Tuesday, 10 October 2017 16:55

METAL HAMMER ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ – HEAVY LIVING: CHRISTOPHE SZPAJDEL – Lord of the Logos

Written by 
    METAL HAMMER ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ – HEAVY LIVING: CHRISTOPHE SZPAJDEL – Lord of the Logos

    Στο Metal Hammer Οκτωβρίου που κυκλοφορεί, εγκαινιάζουμε (στην ουσία επιστρέφει μετά από πάρα πολλά χρόνια) τη στήλη “Heavy Living”.

    Η αρχή γίνεται με τον Βέλγο καλλιτέχνη Christophe Szpajdel, ο οποίος έχει σχεδιάσει τεράστιο αριθμό λογοτύπων για μπάντες extreme χώρου (ανάμεσα σε αυτά και εκείνο των τεράστιων Emperor). Με αφορμή την έκθεσή του που πραγματοποιήθηκε στη Δράμα στις 19 Σεπτεμβρίου με τον τίτλο «Ένα Ταξίδι στις Χαμένες Πατρίδες» με έργα του εμπνευσμένα από την κουλτούρα των ελληνικών και γεωργιανών πληθυσμών του Πόντου του Καυκάσου και της ευρύτερης περιοχής της Μαύρης Θάλασσας, το Metal Hammer ήρθε σε επαφή μαζί του για μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη. Το σύμπαν αυτού του καλλιτέχνη, να είσαι βέβαιος ότι μας αφορά.

    Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε ορισμένα outtakes από αυτήν.

    Τα πάρα πολλά και ενδιαφέροντα υπόλοιπα απ’ όσα μας αποκάλυψε, υπάρχουν στις σελίδες του εντύπου.

    Έχεις δηλώσει ότι τα τελευταία 30 χρόνια έχεις σχεδιάσει σχεδόν 10000 logos, νούμερο που σίγουρα εντυπωσιάζει! Αν κάποιος, όμως, σε ρωτούσε γιατί δεν σχεδιάζεις και εξώφυλλα, τι θα του απαντούσες;

    Κατά καιρούς έχω προσπαθήσει να σχεδιάσω εξώφυλλα ή άλλα πράγματα, το αποτέλεσμα, όμως, δεν ήταν το ίδιο καλό με τα logos. Όλοι μου έλεγαν να μην χαραμίζομαι σε πράγματα που, πιθανώς, να μην μου ταιριάζουν και να επικεντρωθώ σε ό,τι είμαι καλύτερος και αυτό ακριβώς προσπαθώ αν κάνω. Επίσης, νιώθω πολύ καλύτερα και άνετα όταν δουλεύω σε ασπρόμαυρο με τον πατροπαράδοτο τρόπο, δηλαδή στο χέρι με πενάκια και οτιδήποτε σχετικό. Εξάλλου, ένα εξώφυλλο δίσκου αντιπροσωπεύει μόνο το συγκεκριμένο album ενώ ένα logo ακολουθεί μια μπάντα σε όλη της την καριέρα, ή τουλάχιστον για μια σημαντική περίοδό της, οπότε οφείλει να είναι αντιπροσωπευτικό της προσωπικότητάς της σαν σύνολο.

    Στις μέρες μας, κάποιος μπορεί να δηλώνει οπαδός μιας μπάντας χωρίς καν να γνωρίζει το logo της. Πόσο δύσκολο θεωρείς ότι μπορεί να συμβεί, πλέον, το αντίθετο, δηλαδή το artwork και το logo μιας μπάντας να προσελκύσει από μόνο του οπαδούς με τη μουσική να ακολουθεί; Το παράδειγμα των Iron Maiden ίσως είναι το πρώτο που μπορεί να μας έρθει στο νου…

    Πραγματικά, είναι πολύ δύσκολο να απαντήσω κάτι τέτοιο. Ακολουθώ τους Maiden από τις αρχές των ‘80s και όλοι ξέρουμε ότι ο Eddie θεωρείται η μασκότ της μπάντας που τη συντροφεύει σε κάθε στιγμή της καριέρας της. Παρ’ όλα αυτά, όσο και να έχει αλλάξει ο Eddie κατά καιρούς το logo των Maiden δεν έχει υποστεί σημαντικές διαφοροποιήσεις μιας και γιγάντωσε τη φήμη του από τα πρώτα χρόνια της μπάντας. Ο συνδυασμός του Eddie με το απλό, αυτό logo, δημιουργούν ένα αποτέλεσμα «λουκούμι» για merch, γεγονός που τους ώθησε ακόμη περισσότερο να γίνουν αυτό που έγιναν.

    Πρόσφατα είδα ότι σχεδίασες, για δική σου χρήση, και δύο logos για το “Game of Thrones”, μια σειρά που όχι μόνο αποτελεί κοινωνικό φαινόμενο αλλά ταιριάζει πολύ και στο στυλ σου. Μετά από 30 χρόνια ενασχόλησης με τη metal σκηνή, νιώθεις καθόλου υποτιμημένος στο χώρο, γεγονός που μπορεί να σε ωθεί να ξεφύγεις απ’ αυτόν έτσι ώστε τα σχέδιά σου να φτάσουν σε περισσότερα μάτια;

    Τα συγκεκριμένα logos έγιναν ξεκάθαρα για τη δική μου διασκέδαση αλλά και για ξεπεράσω ένα αίσθημα απογοήτευσης που με κυρίευε πριν κάποιους μήνες. Στο ξεκίνημα του ’17 η χρονιά φαινόταν ότι θα κυλούσε αδιάφορα όσον αφορά τη δουλειά μου και αποφάσισα να φτιάξω τα logos για τη σειρά ούτως ώστε να με προσέξει περισσότερος κόσμος, κάτι το οποίο έγινε, κατά κάποιο τρόπο. Αυτή την περίοδο, λοιπόν, ένιωσα όντως υποτιμημένος, αλλά έτσι κι αλλιώς τα τελευταία χρόνια ένιωθα την ανάγκη να διευρύνω τα όρια υπό τα οποία δημιουργώ και να εξερευνήσω νέους χώρους, πολλές φορές άσχετους με το metal και το “Game of Thrones” ήταν μία πολύ καλή αφορμή από όποια πλευρά και να το κοιτάξεις.