Wednesday, 19 July 2017 20:50

SLASH, KIRK HAMMETT, ROB ZOMBIE: Αποχαιρετούν τον τεράστιο GEORGE A. ROMERO

Written by 
    SLASH, KIRK HAMMETT, ROB ZOMBIE: Αποχαιρετούν τον τεράστιο GEORGE A. ROMERO

    Την Κυριακή 16 Ιουλίου, έφυγε σε ηλικία 77 ετών μετά από μάχη με τον καρκίνο του πνεύμονα, μια απ’ τις σημαντικότερες προσωπικότητες του horror κινηματογράφου, ο George A. Romero.

    Το horror, ως ιδίωμα, έχει εδώ και χρόνια στενούς δεσμούς με το rock και το metal σύμπαν και τρεις πασίγνωστοι καλλιτέχνες του χώρου, ο Slash, ο Kirk Hammett και ο Rob Zombie, εξέφρασαν τη θλίψη τους για το θάνατο του George A. Romero στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η αγάπη άλλωστε των δύο πρώτων για το horror είναι γνωστή από συνεντέυξεις τους ανά τα έτη, ενώ ο Rob Zombie έχει ασχοληθεί με το genre και ως κινηματογραφιστής.

    Slash: «Η λέξη «πρωτοπόρος» είναι πολύ λίγη. Θα μας λείψεις.»

    Kirk Hammett: «Έφυγε ένας εξαιρετικός horror δημιουργός. Ήταν και θα παραμείνει για πάντα ο πατέρας των σύγχρονων Zombie ταινιών. Long live Romero!»

    Rob Zombie: «Δεν το πιστεύω ότι πέθανε ό George Romero. Όλα τα zombies του χρωστούν τα πάντα! Ήταν ο καλύτερος»

    Ο George Andrew Romero γεννήθηκε στο Bronx της Νέας Υόρκης στις 4 Φεβρουαρίου του 1940, από Κουβανό πατέρα και Λιθουανή μητέρα. Φοίτησε στο γνωστό πανεπιστήμιο Carnegie-Mellon στο Pittsburgh της Pennsylvania και παίρνοντας το πτυχίο του ξεκίνησε να εργάζεται ως σκηνοθέτης ταινιών μικρού μήκους και διαφημίσεων. Στα τέλη των 60s έστησε μαζί με φίλους του την εταιρία “Image Ten Productions” και συγκεντρώνοντας 100 χιλιάδες δολάρια, γύρισαν το 1968 μια απ’ τις πιο ριζοσπαστικές ταινίες όλων των εποχών, το “Night of the Living Dead”. Η ταινία έμεινε στην ιστορία καθώς γέννησε την μοντέρνα εκδοχή των zombies (τα οποία ονομάζονταν ghouls στην ταινία), δηλαδή των ζωντανών-νεκρών, με βάση τα εξαιρετικά εφέ του make-up artist της ταινίας, του Tom Savini ο οποίος χρησιμοποίησε τις αναμνήσεις του από τη θητεία του στον Πόλεμο του Βιετνάμ για να δημιουργήσει τα πτώματα σε κατάσταση προχωρημένης αποσύνθεσης. Πέρα από την πρωτοπορία της ταινίας, όμως, στον τομέα των οπτικών εφέ, το καυστικό σχόλιο για την αμερικανική κοινωνία της εποχής, τον ρατσισμό, τον Ψυχρό Πόλεμο και το Βιετνάμ, συνετέλεσαν στην επιτυχία του “Night of the Living Dead” και στην αναγόρευσή του σε cult favourite έκτοτε.

    Με αυτή την ταινία, ο George A. Romero έγινε η βασική φιγούρα του νέου horror κύματος που γιγαντώθηκε στα 70s και τα 80s με σπουδαίους δημιουργούς όπως ο John Carpenter, ο Wes Craven, ο David Cronenberg, ο Dario Argento και ο Tobe Hooper. Το “Living Dead” σύμπαν έχει προσφέρει τεράστιο αριθμό remakes και sequels. Ο ίδιος ο Romero είναι υπεύθυνος για πέντε από αυτές τις ταινίες που χρονολογικά είναι οι εξής: “Dawn of the Dead” (1978, με soundtrack από τους σπουδαίους Ιταλούς progressive rockers Gobiln, συνεργάτες του Dario Argento), “Day of the Dead” (1985), “Land of the Dead” (2005), “Diary of the Dead” (2007) και “Survival of the Dead” (2009). Πρόσφατα, ο Αμερικανός auteur δούλευε πάνω σε ένα ακόμα sequel, το “Road of the Dead”. Άλλες γνωστές του ταινίες είναι το “Crazies” (1973), το “Martin” (1978), το “Knightriders” (1981), το “Creepshow” (1983) και το “The Dark Half” (1993). Αξίζει σε αυτό το σημείο να αναφερθεί πως η επιρροή του George A. Romero (και φυσικά του horror γενικότερα) στα μουσικά μας χωράφια, είναι εμφανής και από τη γνωστή “Dawn of the Dead” μπλούζα του αδικοχαμένου Cliff Burton των Metallica, με την οποία είχε εμφανιστεί πολλές φορές στο σανίδι.

    Παρακάτω, μπορείτε να απολαύσετε το soundtrack των Goblin για το “Dawn of the Dead” και να δείτε μια 45λεπτη ομιλία του George A. Romero σε φοιτητές, όπου συζητούν την ανυπολόγιστη αξία της προσφοράς του στο horror ιδίωμα και την ευρύτερη κουλτούρα. "That's another one for the fire".