Rune, για αρχή, ποια είναι τα μέλη των Blood Fire Death;
Ο αρχηγός της μπάντας είναι ο Ivar Bjornson των Enslaved στις κιθάρες, έπειτα είναι ο Faust στα τύμπανα, ο Apollyon των Aura Noir και πρώην Immortal στο μπάσο, ο κύριος τραγουδιστής είναι ο Erik των Watain κι εγώ ο lead κιθαρίστας. Αυτός είναι ο πυρήνας του συγκροτήματος αλλά από εκεί και πέρα στα διάφορα show έχουμε guest τραγουδιστές όπως είναι ο Gaahl, ο Nergal, ο Attila Csihar, o Grutle Kjellson των Enslaved, οπότε, όπως καταλαβαίνεις, οι φωνές εναλλάσσονται σε κάθε συναυλία.
Πώς ξεκίνησε αυτό το συγκρότημα; Είναι κατά κάποιον τρόπο μία συνέχεια των Twilight of the Gods;
Όχι, όχι! Ο Quorthon «έφυγε» τον Ιούνιο του 2004 και δύο μήνες αργότερα έγινε ένα festival στο Bergen, το οποίο τότε λεγόταν Hole in the Sky που τώρα έχει μετονομαστεί σε Beyond the Gates, και τότε, ο διοργανωτής αυτού του festival αποφάσισε να στήσει μία tribute μπάντα ώστε να τιμήσει τον Quorthon. To 2024, ο ίδιος ήθελε να επαναφέρει και πάλι στη ζωή αυτό το συγκρότημα για τα 20 χρόνια από τον θάνατό του. Μάζεψε τους ίδιους μουσικούς αλλά με εμένα αυτή τη φορά στην κιθάρα – δεν ήμουν μέλος της μπάντας το 2004. Ο σκοπός αυτού του συγκροτήματος είναι να δείξουμε πόσα πολλά σήμαινε ο Quorthon για εμάς και πόσο επιδραστικοί ήταν και είναι οι Bathory. H τωρινή ενσάρκωση του σχήματος είναι μεγαλύτερη από αυτή του 2004. Έχουμε μεγαλύτερη παραγωγή, και πλέον παίζουμε και σε άλλα festival πέρα από αυτό στη Νορβηγία.
Πώς έχει δεχτεί μέχρι τώρα ο κόσμος αυτή την tribute μπάντα;
Το feedback που παίρνουμε είναι πάρα πολύ καλό. Φαίνεται πως το συγκρότημα αρέσει στον κόσμο και το γεγονός πως παίζουμε εμείς σε αυτό, όπου εγώ προσωπικά για παράδειγμα άκουσα Bathory για πρώτη φορά το 1988, όπως και κάποιοι άλλοι από το σχήμα, έχει τη δική του βαρύτητα. Μεγαλώσαμε ακούγοντας Bathory και νομίζω πως οι άνθρωποι εκτιμούν το ότι αυτό που κάνουμε σήμερα γίνεται από ανθρώπους που έχουν τέτοιο παρελθόν. Προερχόμαστε από την εποχή που οι Bathory μεγάλωναν σαν σχήμα. Είμαστε αρκετά μεγάλοι για να θυμόμαστε πώς ξεκίνησε ο Quorthon και πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα. Η ατμόσφαιρα είναι πάρα πολύ καλή όποτε παίζουμε και είμαι περήφανος που είμαι μέλος των Blood Fire Death γιατί σημαίνει πάρα πολλά για εμένα. Όπως σου είπα, άκουγα Bathory από το ‘88 και τότε ήμουν 13 ετών. Μπορείς να φανταστείς πόσο μεγάλο ρόλο έπαιξαν στο να χτίσω τον δικό μου χαρακτήρα ως μουσικός και πόσο πολύ έχω επηρεαστεί. Νιώθω πως αυτά τα show είναι περισσότερο για τον Quorthon και για να προβάλλουμε τη μουσική του στους ανθρώπους που δεν είναι εξοικειωμένοι μαζί του -γιατί υπάρχουν άνθρωποι που δεν γνωρίζουν για αυτόν- ενώ από προσωπικής πλευράς, θα έλεγα πως δίνουμε περισσότερα παρά λαμβάνουμε. Δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό και περνάμε υπέροχα όποτε παίζουμε ζωντανά. Θέλουμε επίσης να το κρατήσουμε όλο αυτό κάπως «ελεγχόμενο». Δεν παίζουμε πολλές συναυλίες και δεν βγαίνουμε σε περιοδεία. Μέσα στο 2026 έχουμε, αν δεν κάνω λάθος, 7 show και νομίζω πως δεν θα υπάρξουν άλλα για φέτος. 
Ένα από αυτά τα show θα γίνει στις 11 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα για λογαριασμό του Rock Hard festival. Μπορείς να μας δώσεις μερικές πληροφορίες για αυτή τη συναυλία όπως είναι το setlist ή το ποιοι guest θα βρίσκονται μαζί σας επί σκηνής; Ή είναι έκπληξη;
Δεν είμαι ούτε εγώ σίγουρος ακόμα ποιος θα είναι εκεί γιατί όλα αλλάζουν, κυρίως όσον αφορά τη φωνή. Προφανώς θα έχουμε τον πυρήνα της μπάντας και ελπίζω να εμφανιστεί ο Grutle και ο Attila ενώ σίγουρα θα υπάρξουν και άλλοι καλεσμένοι που, ακόμα και αν ήξερα, μάλλον δεν θα αποκάλυπτα! Είναι ωραίο να κάνουμε εκπλήξεις!
Fair enough. Ζούμε στην εποχή των social media και προφανώς εκεί γίνεται πάντα πολύς ντόρος για το οτιδήποτε. Υπάρχουν άνθρωποι τώρα που λένε πως μία tribute μπάντα δεν θα έπρεπε να εμφανίζεται ως headliner σε ένα festival. Τι απαντάς σε όλους αυτούς;
Ξέρω, ναι. Προσωπικά δεν δίνω ιδιαίτερη σημασία στα social media και έχω ανθρώπους που με βοηθούν με αυτά γιατί σίγουρα είναι σημαντικά. Βρισκόμαστε στο 2026 και καλό είναι να έχεις παρουσία σε αυτά. Σίγουρα καταλαβαίνω τις ανησυχίες του κόσμου αλλά θα πω και πάλι πως όλο αυτό γίνεται από ανθρώπους που ήταν εκεί από την αρχή. Ήμασταν εκεί στα ‘80s και όλοι μας έχουμε χτίσει ένα όνομα που είναι αρκετά δυνατό. Όλοι μας έχουμε βαθιές ρίζες στο ακραίο metal και αυτό που κάνουμε έχει ειλικρίνεια και σεβασμό. Θα έλεγα λοιπόν πως ο κόσμος θα πρέπει να είναι ενθουσιασμένος που βλέπει κάτι τέτοιο παρά σκεπτικός. We bring the real deal. Βάζουμε τη δύναμη κάθε μέλους μας μέσα σε υπέροχα τραγούδια. Τι δεν σου αρέσει, λοιπόν; Για μένα οι Bathory είναι ακόμα η κορυφή του black metal και το να ακούς τα τραγούδια τους ζωντανά, από μουσικούς με μεγάλο κύρος, είναι τέλειο. Προφανώς δεν μπορείς να έχεις το real thing γιατί ο Quorthon δεν είναι πια μαζί μας αλλά νομίζω πως κάνουμε το δεύτερο καλύτερο πράγμα. Νομίζω πως όταν κάποιος δει το show και καταλάβει πόσα πολλά σημαίνει για εμάς, πόσο αίμα, δάκρυα και ιδρώτας υπάρχουν σε αυτό το πράγμα, θα σταματήσει να παραπονιέται. Μπορείς, λοιπόν, να έχεις παράπονα για το show, αλλά αφού το δεις, σου εγγυώμαι πως δεν θα παραπονιέσαι.
Πες μας λίγο για τη δική σου σχέση με τον Quorthon και τους Bathory. Είχες ποτέ την ευκαιρία να τον γνωρίσεις από κοντά;
Δυστυχώς όχι, δεν είχα ποτέ την ευκαιρία να τον γνωρίσω. Το ενδιαφέρον όμως είναι αυτό: Εδώ και 22 χρόνια ζω στην Πορτογαλία και ο Quorthon, την εποχή της κυκλοφορίας του “Hammerheart”, είχε κάνει ένα promo tour εδώ και μάλιστα είχε περάσει πάρα πολύ κοντά από την περιοχή που μένω! Φαντάσου πως υπάρχουν φωτογραφίες του από τότε στην πόλη την οποία μένω. Αυτό είναι πολύ cool! Ξέρω πως κάποτε περπατούσε εδώ δίπλα. Ο Fernando από τους Moonspell έχει πολλές φωτογραφίες από εκείνη την επίσκεψη. Αυτή η πόλη που κατοικώ, λοιπόν, κατά κάποιον τρόπο είναι ένα μικρό μέρος της ιστορίας των Bathroy και αυτό έχει την πλάκα του. Δυστυχώς όμως δεν τον είδα ποτέ από κοντά αλλά γνωρίζω κάποιους άλλους που το έκαναν.
Ποια περίοδο προτιμάς περισσότερο; Την επική ή την black metal;
Να σου πω την αλήθεια, μου αρέσουν πραγματικά όλες οι περίοδοι των Bathory. Θα έλεγα πως τα αγαπημένα μου album είναι τα “Blood Fire Death” και “Under the Sign of the Black Mark”, στα οποία ακούμε απίστευτο black metal, κορυφαίο. Νομίζω πως το κάθε τραγούδι του “Under the Sign…” είναι ένας black metal ύμνος. Το κάθε riff είναι απίστευτο. Το τραγούδι “Blood Fire Death” από την άλλη, ήταν το πρώτο κομμάτι που άκουσα στο σουηδικό ραδιόφωνο το 1988 και με «έπιασε» από την πρώτη στιγμή. Έχω μία πολύ στενή σχέση με αυτό το κομμάτι αλλά και το album. Επίσης, μου αρέσουν πολύ τα “Twilight of the Gods” και το “Hammerheart”, ακόμα και το “Blood on Ice”. Είναι πολύ δύσκολο να διαλέξω. Αναλόγως με τη μέρα έχω και την αγαπημένη μου εποχή!
Ωραία. Αυτά για τώρα, Rune. Έχεις κάτι να προσθέσεις για το επερχόμενο show σας στην Αθήνα;
Αυτό που πρέπει να πω είναι ότι η Ελλάδα είναι ένα από τα αγαπημένα μου μέρη να παίζω από παλιά, από τότε που έπαιζα στους Mayhem. Το “Grand Declaration of War” είχε γίνει πολύ αποδεκτό από τους Έλληνες metalheads και αυτό μου άρεσε πάντα. Μου αρέσει η ενέργεια και η όλη ατμόσφαιρα που δημιουργείται από το ελληνικό κοινό, δεν συγκρίνεται με κανένα άλλο μέρος του κόσμου. Βασικά, η Ελλάδα και το Μεξικό είναι τα αγαπημένα μου μέρη για να παίζω. Οπότε ανυπομονώ να επιστρέψω στην Αθήνα, ελπίζω να έρθει πολύς κόσμος στο show μας και να γιορτάσει μαζί μας έναν υπέροχο άνθρωπο, έναν υπέροχο καλλιτέχνη, μια υπέροχη μπάντα. Να γιορτάσουμε μαζί ολόκληρο το ταξίδι της ύπαρξης των Bathory.











