Monday, 11 July 2016 16:45

FERNANDO RIBEIRO (MOONSPELL): Σκέψεις για τον τελικό του Euro

Written by 
    FERNANDO RIBEIRO (MOONSPELL): Σκέψεις για τον τελικό του Euro

    Ο frontman των Πορτογάλων Moonspell, Fernando Ribeiro είναι γνωστός ποδοσφαιρόφιλος και ως αναμενόταν, ήταν ενθουσιασμένος για την επιτυχία της εθνικής ομάδας της χώρας του να φτάσει στον τελικό (κι εν συνεχεία να κατακτήσει και το τρόπαιο) του Euro 2016 και μερικές ώρες πριν τη διεξαγωγή του αγώνα ανάρτησε ένα κείμενο στην επίσημη σελίδα του στο Facebook. Σε αυτό, ο μουσικός που έχει αρκετά ισχυρούς δεσμούς με την Ελλάδα και προσωπικές φιλίες με σπουδαίους εκπροσώπους της ελληνικής Σκηνής όπως τους Rotting Christ αναπτύσσει κάποιες σκέψεις αναφορικά με την ευρύτερη κατάσταση στη χώρα του παίρνοντας αφορμή από τον αγώνα. Διαβάστε παρακάτω τι έγραψε.

    «Η Πορτογαλία είναι μια χώρα γεμάτη προβλήματα. Γεμάτη κακούς κυβερνώντες. Γεμάτη από δημοσιογράφους που διαρκώς ηθικολογούν για τα μεγαλύτερα και μικρότερα ζητήματα.

    Πληρώνονται με βασιλικούς μισθούς για να λένε τη γνώμη τους. Για να την αναμειγνύουν με πραγματικά γεγονότα. Ορισμένοι έχουν αξίες, ορισμένοι όχι. Κοινό τους σημείο, η αδυναμία να καταλάβουν τα αισθήματα, τις σκέψεις και τον τρόπο ζωής των κανονικών ανθρώπων. Ζούμε πολύ διαφορετικά από αυτούς. Δεν έχει σημασία αν είμαστε μουσικοί ή οικοδόμοι γιατί οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουμε πρόσβαση σε χρόνο, σε χρήμα και σε έναν τρόπο ζωής που να μας περιορίζει από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να μας δίνει ώρες συγγραφής ή ώρες διαβάσματος.

    Ως εκ τούτου, αρπάζουμε αυτή την ποδοσφαιρική ευκαιρία για να βγούμε στην επιφάνεια και να αναπνεύσουμε. Όλοι μας.

    Όσοι διαμορφώνουν την κοινή γνώμη δύσκολα θα καταλάβουν γιατί αναδυόμαστε και αναπνέουμε αντί να κολυμπήσουμε προς την ακτή ή να τα παρατήσουμε και να βυθιστούμε. Τα κινήματα δεν είναι οριστικά. Ξέρουμε πως είτε κατακτήσουμε το τρόπαιο είτε όχι, θα δεχτούμε κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση εξαιτίας κακών παλαιών συμφωνιών και αριθμών. Ξέρουμε ότι οι τράπεζες θα απαιτούν περισσότερους φόρους ώστε να σωθούν. Ξέρουμε πως δεν φταίμε εμείς. Ξέρουμε πως θα πληρώσουμε. Γιατί όμως να μην έχουμε μια γαμημένη στιγμή ως χώρα χωρίς να μας υπενθυμίζουν πόσο σκατά τα ‘χουμε κάνει και πόσο ο κύριος Schäuble, ο καλικάντζαρος της Ευρώπης, μισεί τις χώρες του Νότου και πως για εκείνον δε θα γίνουμε ποτέ μια μεγάλη, ευτυχισμένη και υγιής Γερμανία. Το ξέρουμε αυτό. Το διαβάζουμε κάθε μέρα στις καλοπληρωμένες στήλες σας.

    Αν χάσουμε απόψε, γάμα το. Όπως είπε και ο Cristiano Ronaldo, θα παραμείνουμε κάτι παραπάνω από ικανοί για να συνεχίσουμε τις ζωές μας. Δε θα είναι η πρώτη φορά. Θα πάμε στο ταμείο και θα πληρώσουμε τους φόρους μας. Θα μας πουν ψέματα. Θα συγκρουστούμε με την «σοφία» σας και την «είμαι καλύτερος από ‘σένα και ξέρω περισσότερα από ‘σένα» νοοτροπία σας. Θα συνεχίσουμε να σας διαβάζουμε ακόμα κι αν πιστεύετε πως η χώρα μας είναι σκατά.

    Σήμερα όμως είναι μια μέρα ελευθερίας για όλους. Σήμερα είναι η ώρα να επιστρέψουμε στην πρωτόγονη φύση μας. Να ξεχάσω τα βιβλία που διάβασα. Να ξεχάσω τα πράγματα που ξέρω. Να ξεχάσω τον πόνο που αισθάνομαι. Την μπάντα που με πήγε παντού και μου έδωσε τα πάντα. Εννοείται με κάποιο κόστος.

    Θα αναπνεύσουμε αδιαφορώντας αν θα πνιγούμε ή αν θα επιζήσουμε. Θα έχουμε μια υπέροχη Πορτογαλία έστω και για λίγο. Και οι λέξεις, οι δικές σας ή άλλων δεν θα επηρεάζουν τα συναισθήματά μας.

    Και φυσικά θα έχω δίπλα τον γιο μου που είναι ακόμη αρκετά αθώος ώστε να έχει μέσα του πίστη και να πιάσει το χέρι μου την ώρα που θα σηκώνουμε την κούπα.»

    «PORTUGAL ALLEZ!»


    Εδώ μπορείτε να διαβάσετε την πρωτότυπη ανάρτηση του Fernando Ribeiro, ενώ το συγκρότημα στην επίσημη σελίδα του στο Facebook ανάρτησε μετά τη λήξη του τελικού μια φωτογραφία πανηγυρίζοντας την κατάκτηση του τροπαίου.

    Υπενθυμίζουμε ότι το gothic metal σχήμα των Moonspell πρόκειται να εμφανιστεί στη Θεσσαλονίκη στις 7 Οκτωβρίου στο Eightball και στην Αθήνα στις 9 Οκτωβρίου στο Κύτταρο. Και για τις δύο βραδιές οι τιμές των εισιτηρίων κυμαίνονται στα 22€ (τα πρώτα 200) και τα 25€ (λοιπή προπώληση και ταμείο). Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε εδώ.