Tuesday, 08 November 2016 19:16

DEAD CAN DANCE: “Eleusis” (νέο video clip για την εκστρατεία «Ελευσίνα 2021»)

Written by 
    DEAD CAN DANCE: “Eleusis” (νέο video clip για την εκστρατεία «Ελευσίνα 2021»)

    Η πόλη της Ελευσίνας έχει καταθέσει την υποψηφιότητά της για τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021, με αιχμή του δόρατος το πρόγραμμα «Μετάβαση στην Euphoria». Για την ενίσχυση αυτής της υποψηφιότητας, οι σπουδαίοι Dead Can Dance συνέθεσαν και ηχογράφησαν, χωρίς μάλιστα οικονομικές αξιώσεις, το τραγούδι “Eleusis”, το οποίο συνοδεύεται από video clip με πλάνα από την πόλη.

    Η όλη ιδέα και η οργάνωσή της ανήκουν στην ηχολήπτη Λία Δήμου. Τα γυρίσματα, τη σκηνοθεσία και το μοντάζ ανέλαβε η δημοσιογράφος και κινηματογραφιστής Mari Shibata, ενώ τα εναέρια πλάνα της Ελευσίνας επιμελήθηκε ο Λάμπρος Ντοβίνος. Συντονιστής της παραγωγής στην πόλη ήταν ο Γιάννης Τσιατσιάνης.

    Η «Μετάβαση στην EUphoria» στηρίζεται στην πεποίθηση ότι η τέχνη και η ανάπτυξη του πολιτισμού είναι τα κλειδιά για την οικοδόμηση ενός βιώσιμου μέλλοντος. Έτσι, η πρωτοβουλία αφορά στην τοποθέτηση της τέχνης στο επίκεντρο της καθημερινότητας και των δραστηριοτήτων της πόλης, με την Ελευσίνα να παίρνει το ρόλο του καθρέφτη που αντικατοπτρίζει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει συνολικά η Ευρώπη. Πρόταση των υπευθύνων της υποψηφιότητας, είναι η πολιτισμική ανάπτυξη να αποτελέσει κεντρικό στόχο σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο. Δεν λείπουν, φυσικά, και οι αναφορές στην πλούσια ιστορία και μυθολογία της Ελευσίνας, μια και η πόλη θεωρείται συμβατικά το κέντρο της «γεωργικής επανάστασης», λόγω της λατρείας της θεάς Δήμητρας στα Ελευσίνεια Μυστήρια, κάτι που έρχεται σε παραλληλισμό με τη βιομηχανική επανάσταση του 19ου αιώνα στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη.

    Στην επίσημη ιστοσελίδα του Eleusis 2021, μπορείτε να βρείτε πολλές περαιτέρω πληροφορίες για την υποψηφιότητα της Ελευσίνας, τους συντελεστές, και τις λεπτομέρειες των δράσεων.