Tuesday, 26 August 2014 00:47

AΦΙΕΡΩΜΑ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ: Down "Stone the Crow"

Written by 
    Κάπου εκεί, σ' ένα Σαββατοκύριακο του 1991, μία εξέχουσα παρέα φίλων από τη Νέα Ορλεάνη βρέθηκε σ' ένα garage για να jam- άρει και να γράψει το πρώτο της demo 3 τραγουδιών. Μόνο που αυτή η μπάντα αποτελούταν από ενεργά μέλη των Pantera, Eyehategod, Crowbar και Corrosion of Conformity, όλες τους μπάντες έτοιμες να χαράξουν τη δική τους ξεχωριστή πορεία στον σκληρό ήχο της δεκαετίας.

    Phil Anselmo, Jimmy Bower, Kirk Windstein και Pepper Keenan μοίραζαν το demo τους στις περιοδείες που έδιναν με τις βασικές τους μπάντες χωρίς ν' αποκαλύπτουν ποιοι παίζουν εκεί μέσα. Οι πάντες, από τους Metallica, τους Soundgarden και τους Alice in Chains μέχρι το ενημερωμένο underground κοινό των ΗΠΑ και της Ευρώπης, συμπάθησαν αυτή τη νέα μπάντα με τ' όνομα Down και ακολουθούσαν σιωπηλά τις εξελίξεις, όπως τα 2 επόμενα demos που συγκέντρωσαν το υλικό για το πρώτο album. Aυτό ονομαζόταν "NOLA" και εν τέλει τα πολυάσχολα μέλη των Down κατάφεραν να το ηχογραφήσουν και να το κυκλοφορήσουν στις 19 Σεπτεμβρίου 1995 (τα 27α γενέθλια του drummer Bower), μετά από τα επεισοδιακά recording sessions σ' ένα studio που σχεδόν βούλιαξε από τις πλημμύρες. Ο βασικός λόγος που συσπείρωσε από την αρχή όλους αυτούς τους μουσικούς για την δημιουργία των Down, ήταν η αγάπη τους για τους Trouble (κυρίως), Black Sabbath (τότε ξανάγιναν cool), Saint Vitus/ The Obsessed, Pentagram και Witchfinder General, doom metal συγκροτήματα που δεν ήταν ιδιαίτερα δημοφιλή σε μία εποχή που το thrash ήταν ακόμα στα πάνω του. Όμως, σε κομμάτια όπως το "Stone the Crow" που βλέπουμε πιο κάτω ή το "Rehab", το supergroup της Νέας Ορλεάνης είναι περήφανο και για τις Lynyrd Skynyrd, ZZ Top και Allman Brothers ρίζες του. Δυστυχώς, τα γεμάτα προγράμματα των βασικών τους συγκροτημάτων (και δη των Pantera) δεν επέτρεψαν στους Down να κάνουν πολλά πράγματα (δεν έδωσαν πάνω από 16 συναυλίες για πολλά χρόνια) μέχρι την διάλυση των Pantera στις αρχές των '00s.

    Εxtra trivia: Στο κλασσικό artwork με τον Ιησού να καπνίζει χόρτο δεν βλέπουμε κάποιον άλλον πέραν από τον κιθαρίστα Pepper Keenan. Οι Corrosion of Conformity - από τους οποίους έγινε αρχικά γνωστός - είχαν γυρίσει το video- clip για το "Dance of the Dead" με την ίδια εταιρία παραγωγής που έκανε το αντίστοιχο του "Jesus Christ Pose" των Soundgarden, οπότε από εκεί ο Pepper βρήκε το ακάνθινο στεφάνι, το φόρεσε για πλάκα και έτυχε να τον αποθανατίσει μία φωτογράφος. Ο κοκκινοτρίχης μουσικός πήρε την φωτογραφία, την επεξεργάστηκε, σχεδίασε και το logo κι έτσι οι Down είχαν το πρώτο τους εμβληματικό artwork πριν καλά- καλά πραγματοποιήσουν τη πρώτη τους πρόβα.

    ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ

     

    Στο METAL HAMMER Αυγούστου επιχειρούμε ένα εκτενές συλλεκτικό αφιέρωμα στη πλούσια, παραγωγική, πολυδιάστατη αλλά και τόσο ποιοτική δεκαετία του 1990. Εκατοντάδες δίσκοι, ιδιώματα και υποΐδιώματα, πρόσωπα, γεγονότα, η ελληνική σκηνή και άλλα πολλά που απασχόλησαν τον metal πλανήτη αυτά τα 10 χρόνια. Καλές βουτιές σε όλους!