Friday, 24 June 2016 18:21

LED ZEPPELIN: Το "Stairway to Heaven" δεν αποτελεί λογοκλοπή

Written by 
    LED ZEPPELIN: Το "Stairway to Heaven" δεν αποτελεί λογοκλοπή

    Οι θρύλοι Led Zeppelin κρίθηκαν αθώοι για την υπόθεση του ύμνου "Stairway to Heaven" , στην οποία υποτίθεται πως αντέγραψαν τις εισαγωγικές συγχορδίες του κομματιού από το συγκρότημα Spirit.

    Ειπώθηκε πως το riff για το οποίο κατηγορήθηκαν από τους ίδιους τους Spirit ότι έκλεψαν (από το κομμάτι τους "Taurus") «δεν ήταν εγγενώς παρόμοιο» με την εισαγωγή του "Stairway".

    Και οι δύο πλευρές έχουν λογικά και με βάση επιχειρήματα. Οι Zeppelin υποστηρίζουν πως η συγκεκριμένη σειρά συγχορδιών του "Stairway to Heaven" είναι πολύ συνηθισμένη εδώ και 300 χρόνια. Από την άλλη πλευρά, οι Spirit λένε ότι είχαν παίξει σε live με τους Zeps και τότε άκουσαν το "Taurus".

    Έπειτα ο Robert Plant και ο Jimmy Page δήλωσαν: «Είμαστε ευγνώμονες για την ευσυνείδητη εξυπηρέτηση των ενόρκων και ευχαριστημένοι που η ετυμηγορία βγήκε υπέρ μας, αφήνοντας στην άκρη ερωτήσεις για την προέλευση του "Stairway to Heaven" και επιβεβαιώνοντας όσα ξέρουμε τα τελευταία 45 χρόνια. Εκτιμούμε την υποστήριξη των fans μας και ανυπομονούμε να αφήσουμε πίσω αυτό το συμβάν.»

    Η δισκογραφική εταιρεία Warner συμπλήρωσε: «Στο Warner Music Group, υποστηρίζουμε τους καλλιτέχνες μας και το να προστατεύουμε την δημιουργική τους ελευθερία είναι πάνω απ' όλα. Είμαστε ευχαριστημένοι που η ετυμηγορία βγήκε υπέρ των Led Zeppelin, επιβεβαιώνοντας τις πραγματικές ρίζες του "Stairway to Heaven". Οι Led Zeppelin είναι μία από τις μεγαλύτερες μπάντες της ιστορίας και οι Jimmy Page και Robert Plant είναι ασύγκριτοι τραγουδοποιοί που δημιούργησαν πολλά από τα ισχυρότερα και πιο διαχρονικά κομμάτια στη rock.»