Δυστυχώς, ο Jack Bruce, γνωστότερος ως ο μπασίστας/ τραγουδιστής του σπουδαίου - κι επιδραστικού για το σκληρό rock και το heavy metal - power trio των Cream, απεβίωσε σήμερα σε ηλικία 71 ετών από την ηπατική νόσο.

Τι δηλώνει επίσημα η οικογένεια του: «Mε μεγάλη μας λύπη να σας ανακοινώσουμε ότι ο σύζυγος, πατέρας, παππούς και θρύλος Jack απεβίωσε. Ο κόσμος της μουσικής θα είναι φτωχότερος χωρίς αυτόν, αλλά θα ζει μέσα από την μουσική του και στις καρδιές μας.»

Ο Jack Bruce, μαζί με τους Ginger Baker και Eric Clapton, σχημάτισε τους Cream το 1966. Ο ήχος τους ήταν ένα μοναδικό υβρίδιο blues, hard rock και ψυχεδέλειας. Έκαναν 4 δίσκους, και με κορυφαίο το "Disraeli Gears" και με τραγούδια όπως τα "Strange Brew" και "Sunshine of Your Love" σηματοδότησαν την σκληρή τροπή που oλοένα έπαιρνε το rock στα τέλη των '60s, καταλήγοντας σπερματικά στο heavy metal. Οι δε Black Sabbath θεωρούν τους Cream, μαζί με τους Beatles, τις βασικότερες τους επιρροές. Βασική επιρροή τούς θεωρούν επίσης οι Led Zeppelin και Rush.



Οι Cream θεωρούνται το πρώτο επιτυχημένο supergroup στην ιστορία, δηλαδή νέου συγκροτήματος αποτελούμενου από ήδη διακεκριμένους μουσικούς, ενώ το 1993 εντάχθηκαν στο Rock and Roll Hall of Fame.

O Bruce είναι το πρώτο μέλος των Cream που φεύγει από την ζωή, ο οποίος ήταν ενεργός ως solo καλλιτέχνης από την διάλυση των Cream μέχρι και φέτος ("Silver Rails"). Μέσα σ' αυτή την άνω των 50 ετών καριέρα συνεργάστηκε και με τους Ringο Starr, John Mayall, Mannfred Mann's Earth Band, Gary Moore (με το βραχύβιο supergroup των BBM, έχοντας και τον Ginger Baker), Leslie West και δεκάδες ακόμα σπουδαίους.

comments