Saturday, 23 August 2014 00:11

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ: At the Gates “Blinded by Fear”

Written by 

    Κανείς δεν περίμενε ότι μία μπάντα που βρίσκεται στα όρια της διάλυσης θα καταφέρει με το κύκνειο άσμα της να αποδειχθεί σε βάθος χρόνου τόσο επιδραστική σε 2 ηπείρους στον σκληρό ήχο όσο ελάχιστοι τα τελευταία 20 χρόνια. Οι At the Gates προέρχονταν από μία καταστροφική περιοδεία με τους Séance όταν ο promoter – δύο συναυλίες μετά – τούς παράτησε στο Norwich της Αγγλίας, κι έτσι αναγκάστηκαν να υπογράψουν στην Black Mark (εταιρία των Séance) για να βρουν λεφτά και να επιστρέψουν στη Σουηδία...

    Ευτυχώς γι' αυτούς, οι υποχρεώσεις τους απέναντι στη Black Mark τελείωσαν εκεί και το συμβόλαιο από την Earache ήρθε ως μάννα εξ ουρανού. Οι ATG όμως ήταν απογοητευμένοι από τη μουσική βιομηχανία και σκεφτόντουσαν ήδη την διάλυση. Ο ανερχόμενος τότε παραγωγός Fredrik Nordström θ' αναλάβει την δημιουργία του “Slaughter of the Soul” που εν τέλει κυκλοφορεί το 1995, ενός δίσκου που μπορεί να μην ικανοποίησε μπάντα και κριτικούς εκείνη την περίοδο, μ' αποτέλεσμα την διάλυση των At the Gates ένα χρόνο μετά (αν και οι λόγοι του τέλους ήταν πιο περίπλοκοι), αλλά για κάποιο λόγο στάθηκε άκρως επιδραστικός τόσο στον σουηδικό μελωδικό death metal ήχο (ή αλλιώς NWOSDM) και σε groups τύπου Children of Bodom (OK, αυτοί είναι Φινλανδοί), Dark Tranquillity, In Flames και Soilwork, όσο και σε hardcore μπάντες των ΗΠΑ, αργότερα στο λεγόμενο NWOAHM με συγκροτήματα όπως οι Killswitch Engage, Trivium, Bleeding Through και Shadows Fall, και μετέπειτα σε υποκατηγορίες όπως το metalcore, ακόμα και στις λεγόμενες "emo" μπάντες.

    Extra trivia: Το πιο αναγνωρίσιμο τραγούδι των At the Gates και opener του album είναι το single “Blinded by Fear” που παίχτηκε αρκετά από το “Headbanger's Ball” του MTV. Αυτό είναι και το τελευταίο κομμάτι που γράφτηκε για τον δίσκο, καθώς το group έκρινε πως έλειπε ένα opener από το “Slaughter of the Soul”. 'Ετσι, οι metal θεοί που ευλόγησαν τους Black Sabbath 1,5 δεκαετία πριν όταν έβαζαν το “Neon Knights” ως τελευταία πινελιά στο “Heaven and Hell”, βοήθησαν και τον κιθαρίστα Anders Björler να γράψει το κομμάτι μέσα σε 2-3 ώρες. Μέχρι σήμερα, πάντως, ο ίδιος το βρίσκει κάπως βαρετό. Ούτε ο frontman Tomas Lindberg ξετρελαίνεται ιδιαίτερα για χάρη του.

    NIKOΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ