Thursday, 07 August 2014 22:31

AΦΙΕΡΩΜΑ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ: Κyuss “Demon Cleaner”

Written by 

    O Nick Oliveri αποτελεί παρελθόν, με τον Scott Reeder (The Obsessed, Across the River) να τον αντικαθιστά και να δίνει εμπειρία, ηρεμία αλλά και όγκο στη μουσική των Kyuss και δη στις συνθέσεις των Josh Homme και Brant Bjork. Αφού περιόδευσαν σχεδόν παντού με ονόματα όπως οι Danzig, White Zombie, Faith No More και Μetallica, η μπάντα- σύμβολο του desert/ heavy rock θα σπεύσει το 1993 στο studio για τον δίσκο που θα ορίσει ένα ολόκληρο ιδίωμα, το “Welcome to Sky Valley”...

    ...το οποίο κανονικά λέγεται απλά “Kyuss”, αλλά η επιγραφή της ταμπέλας στο εξώφυλλο επικράτησε ως η ονομασία του δίσκου που ελέω επιπλοκών στα δισκογραφικά συμβόλαια κυκλοφόρησε στα μέσα του '94. O Βrant Bjork, τσαντισμένος με την τάση του Homme να ηγηθεί συνθετικά και οργανωτικά του group, ηχογραφεί τα τύμπανα (εκτός του “Asteroid” στο οποίο ακούμε τον Pete Moffett των Government Issue), ξυρίζει το κεφάλι του και αποχωρεί από το συγκρότημα. Η ένταξη τους στην Εlektra μπορεί να υπονοούσε ότι οι Kyuss θα είναι το “next big thing” του hard rock, όμως οι ρωγμές εντός μπάντας είχαν ήδη εμφανιστεί και ήταν ανεπανόρθωτες. Αυτό, βέβαια, δεν εμπόδισε το “...Sky Valley” να θεωρηθεί ίσως ο σημαντικότερος δίσκος για τον heavy/ stoner rock ήχο, μετά το “Master of Reality” των Black Sabbath.

    Extra trivia: To άνωθεν “Demon Cleaner" είναι το τραγούδι που δυσκόλεψε περισσότερο τον τραγουδιστή John Garcia να ηχογραφήσει, καθώς πέρασε 14 ολόκληρες ώρες στο studio για να τα βγάλει πέρα. Οι στίχοι του τραγουδιού είναι γραμμένοι από τον Homme και μιλούν για... τον καθαρισμό των δοντιών, με τα οποία ο κοκκινομάλλης κιθαρίστας έχει μέχρι σήμερα πολλούς εφιάλτες.

    ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ

    Στο METAL HAMMER Αυγούστου επιχειρούμε ένα εκτενές συλλεκτικό αφιέρωμα στη πλούσια, παραγωγική, πολυδιάστατη αλλά και τόσο ποιοτική δεκαετία του 1990. Εκατοντάδες δίσκοι, ιδιώματα και υποΐδιώματα, πρόσωπα, γεγονότα, η ελληνική σκηνή και άλλα πολλά που απασχόλησαν τον metal πλανήτη αυτά τα 10 χρόνια. Καλές βουτιές σε όλους!