Tuesday, 21 October 2014 16:19

AGNOSIA: Blotted Science

Written by 

    Οι Agnosia σπάνε την μακρά δισκογραφική τους σιωπή με το νέο mini album "Α Βlot on the Landscape". O Διονύσης (κιθάρες) λύνει κάποιες βασικές μας απορίες σχετικά μ' ένα εκ των κορυφαίων prog metal σχημάτων της χώρας, στο Band of the Week του διαδικτυακού METAL HAMMER.

    Για ποιους λόγους αποφασίσατε να κάνετε ένα mini album αντί για full-length;
    Για να είμαι ειλικρινής δεν ήταν ακριβώς μια προγραμματισμένη επιλογή. Η αρχική ιδέα ήταν πως το "A Βlot on the Landscape" θα ήταν ένα EP το οποίο θα είχε σκοπό να προετοιμάσει το κοινό για τον δεύτερο full- length δίσκο μας. Δυστυχώς, όμως, ενώ είχαμε ξεκινήσει τις ηχογραφήσεις συνέβησαν διάφορα περιστατικά (από αλλαγές μελών, μέχρι ασθένειες, επαγγελματικές αλλαγές κλπ), τα οποία μας αποπροσανατόλισαν. Έτσι λοιπόν, καθώς η κυκλοφορία καθυστερούσε, το υλικό ωρίμαζε αλλά και μεγάλωνε σε διάρκεια. Από την άλλη το δεύτερο full- length (το οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο στάδιο της προπαραγωγής) είχε συλληφθεί ώς ιδέα, και λόγω του ότι είναι concept, τα κομμάτια του mini album δεν «κολλούσαν». Το θέμα έγινε πολύπλοκο, ως προς το τι θα κυκλοφορήσουμε και πότε.
    Μιλήσαμε, λοιπόν, με την εταιρεία μας (Steel Gallery Records), η οποία ήταν παραπάνω από χαρούμενη να κάνουμε τώρα την κυκλοφορία έστω και σε μορφή mini-cd (αντί για ΕΡ) αφού φέτος συμπληρώσαμε και 10 χρόνια από την κυκλοφορία του πρώτου μας demo. Στο σημείο αυτό να σημειώσω ότι τα κομμάτια είναι όλα καινούργια (εκτός από μια επανεκτέλεση/επανηχογράφηση του "Pain and Sickness", από το demo "The Inner Conflict" του 2004) και δεν θα υπάρχουν φυσικά στην επόμενη μας δουλειά. Είναι μια 100% αυτόνομη κυκλοφορία.

    Το νέο video-clip είναι αρκετά ενδιαφέρον. Ποια είναι η ιστορία και πώς συνδέεται με το στιχουργικό concept του ‘’Noetic Healing’’;
    Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Το concept του κομματιού (όπως και όλων των κομματιών του mini-album εκτός από την επανηχογράφηση του "Pain and Sickness") έχει να κάνει με την βαθιά, ειλικρινή και συμπονετική συνάντηση με τον εαυτό μας. Νομίζω ότι όλοι έχουμε το δικαιώμα και την υποχρέωση να μας φροντίσουμε. Για να συμβεί αυτό αρχικά χρειάζεται το κουράγιο να μπούμε σε μια διαδικασία (προσωπική για τον καθένα), η οποία είναι τις περισσότερες φορές επίπονη, όπως και η ζωή. Όταν όμως επιτευχθούν οι στόχοι της, οι αλλαγές είναι ραγδαίες και λυτρωτικές τόσο σε προσωπικό όσο και σε διαπροσωπικό επίπεδο. Παραδείγματα τέτοιων διαδικασιών είναι η ψυχοθεραπεία, ο διαλογισμός ή άλλες μορφές ενδοσκοπήσεων.
    Νομίζω πώς η «ηρωίδα» του video clip, τελικά βρίσκει το κουράγιο να μπεί σε μια τέτοια διαδικασία, έπειτα από παρότρυνση των δικών της ανθρώπων. Έτσι γεννιέται ξανά η ελπίδα. Πιστεύω πώς ο Domenik Papaemmanouil (σκηνοθεσία) έπιασε το concept και το απόδωσε πολύ καλά.

    Οι Αgnosia, αν δεν απατώμαι, συμπληρώνουν 10 χρόνια από την κυκλοφορία του παρθενικού τους demo. Ποιές θεωρείτε τις κορυφαίες στιγμές στη μέχρι τώρα πορεία σας;
    Θα σου απαντήσω εκφράζοντας σου την προσωπική μου γνώμη, ελπίζοντας πώς τα περισσότερα μέλη μας θα συμφωνούν. Νομίζω λοιπόν πώς οι κορυφαίες στιγμές είναι η κυκλοφορία του ντεμπούτου concept album μας "Trace Decay" τον Απρίλιο του 2009, κυρίως γιατί είδαμε για πρώτη φορά κάτι δικό μας να κυκλοφορεί αλλά και να σχολιάζεται θετικά ευρέως, καθώς επίσης η support εμφάνιση μας στους Fates Warning το 2010, αφού είναι μια από τις κυριότερες επιρροές μας (και προσωπικοί παιδικοί μου ήρωες). Απίστευτο συναίσθημα, ειδικά αν σκεφτείς πώς περιόδευαν για να γιορτάσουν την επανακυκλοφορία του "Parallels"!

    Έχουν περάσει λίγο-πολύ 5 χρόνια από το album "Trace Decay". Ακούγοντας το σήμερα, τι σε ευχαριστεί και τι όχι και τόσο στην συγκεκριμένη δουλειά;
    To "Trace Decay", ήταν το βήμα σταθμός για την πορεία μας. Δεν μπορώ να πώ κακή κουβέντα γι' αυτόν το δίσκο! Χαχα! Είναι ένα σύνθετο concept album που δουλευόταν με μεράκι για χρόνια. Έδεσε την μπάντα και σε μουσικό αλλά και προσωπικό επίπεδο. Νομίζω πως η θεματική του, και το πώς αυτή υποστηρίζεται από τη μουσική το κάνει πολύ ενδιαφέρον τουλάχιστον στα δικά μας αυτιά. Μουσικά και στιχουργικά δεν θα άλλαζα κάτι, το μόνο που θα μπορούσε να έχει γίνει λίγο καλύτερα είναι ορισμένα σημεία της παραγωγής. Τα εντοπίσαμε, και πιστεύω πώς τα βελτιώσαμε στην νέα μας δουλειά.

    Κατά πόσο έχουν επηρεάσει οι αλλαγές μελών τον ήχο του συγκροτήματος;
    Νομίζω πώς η μπάντα έχει μια πολύ ομαλή εξέλιξη όσον αφορά τον ήχο της. Θέλω να πιστεύω ότι σιγά σιγά χτίζουμε κάτι προσωπικό, κάτι που ακούγεται Αgnosia. Ο λόγος είναι ότι όλες μας οι κυκλοφορίες μέχρι τώρα είχαν ένα σταθερό πυρήνα μελών και συνθετών και αυτό βοηθούσε τα νέα μέλη να ενταχθούν και να προσαρμοστούν σε αυτό που κάνουμε χωρίς να χρειάζεται να συμβιβαστούν. Όλοι προσέφεραν κάτι με το δικό τους τρόπο.

    Έχετε ανοίξει συναυλίες κάποιων βασικών επιρροών του ήχου σας όπως οι Fates Warning και οι Psychotic Waltz. Ποια μπάντα όμως είναι ο διακαής σας πόθος για να παίξετε μαζί;
    Επειδή επιτρέπεται να ονειρευόμαστε (χαχα), θα πώ τους Iron Maiden και τους Rush! Πολλές φορές σκέφτομαι, πώς όσο και αν δεν φαίνεται με την πρώτη ακρόαση, είναι οι μπάντες που κρύβονται πίσω από κάθε φανερή επιρροή μας!

    Ενημερώστε μας πάνω στα άμεσα μελλοντικά σας πλάνα, όπως και για το Tunes in Progress Festival.
    Το αμέσως επόμενο βήμα μετά την κυκλοφορία του "A Blot on the Landscape" που αναμένεται μέσα με τέλη Νοεμβρίου, είναι να συμπληρώσουμε το νέο line-up και να το ετοιμάσουμε έτσι ώστε να παίξουμε κάποιες μεμονωμένες συναυλίες στην Ελλάδα και ελπίζω στο εξωτερικό. Ταυτόχρονα ο συνθετικός πυρήνας της μπάντας δουλεύει ήδη σε επίπεδο προπαραγωγής πάνω στο επόμενο concept album το οποίο θέλουμε να κυκλοφορήσει στα τέλη της ερχόμενης χρονιάς. Τέλος νομίζω πώς κάποια στιγμή μέσα στους επόμενους μήνες θα ετοιμάσουμε άλλο ένα video clip για την προώθηση του "A Blot…"
    Το Tunes in Progress Festival, ήταν μια προσπάθεια που διήρκησε από το 2009 μέχρι το 2012. Μια «συνάντηση» κυρίως των ελληνικών prog metal (αλλά όχι μόνο) μπαντών. Ήταν μια πρωτοβουλία, να ενωθούμε, να ταξιδέψουμε, να ανταλλάξουμε απόψεις, αλλά κυρίως να περάσουμε καλά! Δεν μας άρεσε η μιζέρια που συχνά συναντούσαμε σε επίπεδο τοπικών διοργανώσεων, οπότε αντί να γκρινιάζουμε, πήραμε την πρωτοβουλία να στήσουμε κάτι δικό μας με την ελπίδα πώς τουλάχιστον θα έχουμε προσπαθήσει όσο γίνεται να μείνουν όλοι ευχαριστημένοι. Κάθε χρόνο πήγαινε και καλύτερα, και κάναμε πολλές φιλίες. Κάπου εκεί άρχισαν να τυχαίνουν οι αναποδιές που ανάφερα στην πρώτη σου ερώτηση οπότε κάναμε μια αναγκαστική παύση. Το Tunes in Progress θα επιστρέψει το 2015 εφόσον βέβαια βρει ανταπόκριση κυρίως από μπάντες που θέλουν να συμμετέχουν αλλά και κόσμο που θέλει να το παρακολουθήσει!

    Το "A Blot on the Landscape" κυκλοφορεί τέλη Νοεμβρίου από την Steel Gallery Records.

    http://agnosiaband.bandcamp.com
    http://www.facebook.com/agnosiaband
    http://twitter.com/agnosiaband

    ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ