Saturday, 09 April 2016 18:26

DEACIDIFIED: United They Stand

Written by 
    DEACIDIFIED: United They Stand

    Οι Καρδιτσιώτες Deacidified από το 2014 μέχρι σήμερα συνεχίζουν με γοργούς ρυθμούς την πορεία τους στο εγχώριο death metal στερέωμα, με τις συνεχείς live εμφανίσεις τους να συμβάλουν καίρια στην εξέλιξη τους. Έτσι το φετινό τους πολύ καλό ντεμπούτο άλμπουμ “Deceitful Wisdom” ήρθε σαν φυσικό επακόλουθο.

    Για τον δίσκο, την μπάντα αλλά και ότι συνεπάγεται με αυτήν μας μιλάει ο frontman της Βάιος Σβεντζούρης.

    ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΠΥΡΟ ΧΑΛΙΚΙΑ


    Καλησπέρα Βάιε. Μεγάλη συναυλιακή δραστηριότητα στις τάξεις της μπάντας και φυσικά ένα ολοκαίνουριο ντεμπούτο άλμπουμ. Να υποθέσω πως διανύετε την καλύτερη περίοδο της μέχρι τώρα πορείας σας;

    Kαλησπέρα Σπύρο. Η αλήθεια είναι πως όντως τον τελευταίο καιρό κάναμε μπόλικα live, παρέα με παλιούς και νέους φίλους. Το πιο πρόσφατο ήταν και το Greek Death/Grind Scene Festival το οποίο είχε, όπως και κάθε χρόνο, πολύ καλές μπάντες. Πρόσφατα κυκλοφορήσαμε και τον πρώτο μας δίσκο, οπότε ναι μπορείς να πεις πως διανύουμε την καλύτερη περίδο χα, χα, χα!

    “Deceitful Wisdom” λοιπόν. Θα έλεγα ένας αφυπνιστικός τίτλος και εξώφυλλο για μια παραπλανημένη κοινωνία. Δεν ξέρω αν συμφωνείς...

    Ναι όντως ο τίτλος του δίσκου μαζί με την θεματολογία των κομματιών και το artwork έδεσαν τέλεια μεταξύ τους. Ας είναι καλά ο Γιάννης Νάκος (σ.σ. Remedy Art Design) για το τελικό αποτέλεσμα.

    Όλο και περισσότερες μπάντες αντλούν την θεματολογία τους από την καθημερινότητα και τα προβλήματα της εκάστοτε κοινωνίας. Σίγουρα μια από αυτές είστε και εσείς. Σε ποιό βαθμό σας έχει επηρεάσει αυτό;

    Η θεματολογία του δίσκου είναι όντως επηρεασμένη από αυτό που βιώνει η κοινωνία γενικά σήμερα. Είναι πολύ κακό να βλέπεις όλον αυτό τον κόσμο να περνάει δύσκολα χάρη σε κάποιους που έκαναν μεγάλα λάθη και στο παρελθόν αλλά και σήμερα. Είναι ένα φορτίο το οποίο κουβαλάει ο καθένας μας μέσα σ'αυτή την κοινωνία χωρίς να φταις ουσιαστικά εσύ ο ίδιος γι' αυτή την κατάσταση. Και πιστεύω πως αυτό δεν είναι τίποτε μπροστά σ'αυτά που έρχονται. Καλά να είμαστε και όσο μπορούμε ας οργανωθούμε για να καταφέρουμε κάτι καλό μέσα σ'αυτό το χάος που επικρατεί σήμερα.

    Δώσε μας μερικές λεπτομέρειες για την ηχογράφηση του άλμπουμ; Αν δεν κάνω λάθος ηχογραφήσατε στα Infected Studios στη Λιβαδειά.

    Η ηχογράφηση του δίσκου όπως και του promo που είχαμε βγάλει πριν από καιρό έγιναν στα Infected Studios με την βοήθεια του Γιώργου από τους Mass Infection. Όταν συνεργάζεσαι με κάποιον που γουστάρει την μουσική, κάνει ό,τι περνάει απο το χέρι του για να βγεί ένα τέλειο αποτέλεσμα και υπάρχει καλή συνεννόηση ανάμεσα στις δυο πλευρές, δεν μπορεί παρά το αποτέλεσμα να σε ευχαριστεί όσο τίποτα άλλο και να νιώθεις μια τεράστια ικανοποίηση. Να πούμε πως κι ο Γιώργος έβαλε την πινελιά του σε μερικά σημεία μέσα στον δίσκο. Ευχαριστούμε Γιώργαρε!

    Κυκλοφορήσατε μόνοι σας τον δίσκο και έχω να πω πως εντυπωσιάστηκα από το πόσο καλή δουλειά έχει γίνει στο σύνολο του. Υπάρχουν σκέψεις για κάποια μελλοντική συνεργασία με δισκογραφική ή προτιμάτε να συνεχίσετε στο “do it yourself” μοτίβο;

    Με το που πιάσαμε τον δίσκο στα χέρια μας μπορώ να πω πως μας έπεσαν τα σαγόνια στο πάτωμα από την γενική εικόνα του. Τον δίσκο τον κυκλοφορήσαμε μόνοι μας ναι, αλλά δεν θα λέγαμε όχι σε συνεργασία με κάποια δισκογραφική εφόσον αυτή σέβεται αυτό που κάνουμε. Είναι μουσική μας και θέλουμε να έχουμε τον πρώτο λόγο για το στήσιμο της δικής μας δουλειάς. Νομίζω αυτό τα λέει όλα.

    Ακούγοντας τα 2 κομμάτια του promo που κυκλοφορήσατε το 2014 και στη συνέχεια τον δίσκο, εύκολα γίνεται αντιληπτή η βελτίωση και το δέσιμο μεταξύ σας, όμως πιστεύω πως η μεγάλη αποκάλυψη ήταν τα φωνητικά σου που εξελίχθηκαν σε πολύ μεγάλο βαθμό.

    Σπύρο με κολακεύεις χα, χα, χα! Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Όταν ανάμεσα στην κυκλοφορία του promo και την κυκλοφορία του δίσκου μεσολαβεί ένα διάστημα ενός και κάτι χρόνου, ναι θα υπάρξει βελτίωση, αλλά μην φανταστείς πως κι εμείς οι ίδιοι πιεστήκαμε. Υπήρξε το δέσιμο από την αρχή με αποτέλεσμα στην πορεία να γίνει ακόμη πιο γαμάτο και ευχάριστο.

    Επιπλέον και το “Disambiguation Of Insanity” και το “Headless Belief” ταιριάξανε απόλυτα με την ροή του άλμπουμ. Είχατε έτοιμο υλικό από τότε ή ακολουθήσατε την ίδια συνθετική συνταγή;

    Η αλήθεια είναι ότι πριν την ηχογράφηση του promo είχαμε ακόμη ένα κομμάτι ολόκληρο και πολλές βασικές ιδέες από αυτό που ακούς στον δίσκο. Οπότε αν και οι δύο κυκλοφορίες έχουν διάστημα 1,5 χρόνου καταλαβαίνεις πως ενώ είχαμε κάποιες βασικές ιδέες ήδη στο κεφάλι μας, κατά κάποιο τρόπο ακολουθήσαμε την ίδια συνθετική συνταγή.

    Αποτελείται μια σπάνια περίπτωση συγκροτήματος όπου τα τρία από τα τέσσερα μέλη είστε αδέλφια. Υπάρχουν δυσκολίες στο να συνεργάζεσαι με την οικογένεια σου ή τα πράγματα γίνονται πιο εύκολα;

    Πολλοί έχουν κάνει αυτή την παρατήρηση και είναι εύλογο. Όχι δεν υπάρχει καμιά απολύτως δυσκολία καθώς ο Χρήστος με τον Γιώργο παλιότερα δούλευαν μαζί ως Veil και από την άλλη ο Γιώργος με τον Σάκη έπαιζαν στους Mentor. Πέρα από αυτό κάναμε από παλιά παρέα μεταξύ μας και οι 4, άρα ξέραμε τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται ο καθένας. Οπότε η χημεία ανάμεσα μας δεν ήταν κάτι το δύσκολο με βασικό άξονα ότι ξέραμε από την πρώτη στιγμή τι πάμε να κάνουμε και τι θέλουμε να παράγουμε με τους Deacidified.

    Η ανάπτυξη της εγχώριας death metal σκηνής είναι ραγδαία και ως επί το πλείστον ποιοτική. Πιστεύεις πως η κυκλοφορία του ντεμπούτου σας ήρθε την κατάλληλη στιγμή;

    Δεν ξέρω πραγματικά τι να πω γι' αυτή την σκηνή. Ένα πράγμα μόνο, δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από αντίστοιχες σκηνές του εξωτερικού. Ειδικά αυτό το διάστημα ( λίγους μήνες πριν αλλά και πιο πρόσφατα) κυκλοφόρησαν δισκάρες από συγκροτήματα όπως οι Vulnus, Mortal Torment, Vermingod, Murder Made God και άλλες μπαντάρες. Μπορείς να πεις πως ο δικός μας δίσκος όντως έσκασε την κατάλληλη στιγμή, στιγμή την οποία υπάρχει κίνηση στον χώρο του ακραίου ήχου στην Ελλάδα.

    Διοργανώνετε επίσης και το Svenfest open air festival στην Καρδίτσα το οποίο φέτος αν δεν κάνω λάθος θα πραγματοποιηθεί στις 22 και 23 Ιουλίου. Πες μας δύο λόγια για την διοργάνωση;

    Το Svenfest είναι ένα πάρτυ το οποίο ξεκινήσαμε πριν απο κάποια χρόνια με κάτι φίλους στην πιλοτή του σπιτιού μου, επειδή δεν είχαμε να κάνουμε και κάτι καλύτερο καλοκαιρίατικα στην Καρδίτσα. Στην πορεία είδαμε πως πήγε καλά και θελήσαμε να καλέσουμε μπάντες εκτός Καρδίτσας με τον κόσμο να το δέχεται πολύ ζεστά. Το Svenfest γίνεται καθαρά επειδή γουστάρουμε την μουσική και είναι D.I.Y. (σ.σ. “do it yourself”). Δεν έχουμε χορηγούς, απλά βάζουμε την κάβα με σκοπό να βγούν τα έξοδα του live και να δώσουμε έστω τα μεταφορικά στις μπάντες. Το κάνουμε με μεγάλη χαρά και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε για όσο αυτό περνάει από το χέρι μας. Πρόκειται για μια όαση στην μέση του καλοκαιριού που την περιμένουμε πως και πως κάθε φορά.

    Υπάρχει περίπτωση να μας δώσεις στοιχεία σχετικά με το ποιές μπάντες θα εμφανιστούν;

    Δεν μπορώ να δώσω στοιχεία από τωρά. Δεν με αφήνουν τα κεντρικά χα, χα, χα! Μπορώ να πω μόνο ότι θα συμμετάσχουν σίγουρα μπάντες από την Καρδίτσα και από κει και πέρα έχουμε μιλήσει με κάποιες μπάντες με τις οποίες θα γουστάρει σίγουρα ο κόσμος. Πάμε να παρτάρουμε ακόμη περισσότερο απ' ότι άλλες χρονιές.

    Ποιά είναι τα μελλοντικά σχέδια των Deacidified;

    Μελλοντικά σχέδια. Χμμμ... Υπάρχουν πολλά σχέδια τα οποία δεν είναι σίγουρα ακόμη, οπότε δεν μπορώ να απαντήσω με σιγουριά. Μπορώ να πω μόνο πως αν όλα πάνε καλά σύμφωνα με τα πλάνα μας, από Σεπτέμβρη ετοιμάζουμε πολύ καλά πραγματάκια. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θέλουμε να κάνουμε live οπουδήποτε υπάρχει καλή διάθεση και θέληση για να γουστάρουμε τόσο εμείς, όσο και αυτοί που θα μας δούνε.

    Σε ευχαριστώ πολύ Βάιε και εύχομαι το “Deceitful Wisdom” να αποτελέσει την αρχή μιας αντίστοιχης ποιοτικής δισκογραφικής πορείας. Ραντεβού στην καρότσα του Svenfest λοιπόν.

    Εμείς ευχαριστούμε Σπύρο. Να είσαι καλα. Ελπίζουμε όλα να πάνε καλα. Ραντεβού στην καρότσα γαμώτη!!!