Friday, 02 September 2016 05:35

FREDDIE MERCURY: Παρουσίαση τιμητικής πλάκας στο πρώτο σπίτι όπου έζησε στο Λονδίνο (videos)

Written by 
    FREDDIE MERCURY: Παρουσίαση τιμητικής πλάκας στο πρώτο σπίτι όπου έζησε στο Λονδίνο (videos)

    Ένας πολύ όμορφος φόρος τιμής στον αξεπέραστο καλλιτέχνη Freddie Mercury των Queen έλαβε χώρα στο Feltham του δυτικού Λονδίνου, στο πρώτο σπίτι όπου έζησε ύστερα από τη μετακόμισή του απ’ τη Ζανζιβάρη της Ινδίας, στην Αγγλία και όπου διέμενε μέχρι να σχηματίσει το σπουδαίο συγκρότημα. Συγκεκριμένα, ο δημόσιος οργανισμός English Heritage που ασχολείται με την διαχείριση της αγγλικής πολιτιστικής κληρονομιάς, τοποθέτησε μία χαρακτηριστική μπλε πλάκα στο εν λόγω κτίριο. Όμοιες πλάκες με επιγραφές έχουν τοποθετηθεί και σε άλλες τοποθεσίες που σχετίζονται με σπουδαίες προσωπικότητες της βρετανικής ιστορίας και λειτουργούν ως μέσο σύνδεσης του ανθρώπου με τον χώρο όπου έζησε ή δημιούργησε.

    Με αυτή την εκδήλωση ο σπουδαίος τραγουδιστής, συνθέτης και frontman μπαίνει στην ίδια κατηγορία με μεγαθήρια αντίστοιχου βεληνεκούς όπως ο Jimi Hendrix, ο John Lennon, ο Wolfgang Amadeus Mozart και άλλοι που έχουν λιγότερο ή περισσότερο συνδέσει τα πονήματά τους ή περιόδους της ζωής τους με τοποθεσίες στην Αγγλία. Εδώ δείτε την πλακέτα που τοποθετήθηκε.

    Όπως ήταν αναμενόμενο, τον πρόωρα χαμένο καλλιτέχνη εκπροσώπησαν πρόσωπα τόσο από τον οικογενειακό όσο και τον καλλιτεχνικό του κύκλο.

    Η Kashmira Cooke, αδελφή του Freddie Mercury ήταν εκείνη που έκανε τα αποκαλυπτήρια και δήλωσε: «Η μητέρα μου κι εγώ είμαστε υπερήφανες και ευτυχισμένες που η English Heritage τιμά τον Freddie μας με μια Μπλε Πλάκα, βάζοντάς τον για πάντα ανάμεσα στα υπόλοιπα διάσημα ονόματα. Κρυφά μέσα του θα ήταν κι εκείνος υπερήφανος κι ευτυχισμένος αν ζούσε.»

    Αξίζει να σημειωθεί εδώ πως οι γονείς του Freddie Mercury, Jer και Bomi Bulsara μετακόμισαν στο εν λόγω σπίτι το φθινόπωρο του 1964 έχοντας ήδη συγγενείς στην περιοχή, με τον καλλιτέχνη να είναι ήδη 18 ετών. Η εκπαίδευσή του είχε να κάνει με τις Καλές Τέχνες στο Πολυτεχνείο του Isleworth και τη γραφιστική στο Ealing College of Art όπου γνώρισε και τους Brian May και Roger Taylor. Μέχρι να γίνει διάσημος μέσω της μουσικής του, εργαζόταν σε διάφορες δουλειές, μεταξύ αυτών και ως λαντζιέρης στο κοντινό αεροδρόμιο του Heathrow. Σύμφωνα με την Kashmira Cooke, το ταλέντο του στη μουσική ήταν έμφυτο και ανάμεσα στις αγαπημένες του μπάντες ήταν οι Cream και οι Jimi Hendrix Experience. Μάλιστα, στο αρχείο της οικογένειας υπάρχει μια φωτογραφία του που αναπαριστά μία από τις κλασικές πόζες του Jimi Hendrix με δανεική κιθάρα.

    Τον μουσικό κόσμο που δημιούργησε ο Freddie Mercury εκπροσώπησε ο φίλος, μουσικός συνοδοιπόρος, βιρτουόζος κιθαρίστας και καθηγητής Αστροφυσικής Brian May. Στην ομιλία που εκφώνησε ανέφερε τα εξής: «Είμαι ενθουσιασμένος που βρίσκομαι εδώ. Ευχαριστώ την English Heritage που το διοργάνωσε όλο αυτό, ευχαριστώ και τον Peter (σ.σ. Bazalgette, μέλος της διοικητικής επιτροπής της English Heritage) που ανέλαβε τον συντονισμό, μα και όλους εσάς που βρίσκεστε εδώ. Νιώθω πολύ περίεργα μια και έχουν περάσει σχεδόν 50 χρόνια από τότε που γνώρισα τον Freddie, αρχίσαμε να κάνουμε παρέα και ήρθα σε αυτό το σπίτι για να γνωρίσω τους γονείς του. Το τελευταίο πράγμα στον κόσμο που σκεφτόμασταν ήταν πως θα καταλήξω να βρίσκομαι εδώ αυτή τη στιγμή και να τιμώ τη μνήμη του φίλου μου με την απονομή της Μπλε Πλάκας.

    «Είναι μια πολύ χαρούμενη περίσταση, με μια μικρή θλιβερή χροιά μια και θα έπρεπε να βρίσκεται κι εκείνος εδώ, να είναι ακόμα ζωντανός και δημιουργικός. Εγώ και ο Roger γνωρίσαμε τον Freddie γιατί ήταν κολλητός με τον τραγουδιστή στη μπάντα που είχαμε, τους Smile. Τον γνωρίσαμε στο Ealing όπου σπούδαζε γραφιστική και περνούσε το χρόνο του σκετσάροντας τον Jimi Hendrix και πολλούς άλλους. Ήρθα λοιπόν εδώ, και θυμάμαι χαρακτηριστικά να περνάω την πόρτα και να μπαίνω στο μικρό σαλόνι όπου είχε το πικάπ του, ένα Dansette. Τα βινύλιά του ήταν μαγικά, και «αντάρτικα» και θυμάμαι να βάζει έναν δίσκο του Jimi Hendrix, νομίζω το “Axis: Bold as Love”. Ενώ λοιπόν εγώ άκουγα απλώς τη μουσική και θαύμαζα τη μαγεία του Hendrix, εκείνος έκανε ενθουσιασμένος σχόλια για την παραγωγή και κατέληξε στο ότι πρέπει να φτιάξουμε μια μπάντα. Τότε κι εγώ τον ρώτησα αν μπορεί να τραγουδήσει (γέλια). Δεν είχα ιδέα. Άλλωστε ο Freddie ήταν ακόμα στα πρώτα στάδια της καριέρας του, έτρεχε διαρκώς γύρω γύρω σαν ένα μεγάλο και πομπώδες αστέρι. Δεν τραγουδούσε πολύ αλλά περισσότερο φώναζε ενθουσιασμένος. Κανείς δε μπορούσε να φανταστεί πως ο Freddie θα γινόταν αυτός ο υπέροχος, λαμπερός και εκπληκτικά κοντρολαρισμένος performer που έγινε τελικά.

    «Τα υπόλοιπα λίγο-πολύ τα ξέρετε. Πολύ νέοι ο Freddie, εγώ, ο Roger και ο John (Deacon, μπάσο) κατακτήσαμε τον κόσμο με έναν τρόπο πέρα από τα πιο άγρια όνειρά μας. Γίναμε κομμάτι της ζωής των ανθρώπων γι’ αυτό βρισκόμαστε σήμερα εδώ. Πολλά πρωινά ξυπνάω και αναρωτιέμαι πώς έγινε κάτι τέτοιο. Κάτι που δεν είπα είναι πως είμαι κι εγώ παιδί του Feltham. Ο Freddie κι εγώ ήμαστε ντόπιοι, μάλιστα μεγάλωσα περίπου 300 μέτρα παρακάτω. Παρ’ όλα αυτά δεν γνωριζόμασταν ως παιδιά, και συναντηθήκαμε πρώτη φορά μέσω του Tim του τραγουδιστή. Αυτό που θυμάμαι από τον Freddie δύσκολα αποτυπώνεται με λίγες λέξεις. Στην αρχή ήταν πολύ ντροπαλός διότι ζούσε με τη μητέρα του ενώ όλοι οι υπόλοιποι είχαμε μεγαλώσει και είχαμε ανεξαρτητοποιηθεί στο πανεπιστήμιο. Περνούσε, έτσι, πολλά βράδια σε σπίτια φίλων όπου κοιμόταν στο πάτωμα προσπαθώντας να νιώσει πως σπάει τα δεσμά του.

    «Το ταλέντο του ήταν εξ αρχής αξιοσημείωτο. Είχε την εκπληκτική ικανότητα να ανεβαίνει στη σκηνή και να αγκαλιάζει τους ανθρώπους και να δημιουργεί επαφή μαζί τους προκαλώντας τους ενθουσιασμό. Όταν λοιπόν αποφασίσαμε να φτιάξουμε μια μπάντα ξέραμε πως είναι ξεχωριστός. Ήταν, δε ο τύπος ανθρώπου που έκανε τους άλλους να νιώθουν πως μπορούν να γίνουν σαν κι αυτόν. Κάθε αγόρι ή κορίτσι στο Wembley που παίξαμε το ’86 ένιωθαν ότι ο Freddie αντιπροσωπεύει εκείνους και τα όνειρά τους. Αντιπροσώπευε το γεγονός πως μπορούμε να πραγματοποιήσουμε τα όνειρά μας αν αφοσιωθούμε σε αυτά και ο ίδιος ήταν 1.000.000% αφοσιωμένος στην τέχνη του. Αγαπούσε τη μουσική και να επανεφευρίσκει τον εαυτό του ως μουσικός και γι’ αυτό τον λάτρεψε όλος ο κόσμος. Είμαι πολύ χαρούμενος που έχουμε πλέον αυτή την πλάκα, και ήρθε η ώρα να σας συστήσω την υπέροχη αδελφή του, την Kashmira.»

    Ο Sir Peter Bazalgette με τη σειρά του ανέφερε: «Πριν ο Freddie γίνει Freddie Mercury, ζούσε σε αυτό το μικρό σπίτι και εδώ έκανε τα πρώτα του βήματα προς τα αστέρια. Οι Μπλε Πλάκες της English Heritage γιορτάζουν τη μνήμη των μεγάλων ανδρών και γυναικών με κατορθώματα που έχουν διαρκέσει στο χρόνο και ο Freddie Mercury, συνθέτης, τραγουδιστής και παραγωγός είναι αναμφίβολα ένα από τα μεγαλύτερα μουσικά ταλέντα. Ήταν στ’ αλήθεια πρωταθλητής.»

    Τέλος, η υπουργός Πολιτισμού του Ηνωμένου Βασιλείου, Karen Bradley υποστήριξε πως: «Ο Freddie Mercury είναι ένα παγκόσμιο είδωλο του οποίου η μουσική άγγιξε τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Είμαι ενθουσιασμένος που ένας από τους πιο επιδραστικούς Βρετανούς μουσικούς θα τιμηθεί με μια Μπλε Πλάκα, μια μικρή μα σημαντική υπενθύμιση για τον αντίκτυπο που είχε στο Λονδίνο μα και πολύ πέρα από αυτό.»

    Εδώ μπορείτε να παρακολουθήσετε σε video την ομιλία του Brian May καθώς και την διαδικασία κατασκευής της Μπλε Πλάκας προς τιμήν του Freddie Mercury.