Thursday, 08 December 2016 10:54

GREG LAKE: Έφυγε ο θεόρατος μουσικός

Written by 
    GREG LAKE: Έφυγε ο θεόρατος μουσικός

    Μία ακόμα απώλεια έρχεται να προστεθεί στην ανησυχητικά μεγάλη λίστα για το 2016 καθώς έφυγε χτες από κοντά μας ο σπουδαίος μπασίστας Greg Lake των King Crimson και των Emerson, Lake & Palmer.

    Όπως ανακοινώθηκε στη σελίδα του μουσικού στο Facebook από τον προσωπικό του φίλο Stewart Young: «Χτες, 7 Δεκεμβρίου έχασα τον καλύτερό μου φίλο μετά από μια μακρά και με πείσμα μάχη με τον καρκίνο. Ο Greg Lake θα μείνει για πάντα στην καρδιά μου. Η οικογένειά του θα ήθελε να σεβαστείτε την ιδιωτική της ζωή κατά τη διάρκεια του πένθους της. Σας ευχαριστώ πολύ, Stewart Young»

    Ο Greg Lake γεννήθηκε στις 10 Νοεμβρίου του 1947 στο Poole της Αγγλίας, και ήταν παιδικός φίλος του επίσης σπουδαίου Robert Fripp. Έτσι, όταν ο θεόρατος κιθαρίστας αποφάσισε να σχηματίσει τους progressive στυλοβάτες King Crimson από τις στάχτες των Giles, Giles and Fripp, ζήτησε από τον Lake να ενταχθεί στη μπάντα, πείθοντάς τον μάλιστα να αναλάβει το μπάσο αντί για την κιθάρα που έπαιζε ως τότε σε διάφορα μικρά σχήματα. Το πρώτο ολοκληρωμένο album του Greg Lake ήταν το αξεπέραστο, συγκλονιστικό και επαναστατικό ντεμπούτο των King Crimson, “In the Court of the Crimson King” που προκάλεσε μια «κοσμογονία» και για πολλούς είναι ο θεμέλιος λίθος του progressive rock. Στον δίσκο αυτό πέραν του μπάσου και της φωνής, ήταν και ο άνθρωπος που κάθισε πίσω από την κονσόλα όταν ο αρχικός παραγωγός Tony Clarke εγκατέλειψε το project.

    Εν συνεχεία, δούλεψε με τους King Crimson για το 2ο τους album, “In the Wake of Poseidon” στου οποίου την περιοδεία έπαιξαν με τους The Nice, την μπάντα του θεόρατου πληκτρά (που επίσης έφυγε από κοντά μας, στις 11 Μαρτίου του 2016), Keith Emerson. Οι δυο τους γρήγορα έγιναν φίλοι και ένωσαν τα ταλέντα τους με τον εξαιρετικό drummer Carl Palmer για τον σχηματισμό του super group Emerson, Lake and Palmer. Μαζί τους, κυκλοφόρησε συνολικά 9 full length δίσκους. Οι τέσσερις πρώτοι εξ αυτών, τα “Emerson, Lake and Palmer” (1970), “Tarkus” (1971), “Trilogy” (1972) και “Brain Salad Surgery” (1973), καθώς και το δυναμικό live “Pictures at an Exhibition” (1971), αποτελούν ορισμένες από τις κορυφαίες στιγμές του πειραματικού ήχου. Η ασυνήθιστη σύνθεση των ELP που δεν συμπεριλάμβανε κιθαρίστα, καθώς και οι πρωτοποριακές ιδέες των τραγουδιών τους, επηρέασαν μεγάλο αριθμό μεταγενέστερων μουσικών και τοποθέτησαν τη μπάντα στο πάνθεον των 70s.

    Ύστερα από την πρώτη διάλυση των Emerson, Lake and Palmer το 1978, ο Greg Lake επικεντρώθηκε στην προσωπική του καριέρα που είχε ήδη ξεκινήσει από το 1975 με το επιτυχημένο single “I Believe in Father Christmas”. Κυκλοφόρησε τους δίσκους “Greg Lake” (1981) και “Manoeuvers” (1983) με τον σπουδαίο Gary Moore απολαμβάνοντας σχετική επιτυχία. Το 1986 συνάντησε ξανά τον Keith Emerson, αυτή τη φορά παρέα με τον υπερηχητικό drummer Cozy Powell για τον δίσκο “Emerson, Lake and Powell”, ενώ για ένα διάστημα ήταν ο τραγουδιστής της κολλεκτίβας Asia χωρίς όμως να κυκλοφορήσει κάποιον δίσκο μαζί τους πέραν του live “Enso Kai (Live in Tokyo)” που ηχογραφήθηκε το 1983 και κυκλοφόρησε το 2001.

    Οι αρχές των 90s των βρήκαν ξανά με τους Emerson, Lake and Palmer για τους δίσκους “Black Moon” και “In the Hot Seat” (1992 και 1994 αντίστοιχα). Στη συνέχεια, κράτησε αρκετά χαμηλό προφίλ κυκλοφορώντας αρκετούς live δίσκους (ένας εξ αυτών και το “Live from Manticore Hall” με τον Keith Emerson το 2014) καθώς και συλλογές με αρχειακό/bootleg υλικό. Η τελευταία studio δουλειά του κυκλοφόρησε πέρσι με τον τίτλο “Ride the Tiger” και βρίσκει τον Greg Lake δίπλα στον εκπληκτικό πληκτρά Geoff Downes.

    Η επιρροή του Greg Lake στον ευρύτερο rock χώρο, είναι αναμφίβολα ιδιαίτερα σημαντική, αν αναλογιστεί κανείς πως αποτέλεσε μέλος δύο σπουδαίων συγκροτημάτων που έγραψαν τα ονόματά τους με χρυσά γράμματα στην ιστορία της μουσικής. Ο ίδιος δε, ήταν εκπληκτικός τεχνίτης στο μπάσο, σκαρώνοντας ευφάνταστες γραμμές που αναδείκνυαν ακόμα περισσότερο τις συνθέσεις, ενώ παράλληλα είχε μια ιδιαίτερα ζεστή και μελωδική φωνή.

    Ας θυμηθούμε μερικές κορυφές αυτού του μεγάλου μουσικού και ας αναπαύεται εν ειρήνη.