι σχετικό διότι είχαμε να παίξουμε 8 χρόνια μαζί μουσική και το θέμα είχε ως εξής. Πήρα μια εβδομάδα άδεια από τη δουλειά μου με σκοπό να δουλέψουμε σε αυτό το διάστημα όσο το δυνατόν πιο συγκεντρωμένα και για να αναπληρωθεί αυτό το χαοτικό κενό. Τελικά όχι μόνο έγινε δουλειά αλλά ηχογραφήσαμε το “Plague...”το οποίο υπήρχε από το 2005-2006 (γι’αυτό μάλλον αφήνει την αίσθηση ότι συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε το “Ecstasy In Pain”), τελειοποιήσαμε 2 ολοκαίνουρια κομμάτια και δουλέψαμε πολύ καινούρια riff. Είδαμε ότι όντως το έχουμε ακόμα και μάλλον δεν πρέπει να τα πήγαμε άσχημα. Οπότε αισθανόμαστε περίφημα γι’αυτό. Στην ηχογράφηση υπήρχε ένα σχετικό άγχος από μεριάς μου καθώς το να παίξω έτσι και να ηχογραφήσω κιόλας μετά από χρόνια, και για πρώτη φορά με μετρονόμο μάλιστα, ήταν όσο να’ναι μια πρωτόγνωρη πρόκληση για μένα. Οι υπόλοιποι ήταν cool ως συνήθως. Εγώ είμαι ο αγχωτικός της υπόθεσης.

    Να φανταστώ πως θα υπάρξει ο διάδοχος του “Ecstasy in Pain”;
    Σαφώς και θα υπάρξει και θα είναι ένας συνδυασμός παλιών και καινούριων ιδεών. Από την περίοδο 2005-2007, πριν σταματήσουμε, είχαμε ήδη έτοιμα 4-5 κομμάτια για τον δεύτερο δίσκο μας. Δεν αποκλείσαμε σχεδόν τίποτα από αυτά τα κομμάτια γιατί ήταν έντονα, πιστά στο ύφος της μπάντας και ήδη δουλεμένα οπότε δεν υπήρχε και λόγος απόρριψης τους.


    Μιας και πιάσαμε τον δίσκο, πολλοί θα ήθελαν μια επανακυκλοφορία του. Υπάρχει κάτι τέτοιο στα πλάνα σας;
    Ναι θα υπάρξει επανακυκλοφορία του “Ecstasy In Pain” επιτέλους. Είναι αξιοθαύμαστο το γεγονός ότι με το που ανέφερα στο προφίλ της μπάντας στο facebook ότι βάλαμε ξανά μπροστά τη φάση,το ενδιαφέρον από underground εταιρίες του χώρου ήταν μεγάλο. Υπάρχουν προτάσεις για επανακυκλοφορία του σε βινύλιο, cd, shirts, μέχρι και πρόταση για την κυκλοφορία του “Plague…”promo σε φυσική μορφή! Πραγματικά τους ευχαριστούμε όλους για το ενδιαφέρον και αυτό που μένει είναι να κοιτάξουμε από κοινού αυτές τις προτάσεις και να πράξουμε ανάλογα.


    Αν δεν κάνω λάθος, πλέον είστε τρείς στο σχήμα έτσι δεν είναι;
    Και ναι και όχι. Δηλαδή αν τελικά μας ακολουθήσει ο Κώστας στο μπάσο τότε θα συνεχίσουμε με το line up που είχαμε. Αλλά σε περίπτωση που δε μπορέσει λόγω του φορτωμένου επαγγελματικού προγράμματός του,τότε θα συνεχίσει σαν ο κύριος στιχουργός της μπάντας.


    Παραμένετε στην Sevared Records;
    Με τη Sevared Records είμαστε πάρα πολύ δυσαρεστημένοι. Και αυτό γιατί ο Barrett (σ.σ. Barrett Amiss ιδιοκτήτης της εταιρίας) μας έλεγε από το 2007 ότι θα επανακυκλοφορούσε το “Ecstasy In Pain” και από τότε δεν έχει κάνει τίποτα. Πραγματικά κρίμα. Υπάρχει τόσος κόσμος που το ζητάει και είναι γελοίο να το βρίσκουμε στο discogs στην τιμή των 50 ευρώ, αν είναι δυνατόν! Έχουμε καταλήξει μερικοί από εμάς να μην έχουμε τις δικές μας κόπιες για να τις δώσουμε σε φίλους μας. Κωμικοτραγικό. Οπότε για εμάς “Χ” στη Sevared, τελειωμένη υπόθεση για να μην πω χειρότερα.


    Θεωρώ πως η επιστροφή σας έρχεται την κατάλληλη στιγμή πάνω σε μια χρονιά κορύφωσης του εγχώριου death/brutal death ήχου. Πως βλέπετε εσείς αυτή την πορεία της σκηνής σε σχέση με το παρελθόν;
    Όντως υπάρχει βελτίωση της σκηνής σε όλους τους τομείς. Η μόνη διαφορά είναι ότι οι σημερινές μπάντες δίνουν πολύ σημασία στις λεπτομέρειες χάνοντας λίγο από το χύμα και το fun της υπόθεσης. Όλα γίνονται για να περνάς καλά. Να υπάρχει ανταγωνισμός αλλά υγιής. Παρόλαυτά αν τότε οι μπάντες που έπαιζαν έτσι ήταν μετρημένες στα δάχτυλα και πάλευες να παίξεις ένα live, τώρα η κατάσταση δείχνει ότι έχουν αλλάξει όλα αυτά και ότι υπάρχει μέλλον και πορεία στο χώρο.


    Eπιπλέον η επιστροφή στη δράση μιας μπάντας με το όνομα Extreme Violence μοιάζει πιο επίκαιρη από ποτέ βλέποντας καθημερινά την όλο και αυξανόμενη βία που υπάρχει γύρω μας.
    Το όνομα αυτό και αυτό που σημαίνει δείχνει πως πάντα θα είναι επίκαιρο από την άποψη ότι υπήρχε ανέκαθεν ακραία βία στην ανθρωπότητα. Δεν μπορώ να πω εγωιστικά, επειδή τυγχάνει και ζω στο τώρα, πως είναι χαλεποί αυτοί οι καιροί που βιώνουμε. Δεν θα το πω με μισανθρωπιστική διάθεση αλλά ο άνθρωπος πάντα ήταν ένα κτήνος, ούτε καν ζώο, αλλά κτήνος.


    Μέσα από τις τόσες πολύ καλές φετινές κυκλοφορίες υπήρχε κάτι που ξεχωρίσατε;
    Διαφορετικές προσωπικότητες σημαίνουν και διαφορετικά ακούσματα. Όλοι στη μπάντα ακούμε πολύ μουσική και πραγματικά είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις κάτι. Είναι πολλά τα είδη και οι δίσκοι.


    Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Υπάρχουν live εμφανίσεις μέσα σε αυτά ή είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για live;
    Τα άμεσα σχέδια μας είναι να ολοκληρώσουμε πρώτα τα κομμάτια για τον δεύτερο μας δίσκο και μετά ίσως να κάνουμε κάποια επιλεκτικά live. Προτιμάμε πλέον να δουλεύουμε με τους χαλαρούς ρυθμούς μας καινούριο υλικό διότι δεν υπάρχει και ο απαιτούμενος χρόνος για να μπούμε σε “τριπάκι” συναυλιών. Δεν θα πιέσουμε τίποτα πια. Tο κάνουμε καθαρά για να περνάμε καλά και για να βγεί επιτέλους εκείνο το ρημάδι το δεύτερο full length. Eίναι κρίμα να πάνε χαμένα πόσα κομμάτια από τότε. Μετά ίσως διαλύσουμε και οριστικά, τα έχουμε συζητήσει όλα και δε μας πιέζει τίποτα.


    Θα ήθελα να αναφέρεις μερικές πολύ σημαντικές μπάντες που επηρέασαν τον ήχο σας.
    Cannibal Corpse και Suffocation. Enough said.


    Μετά την σαρωτική επιστροφή των Vulnus, να περιμένουμε κάτι αντίστοιχο και από εσάς λοιπόν;
    Πραγματικά τέλεια επιστροφή από τα αδέλφια μας στους Vulnus. Αυτό που περιμένουμε είναι και μια επιστροφή των Inveracity με το “Circle Of Perversion” line up για να δείξουν ξανά ποιός ήταν, είναι και θα είναι το αφεντικό στην ελληνική death metal σκηνή.


    Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου και ελπίζω να έχουμε ακόμα περισσότερα νέα από τους Extreme Violence. Το κλείσιμο δικό σου.
    Απλά να σ’ευχαριστήσουμε ξανά Σπύρο και το Metal Hammer για την πρόσκληση. Cheers!