Wednesday, 13 April 2016 06:41

RAMMSTEIN: Μήνυση κατέθεσαν εναντίον της γερμανικής κυβέρνησης

Written by 
    RAMMSTEIN: Μήνυση κατέθεσαν εναντίον της γερμανικής κυβέρνησης

    Σύμφωνα με την Deutsche Welle οι μεγάλοι Γερμανοί industrial-άδες Rammstein μήνυσαν τη γερμανική κυβέρνηση εξαιτίας της προσωρινής τοποθέτησης του δίσκου τους “Liebe Ist Für Alle Da” (2009, αγγλ. “There’s Enough Love for Everyone”) σε μία μαύρη λίστα εξαιτίας του περιεχομένου του.

    Πιο συγκεκριμένα, η γερμανική πολιτεία έχει θεσμοθετήσει την υπηρεσία Bundesprüfstelle Für Jugendgefährdende Medien η συντομότερα BPjM της οποίας το όνομα μεταφράζεται χονδρικά σε «Ομοσπονδιακό Τμήμα για Επιβλαβή Μέσα προς Νέους Ανθρώπους» και μελετά όλων των ειδών τα μέσα έκφρασης και επικοινωνίας είτε πρόκειται για λογοτεχνία και ταινίες είτε για ιστοσελίδες και βιντεοπαιχνίδια και εάν τα κατηγοριοποιήσει ως «επιβλαβή» για τους νέους απαγορεύει στους κατόχους των πνευματικών τους δικαιωμάτων να τα πωλούν καθώς και να τα παρουσιάζουν, να τα διαφημίζουν ή να τα αναμεταδίδουν δημοσίως. Μέχρι τώρα, ο κύριος όγκος των απαγορευμένων μουσικών πονημάτων αποτελείτο (και πολύ σωστά) από δίσκους που προωθούν το ρατσισμό ή αποδίδουν φόρο τιμής στον ναζισμό.

    Το “Liebe Ist Für Alle Da” βρέθηκε στη μαύρη λίστα πριν από επτά χρόνια εξαιτίας του τραγουδιού “Ich Tu Dir Weh” (αγγλ. “I Will Hurt You”) και μίας φωτογραφίας στο booklet του δίσκου που απεικονίζει έναν άνδρα έτοιμο να χτυπήσει μία γυμνή γυναίκα.

    Επίσημη δικαιολογία της ανωτέρω υπηρεσίας ήταν πως το album προωθεί το σεξ χωρίς προφυλάξεις και τον σαδομαζοχισμό και οι ιθύνοντες ανέφεραν ως παράδειγμα τους στίχους του τραγουδιού “Bites, kicks, heavy blows, nails, pincers, blunt saws — tell me what you want”. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο δίσκος να μην μπορεί να διαφημιστεί η να πωληθεί για διάστημα 6 μηνών μέχρι να ανατραπεί η απόφαση καθώς έτσι θα γινόταν διαθέσιμος σε ανηλίκους.

    Από την πλευρά της η μπάντα δήλωσε καυστικά δια στόματος του πληκτρά Christian “Flake” Lorenz στην εφημερίδα Bild Am Sonntag: «Δεν υπάρχει τίποτα στο album που θα μπορούσε να παρεξηγηθεί περισσότερο απ’ ό, τι σε άλλους δίσκους των Rammstein. Γιατί τώρα και γιατί αυτή η απόφαση; Πιθανώς κάποιο από τα μέλη της επιτροπής έχει κόρη που ακούει δυνατά Rammstein και τον ενοχλεί.»

    Το συγκρότημα υπέστη οικονομική ζημιά της τάξης των πολλών χιλιάδων ευρώ καθώς υποχρεώθηκαν να καταστρέψουν μεγάλο αριθμό αντιτύπων του δίσκου και αυτός είναι ο βασικός λόγος που ζητούν αποζημίωση από το γερμανικό κράτος.

    Η εκδίκαση της υπόθεσης θα λάβει χώρα το καλοκαίρι.

    Ας ακούσουμε το «επίμαχο» τραγούδι.