Thursday, 08 December 2016 20:28

MIKAEL AKERFELDT: Η δήλωσή του για τον θάνατο του GREG LAKE

Written by 
    MIKAEL AKERFELDT: Η δήλωσή του για τον θάνατο του GREG LAKE

    Ο Mikael Åkerfeldt των Opeth, εκτός από εκπληκτικός συνθέτης είναι πρώτα και πάνω απ’ όλα φανατικός μουσικόφιλος.

    Ένα από τα αγαπημένα του ιδιώματα είναι το progressive rock ειδικά εκείνο που δημιουργήθηκε στον αναβρασμό του πρώτου μισού των 70s στη Βρετανία. Αυτό έχει αποτυπωθεί φυσικά σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του με τους Opeth και τα πολλά side projects του, μα ιδιαίτερα στις πρόσφατες δουλειές της σουηδικής μπαντάρας με αιχμή του δόρατος το υπέροχο φετινό “Sorceress”. Όπως είναι φυσικό, ο θάνατος του μεγάλου Greg Lake ύστερα από σκληρή μάχη με τον καρκίνο, συγκλόνισε τον Mikael Åkerfeldt και μέσω της επίσημης σελίδας των Opeth στο Facebook αποφάσισε να μοιραστεί μαζί μας μερικές σκέψεις.

    Συγκεκριμένα δήλωσε: «Μόλις διάβασα ότι έφυγε ο Greg Lake και είμαι ταυτόχρονα σοκαρισμένος και καταρρακωμένος. Δεν βρίσκω λόγια για να περιγράψω πόσο με επηρέασε και με επηρεάζει ακόμα η μουσική του. Ήταν κεντρική φιγούρα τόσο στους King Crimson όσο και στους Emerson, Lake & Palmer. Αρκετά καλό βιογραφικό! Σε πολλές περιπτώσεις διάφοροι άνθρωποι μου έχουν πει ότι η φωνή μου ορισμένες φορές θυμίζει εκείνον, ένα κομπλιμέντο με τεράστια σημασία. Φυσικά δεν το δέχομαι, το θεωρώ υπερβολή. Εδώ και χρόνια συζητάμε να διασκευάσουμε το “Cat Food” από το δεύτερο album των King Crimson, το “In the Wake of Poseidon” όμως δεν έτυχε ως τώρα. Πιστεύω όμως ότι πλέον επιβάλλεται, ως ελάχιστος φόρος τιμής. Ήταν σπουδαίος. Ήταν ένας γίγαντας στην progressive rock σκηνή και θα μας λείψει.»

    Από πλευράς μας δεν έχουμε να προσθέσουμε κάτι πέρα απ’ το ότι για έναν καλλιτέχνη δεδομένης τεράστιας εμβέλειας όπως ο Greg Lake, η αναγνώριση από μουσικούς που έχουν επηρεαστεί και η καριέρα τους σε μεγάλο βαθμό οφείλεται σε αυτόν, αποτελεί ένα ακόμα παράσημο.