Monday, 14 November 2016 19:34

DEEP PURPLE: “Space Truckin’” (live video από το California Jam του 1974)

Written by 
    DEEP PURPLE: “Space Truckin’” (live video από το California Jam του 1974)

    Μία από τις πιο μνημειώδεις ζωντανές εμφανίσεις των θεόρατων Deep Purple, είναι εκείνη ως co-headliners στο φεστιβάλ California Jam, στην πίστα αγώνων αυτοκινήτου Ontario Motor Speedway, στις 6 Απριλίου του 1974. Παρακάτω μπορείτε να παρακολουθήσετε σε video την εκτέλεση του εκπληκτικού “Space Truckin’” από το “Machine Head” του 1972.

    Την βραδιά άνοιξαν οι Rare Earth, μέλος του ρόστερ της θρυλικής δισκογραφικής Motown, ακολουθούμενοι από τους Earth, Wind & Fire που κινούνται σε jazz, funk και R ’n’ B μονοπάτια. Ακολούθησαν οι ανερχόμενοι, ακόμη, Eagles, και το ντουέτο των Seals and Crofts. Σειρά είχαν οι Black Oak Arkansas, για να ακολουθήσει μια βρετανική τριπλέτα-φωτιά. Ο λόγος για τρεις μπάντες-ορόσημα στον ήχο τους τους Black Sabbath, τους Deep Purple και τους Emerson, Lake & Palmer με τους δύο τελευταίους να μοιράζονται το ρόλο του headliner.

    Η εμφάνιση των Deep Purple ήταν μία από τις πρώτες με το “Mark III” line-up στο οποίο συμμετείχαν οι David Coverdale και Glenn Hughes σε φωνή και μπάσο αντίστοιχα, ως αντικαταστάτες των Ian Gillan και Roger Glover δίπλα στους ιδρυτές Ritchie Blackmore, Jon Lord και Ian Paice. Το set ήταν αρκετά επεισοδιακό με τη μπάντα να καθυστερεί σημαντικά να ξεκινήσει, ενώ στο τέλος του, ο Blackmore σε μια από τις χαρακτηριστικές showman εξάρσεις του πέταξε προς το κοινό κιθάρες, ηχεία και ενισχυτές, ενώ έσπασε την κιθάρα του πάνω στην κάμερα του καναλιού ABC που κάλυπτε το φεστιβάλ. Εν συνεχεία, μια δυσλειτουργία σε ένα από τα πυροτεχνήματα, οδήγησε στην έκρηξη ενός ενισχυτή με αποτέλεσμα να ξεσπάσει μικρή πυρκαγιά στη σκηνή. Τελικά οι Deep Purple φυγαδεύτηκαν από τους διοργανωτές με ελικόπτερο προκειμένου να αποφύγουν τη σύλληψη, ενώ πλήρωσαν αρκετές χιλιάδες δολάρια ως αποζημίωση για τις ζημιές που προκάλεσαν.

    Το California Jam πούλησε τον εξωπραγματικό αριθμό των 250 χιλιάδων εισιτηρίων (με τουλάχιστον άλλες 50 χιλιάδες ανθρώπους να παρακολουθούν το φεστιβάλ), θέτοντας έτσι, ρεκόρ προσέλευσης. Σε άλλες περιπτώσεις, όπως το Woodstock, εκείνοι που αγόραζαν εισιτήριο ήταν πολύ μικρό ποσοστό του συνολικού κοινού, το οποίο όμως σε απόλυτους αριθμούς ήταν μεγαλύτερο από το California Jam.

    Το setlist των Deep Purple ήταν το εξής:

    01. Burn
    02. Might Just Take Your Life
    03. Lay Down, Stay Down
    04. Mistreated
    05. Smoke on the Water
    06. You Fool No One (medley με αποσπάσματα των “Lazy” και “The Mule”)
    07. Space Truckin’ (medley με το “Mandrake Root”, και αυτοσχεδιασμούς από τους Lord και Blackmore)