Thursday, 14 August 2014 01:07

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ: Gamma Ray "Rebellion in Dreamland"

Written by 


    Aν υπήρξε ένα έργο που θα μπορούσε να κοιτάξει στα μάτια τα 2 “...Keepers” των Helloween στον χρυσελεφάντινο θρόλο του ευρωπαϊκού power metal, θα ήταν από το μυαλό και τα χέρια του ανθρώπου που έπαιξε τεράστιο ρόλο στη λάμψη, την επιδραστικότητα και τη διαχρονικότητα των διδύμων αυτών δίσκων.

    O Κai Hansen δισκογραφούσε ήδη με τους Gamma Ray τους οποίους δημιούργησε έχοντας φύγει από τους Helloween πάνω στην καλύτερη τους φάση και μάλλον ήταν θέμα timing να μας χαρίσει το κορυφαίο euro-power album των ΄90s, όπως είχε κάνει στα '80s. Και το timing στην metal ιστορία έχει να κάνει πάντα με δραστικές αλλαγές (βλ. “Painkiller”, “The Number of the Beast”, "Heaven and Hell", “Back in Black”, “Black Album”), γι' αυτό στον τέταρτο δίσκο των Rays τα φωνητικά αναλαμβάνει εξολοκλήρου ο Kai, ενώ ένας ακόμη σύνδεσμος με το Helloween παρελθόν είναι η συμβολή του τραγουδιστή Michael Kiske. Άλλες μεγάλες μορφές του γερμανικού power που αφήνουν το σημάδι τους είναι ο κιθαρίστας των Heavens Gate και φημισμένος παραγωγός, Sascha Paeth, που παίζει πλήκτρα και ο frontman των Blind Guardian, Hansi Kürsch, ο οποίος συμμετέχει σε 3 κομμάτια. Eν ολίγοις, εδώ συνυπάρχουν όλα τα σπουδαία στοιχεία και πρόσωπα του ιδιώματος.

    Extra trivia: Μετά την περιοδεία για την προώθηση του δίσκου, το rhythm section Thomas Nack (τύμπανα) και Jan Rubach (μπάσο) αποχωρεί από την μπάντα. Οι λόγοι της αποχώρησης ειδικά του τελευταίου ίσως είναι περίπλοκοι, καθώς είναι γνωστό ότι του είχε ζητηθεί από τον κιθαρίστα Dirk Schlächter να ανταλλάξουν πόστα με τον Rubach αρχικά να συμφωνεί.

    NIKOΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ

    Στο METAL HAMMER Αυγούστου επιχειρούμε ένα εκτενές συλλεκτικό αφιέρωμα στη πλούσια, παραγωγική, πολυδιάστατη αλλά και τόσο ποιοτική δεκαετία του 1990. Εκατοντάδες δίσκοι, ιδιώματα και υποΐδιώματα, πρόσωπα, γεγονότα, η ελληνική σκηνή και άλλα πολλά που απασχόλησαν τον metal πλανήτη αυτά τα 10 χρόνια. Καλές βουτιές σε όλους!