Tuesday, 05 August 2014 00:14

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ: Fates Warning “Eye to Eye”

Written by 

    Αμέσως μετά την περιοδεία για το “Perfect Symmetry”, οι Fates Warning άρχισαν την σύνθεση του διαδόχου, “Parallels”, έχοντας τραγούδια όπως το “Through Different Eyes” ως τον φάρο για την κατεύθυνση του νέου δίσκου (τα πρώτα τραγούδια που γράφτηκαν ήταν τα “Don't Follow Me” και “Leave the Past Behind”). Μία βασική κίνηση για γίνει λίγο πιο προσιτή η μουσική των FW ήταν η πρόσληψη του παραγωγού Terry Brown, υπεύθυνου για όλα τα Rush albums από το “Rush” μέχρι το “Signals”!

    Ο Βrown επενέβη στις συνθέσεις όταν άκουσε τις προπαραγωγές, κάνοντας απλούστερα κάποια πιο περίπλοκα σημεία και κόβοντας τα περιττά μέρη που μεγάλωναν τα τραγούδια. Όμως, ο χαρακτήρας των Fates Warning παρέμεινε αναλλοίωτος. Το “Parallels” κυκλοφόρησε το 1991 και σήμειωσε σχετική επιτυχία εμπορικά (150.000 κόπιες στις ΗΠΑ, το ταβάνι τους μέχρι σήμερα) αλλά κυρίως πολύ μεγαλύτερη μουσικά, κατορθώνοντας ακριβώς τον πρωταρχικό στόχο των Αμερικανών progheads. Τα singles “Point of View”, μα κυρίως το “Eye to Eye” τούς χάρισαν airplay στο ραδιόφωνο. Οι στίχοι του τελευταίου, σύμφωνα τον κιθαρίστα, ιδρυτή και βασικό συνθέτη Jim Matheos, μπορεί να φαίνεται εκ πρώτης όψεως ότι μιλούν για ερωτικές σχέσεις, αλλά στη πραγματικότητα αναφέρεται στην σύνδεση καλλιτέχνη- οπαδού που καλλιεργείται μέσα από τα τραγούδια και τις συναυλίες.



    Εxtra trivia: Για την προώθηση του “Parallels”, η οποία έγινε ένα χρόνο μετά τη κυκλοφορία του δίσκου, οι Fates Warning έδωσαν λίγα shows με τους Pantera, κάτι που σύμφωνα με τον Matheos δεν αποδείχθηκε και η καλύτερη ιδέα, καθώς οι φανατικοί οπαδοί των Τεξανών αποδοκίμαζαν και πετούσαν αποτσίγαρα κι αναμμένα τσιγάρα στους κατά πολύ διαφορετικούς μουσικά FW.

    NIKOΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ
     
    Στο METAL HAMMER Αυγούστου επιχειρούμε ένα εκτενές συλλεκτικό αφιέρωμα στη πλούσια, παραγωγική, πολυδιάστατη αλλά και τόσο ποιοτική δεκαετία του 1990. Εκατοντάδες δίσκοι, ιδιώματα και υποΐδιώματα, πρόσωπα, γεγονότα, η ελληνική σκηνή και άλλα πολλά που απασχόλησαν τον metal πλανήτη αυτά τα 10 χρόνια. Καλές βουτιές σε όλους!