Wednesday, 27 April 2016 18:54

BELPHEGOR: Δηλώσεις για την απαράδεκτη επίθεση από μέλη ακραίας χριστιανικής οργάνωσης στη Ρωσία

Written by 
    BELPHEGOR: Δηλώσεις για την απαράδεκτη επίθεση από μέλη ακραίας χριστιανικής οργάνωσης στη Ρωσία

    Όπως είναι γνωστό, πριν λίγες ημέρες, οι μουσικοί και οι τεχνικοί της περιοδείας “The Flaming Arts Festival 2016” που θα πραγματοποιούσαν οι Belphegor και οι Nile σε 5 πόλεις της Ρωσίας, είχε επεισοδιακό ξεκίνημα καθώς μέλη ακραίας χριστιανικής οργάνωσης με ακροδεξιές πεποιθήσεις προπηλάκισαν και αποπειράθηκαν να επιτεθούν στα μέλη των συγκροτημάτων, βιντεοσκοπώντας συγχρόνως το συμβάν ώστε να δημιουργήσουν προβοκάτσια κατά των συγκροτημάτων.

    Τελικό αποτέλεσμα της περιοδείας των σχημάτων ήταν τρία από τα πέντε προγραμματισμένα shows να ακυρωθούν με αιτία όπως δήλωσαν οι Belphegor την «ισχυρή αντίσταση και λογοκρισία» που αντιμετώπισαν. Πιο συγκεκριμένα, ο Anatoly Artyukh πρόεδρος μίας τοπικής χριστιανικής - εθνικιστικής οργάνωσης με το όνομα “Narodny Sobor” (χονδρικά μεταφράζεται ως «Λαϊκή Συνέλευση») έπεισε τους διοργανωτές στην Αγία Πετρούπολη να ακυρώσουν την εμφάνιση με την αιτιολογία της παράβασης δύο νόμων, έναν περί βλασφημίας κι έναν περί υποκίνησης θρησκευτικού, ρατσιστικού ή εθνικού μίσους.

    Οι Belphegor σε δελτίο τύπου που εξέδωσαν αναφέρουν: «Μετά από μια εξαιρετική έναρξη της περιοδείας στο Minsk της Λευκορωσίας στις 18 Απριλίου, οι Belphegor αντιμετώπισαν ισχυρή αντίσταση και λογοκρισία εντός του Ρωσικού κράτους και ως εκ τούτου ακυρώθηκαν 3 εμφανίσεις.

    Ζητούμε συγγνώμη από τους Ρώσους οπαδούς μας. Προσπαθήσαμε όσο ήταν δυνατόν να πραγματοποιήσουμε τα shows και μάλιστα εκείνο της Αγίας Πετρούπολης ακυρώθηκε λίγες μόλις ώρες πριν ανεβούμε στη σκηνή. Φτάσαμε στη Μόσχα στις 20 Απριλίου ελπίζοντας για το καλύτερο. Εκεί υποχρεωθήκαμε να αφαιρέσουμε το πανό που είχαμε κρεμάσει και πληροφορηθήκαμε ότι τα διάφορα σκηνικά όπως γλυπτά και σταυροί απαγορεύονται, όπως απαγορευόταν και για τον Helmuth να τραγουδήσει το κομμάτι “Lucifer Incestus”. Κατά τη διάρκεια του δεύτερου κομματιού, ο ηχολήπτης διατάχτηκε να κλείσει τα φωνητικά για το υπόλοιπο της συναυλίας εξαιτίας των στίχων μας. Η όλη εμπειρία ήταν εξοργιστική. Εν συνεχεία μας ενημέρωσαν πως δεν μπορούμε να παίξουμε στο Ekaterinburg (21 Απριλίου) και το Krasnodar (23 Απριλίου).»

    Ο ίδιος ο Helmuth Lehner προσέθεσε: «Έχουμε περιοδεύσει στη Ρωσία τρεις φορές από το 2006 και πάντα περνούσαμε καταπληκτικά. Αγνοήσαμε όλες τις διαμαρτυρίες, συμπεριλαμβανομένων και απειλών για τη ζωή μας, τις τελευταίες λίγες εβδομάδες. Ήξερα πως πολλές death και black μπάντες αντιμετωπίζουν προβλήματα πρόσφατα, όμως συνεχίσαμε.

    Για όσους νομίζουν ότι γνωρίζουν τα πάντα: όταν αυτή η σπατάλη οξυγόνου (σ.σ. εννοεί τον θρησκόληπτο, ακροδεξιό εξτρεμιστή που του επιτέθηκε) μας πλησίασε στο αεροδρόμιο, είχε το χέρι του στην τσέπη και περίμενα να κρατάει κάποιο όπλο. Εάν τον χτυπούσα θα κατέληγα στη φυλακή κι εκείνος στο νοσοκομείο. Αυτό ήταν και το σχέδιό τους, καθώς είχε μαζί του έναν άλλον καθυστερημένο για να κινηματογραφεί το όλο γεγονός.

    Ευχαριστώ ιδιαιτέρως τον κύριο Karl Sanders των Nile που είχε το θάρρος να τον σταματήσει την ώρα που συνέχιζε τους προπηλακισμούς.

    Είμαι μουσικός, όχι παλαιστής, ειδικά στη Ρωσία. Έχω περάσει τύφο και έχω ήδη υπάρξει νεκρός για 6 ώρες μετά από εγχείριση ανοιχτής καρδιάς. Δεν φοβάμαι κανέναν εκτός απ’ τον εαυτό μου. Δεν έχω να δικαιολογηθώ για τίποτα, και η ιστορία τελειώνει εδώ.

    Είναι μείζονος σημασίας να δίνεται στους καλλιτέχνες ελευθερία έκφρασης. Στη διάρκεια της ιστορίας, θρησκείες και κυβερνήσεις λογοκρίνουν διαρκώς έργα τέχνης παγκοσμίως.

    Ευχαριστώ όλους τους metalheads που στέκονται στο πλευρό μας και παλεύουν ενάντια σε καταπιεστές και δήθεν πρότυπα ηθικής. Ρώσοι υποστηρικτές μας, ετοιμαστείτε. Οι Belphegor είναι ασταμάτητοι και θα επιστρέψουν!»

    Ας θυμηθούμε το περιστατικό της επίθεσης.

    Δείτε επίσης ένα video από τη συναυλία των Belphegor στη Μόσχα.