Sunday, 17 August 2014 00:20

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ: Cathedral “Hopkins (The Witchfinder General)”

Written by 

    Το doom metal στα mid- '90s περνάει μία από τις καλύτερες του φάσεις. Ένα από τα βασικά αίτια, ήταν οι Cathedral οι οποίοι με το “The Carnival Bizarre” του 1995 υπέγραφαν το τρίτο σερί αριστούργημα τους, έχοντας τις ευλογίες από τις ανώτερες δυνάμεις...

    Το μεγαλύτερο κοπλιμέντο για τον δίσκο μίας doom metal μπάντας δεν είναι ούτε η παραγωγή, ούτε οι πωλήσεις (εδώ γελάμε), ούτε το τεχνοκρατικό, αψεγάδιαστο παίξιμο. Είναι τα riffs, η ατμόσφαιρα, και στην σπάνια περίπτωση του φοβερού “The Carnival Bizarre”, η συμμετοχή του πρωτομάστορα Tony Iommi στο “Utopian Blaster”. Ο δάσκαλος βοηθάει τον μαθητή δίνοντας έτσι την συγκατάβαση του, σε κάτι παραπάνω από μία Kai Hansen-ικής σημασίας κίνηση προς τη νέα γενιά. Όμως, το “Hopkins (The Witchfinder General)” θα μείνει στην ιστορία ως το πιο αναγνωρίσιμο τραγούδι των Βρετανών, με το αλησμόνητο, κολασμένο video που τιμά τoν κλασσικό horror κινηματογράφο και δη τον θρυλικό Vincent Price που πρωταγωνιστεί στην ομώνυμη ταινία. Επίσης, λειτουργεί κι ως tribute στην πιο doom NWOBHM μπάντα, τους Witchfinder General.

    Extra trivia: Τα τραγούδια “Vampire Sun” και “Night of the Seagulls” έχουν στα credits τους τον Scott Carlson των grind πιονέρων Repulsion. Ο Carlson βοήθησε σε συναυλίες τους Cathedral παίζοντας μπάσο λίγο πριν την δημιουργία του “The Carnival Bizarre”. Tελικά θα γίνει μόνιμος μπασίστας των Βρετανών από το 2011 ως την διάλυση τους. Μετά έκανε τους Septic Tank με τους Lee Dorrian και Gaz Jennings.

    NIKOΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ

    Στο METAL HAMMER Αυγούστου επιχειρούμε ένα εκτενές συλλεκτικό αφιέρωμα στη πλούσια, παραγωγική, πολυδιάστατη αλλά και τόσο ποιοτική δεκαετία του 1990. Εκατοντάδες δίσκοι, ιδιώματα και υποΐδιώματα, πρόσωπα, γεγονότα, η ελληνική σκηνή και άλλα πολλά που απασχόλησαν τον metal πλανήτη αυτά τα 10 χρόνια. Καλές βουτιές σε όλους!