Ο μήνας που διανύουμε σηματοδοτεί τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την κυκλοφορία ενός από τα σπουδαιότερα δημιουργήματα της μουσικής που αγαπάμε. Ο λόγος για το μνημειώδες “Master of Puppets” των Metallica για το οποίο η συντακτική ομάδα του Metal Hammer έβαλε κάτω από το φακό του μικροσκοπίου όλους εκείνους τους παράγοντες που συνετέλεσαν στη γιγάντωση του μύθου που περιβάλλει αυτό το συγκλονιστικό album και τους καταγράφουν αναλυτικά και λεπτομερώς σε 30 σελίδες σε ένα χορταστικό αφιέρωμα που αναμφίβολα έχει να μας μάθει πολλά. Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε τον πρόλογο αυτού του αφιερώματος. Τα πάρα πολλά και σημαντικά υπόλοιπα θα τα βρείτε στο METAL HAMMER Μαρτίου που κυκλοφορεί στα περίπτερα.

Κάποιες ερωτήσεις την στιγμή που τις διατυπώνεις, αντανακλαστικά γνωρίζεις και την απάντηση. Μπορείς να φανταστείς το heavy metal χωρίς την ύπαρξη του “Master of Puppets” των Metallica; Για όσο θα συνεχίζουμε να γνωρίζουμε ότι η Γη είναι στρογγυλή και ότι για να ξημερώσει πρέπει να βγει ο ήλιος, ΟΧΙ δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε το heavy metal, δίχως αυτόν τον δίσκο. Αυτή την απάντηση έχουν δώσει από το 1986 μέχρι σήμερα, εκατομμύρια ακροατές από κάθε γωνιά της οικουμένης, οι οποίοι μπορεί να μην έχουν τίποτα άλλο κοινό μεταξύ τους, αλλά σίγουρα τους ενώνει η αλήθεια του αυτονόητου: το “Master of Puppets” δεν είναι απλά ένας άριστος δίσκος. Είναι ο δίσκος που εδώ και 30 χρόνια τραντάζει το σύμπαν μας όπως ελάχιστοι άλλοι. Είναι ο δίσκος που θεμελίωσε την άποψη ότι οι Metallica δεν είναι μπάντα, είναι υπερδύναμη. Και είναι εκείνος ο δίσκος θα μας εκπροσωπεί πάντοτε ως απάντηση στην άκρως τουριστική ερώτηση «μα επιτέλους τι σου αρέσει τόσο πολύ σε αυτή την μουσική;». Βάζεις να βαράει τα πυρά του αυτός ο αιωνόβιος τιτάνας και ακαριαία τελειώνει εκεί η συζήτηση. Δεν χρειάζεται να προσθέσεις κάτι περισσότερο. Ό,τι είχες να πεις, υπάρχει εδώ στη νιοστή δύναμη, κι όποιος θέλει (μπορεί) να καταλάβει, θα καταλάβει. Μη νοιαστείς για τους μετεξεταστέους.

Με αιτία, λοιπόν, την κολοσσιαία- διαχρονική αξία και την απολύτως απεριόριστη εμβέλεια του και λαμβάνοντας ως ιδανική αφορμή την συμπλήρωση 30 χρόνων από την κυκλοφορία του, σκεφτήκαμε ότι είναι καλή ιδέα να φωτίσουμε κάθε πτυχή της, όχι και τόσο απλής, ιστορίας της δημιουργίας αυτού του metal υπερόπλου. Γι’ αυτό στις 30 σελίδες αυτού του συλλεκτικού αφιερώματος θα βρεις, πολλά και διάφορα, όλα, μα όλα, εντελώς απαραίτητα για το συγκεκριμένο εγχείρημα.
Καταρχάς θα βρεις μια καταγραφή της εικόνας της εποχής που κυκλοφόρησε μιας και έχει πολλαπλή σημασία να καταλάβουμε το κλίμα τότε, αλλά και την τομή που επέβαλε η παρουσία του album, αλλά και τις εξελίξεις που δρομολόγησε. Ακολουθεί ένα απαραίτητο ημερολόγιο, που αφορά κομβικά γεγονότα τα οποία συνέβησαν στην ζωή των ‘Tallica από τον Αύγουστο του 1985 μέχρι και τα τέλη Σεπτεμβρίου του 1986... Επιπλέον, για τις 8 συνθέσεις που περιλαμβάνει ο δίσκος, μας μιλούν σε μουσικό επίπεδο οι αξιολογότατοι μουσικοί που συγκεντρώσαμε για τις ανάγκες δημιουργίας του tribute CD “GREEK MASTERS OF PUPPETS: 30th Year Anniversary Tribute Album” και συνοδεύει αυτό το μήνα το τεύχος, ενώ δεν αφήνουμε απ΄ έξω και την ανάλυση των στίχων για κάθε τραγούδι που περιλαμβάνει. Στο τελευταίο και μεγαλύτερο μέρος αυτής της γιγαντιαίας ακτινογραφίας που επιχειρούμε, δεν θα μπορούσαμε παρά να φιλοξενήσουμε τα ίδια τα λόγια των πρωταγωνιστών από δυο πολύτιμες συνεντεύξεις εκείνης της εποχής. Στην πρώτη υπάρχει μία από τις εξαιρετικά σπάνιες στιγμές όπου ο Cliff Burton έγινε ο spokesman της μπάντας, ενώ στην δεύτερη συνέντευξη οι νεανίες τότε James Hetfield και Kirk Hammet μιλάνε – κυριολεκτικά – για τα πάντα!

Καλό και απολαυστικό διάβασμα. Μελετήστε προσεκτικά τα όσα πολλά και πολύτιμα υπάρχουν παρακάτω. Τριάντα χρόνια μετά, αυτός ο τεράστιος δίσκος, ως αιώνιος έφηβος ακόμα κινεί με υποδειγματικό τρόπο τα νήματα που συνδέουν τον heavy metal πλανήτη με την ταυτότητα και την ουσία αυτής της μουσικής. Obey the Master.

Ακούστε επίσης και τη διασκευή στο "Master of Puppets" όπως ηχογραφήθηκε για το tribute album που συνοδεύει το τεύχος, από μια ομάδα εξαιρετικών μουσικών. Αναλυτικά συμμετέχουν οι: Μπάμπης Παπανικολάου (Planet of Zeus) στα φωνητικά, K. (Ravencult, Progress of Inhumanity) στο μπάσο, Κώστας Μυλωνάς (New Day Slave, Sunburst) στα τύμπανα ενώ τις κιθάρες ανέλαβαν οι Μάριος Πετρόπουλος (Sacral Rage), Αποστόλης Κόρακας (Demolition Train) και Omen (The Slayerking, Cemetery Dance) σε lead και ρυθμικά μέρη αντίστοιχα. Η μίξη του κομματιού πραγματοποιήθηκε από τον Νίκο Παπακώστα (Convixion, Strikelight) στα Entasis Studios. Ανεβάστε το volume στο 11!

comments