Thursday, 07 August 2014 00:25

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ: Judas Priest “Painkiller”

Written by 

    To “Τurbo” ήταν μία απόπειρα πειραματισμού των Judas Priest με τον synth ήχο των mid-80s που δίχασε τους fans, το “Ram it Down” ήταν πιο heavy metal, αλλά το drum machine και τα πολλά fillers απογοήτευσαν ουκ ολίγους fans, oι οποίοι έπρεπε να περιμένουν μέχρι το 1990 για το λυσασσμένο “Painkiller” για να καμαρώσουν ξανά τους Judas Priest εκεί που τους αξίζει: στον οικουμενικό heavy metal θρόνο τους.

    Η δίκη των Βρετανών θεών για τη περιβόητη αυτοκτονία ενός νεαρού fan, έβαλε τον δίσκο στον πάγο για ένα μικρό διάστημα, κάτι που δεν επηρέασε τους Priest να μας χαρίσουν εν τέλει ίσως το κορυφαίο album μιας καριέρας που μετρούσε ήδη τουλάχιστον 6 κλασσικά αριστουργήματα στην ιστορία αυτής της μουσικής. Το ρετουσάρισμα με Scott Travis (Racer X) στα τύμπανα και Chris Tsangarides (Black Sabbath, Thin Lizzy, Gary Moore, King Diamond) πίσω από την κονσόλα ήταν κάτι παραπάνω από ανανεωτικό για τους Judas Priest, οι οποίοι αφουγκραζόμενοι τον speed/thrash ήχο της εποχής στον οποίον πρωτοστατούσαν συγκροτήματα που οι ίδιοι είχαν επηρεάσει, προσφέρουν την πιο τσιτωμένη και πυρακτωμένη εκδοχή των trademark στοιχείων τους, με σεμιναριακή παραγωγή και άρτιο songwriting.

    Εxtra trivia: Οι πρωτιές που επέφερε στους Judas Priest το “Painkiller” δεν περιορίστηκαν στον λειτουργικό τομέα, καθώς η προωθητική περιοδεία που ακολούθησε τούς βρήκε για πρώτη φορά στη Ν. Αμερική (και στο περίφημο Rock in Rio festival), αλλά και στις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ.

    NIKOΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ

    Στο METAL HAMMER Αυγούστου επιχειρούμε ένα εκτενές συλλεκτικό αφιέρωμα στη πλούσια, παραγωγική, πολυδιάστατη αλλά και τόσο ποιοτική δεκαετία του 1990. Εκατοντάδες δίσκοι, ιδιώματα και υποΐδιώματα, πρόσωπα, γεγονότα, η ελληνική σκηνή και άλλα πολλά που απασχόλησαν τον metal πλανήτη αυτά τα 10 χρόνια. Καλές βουτιές σε όλους!