Sunday, 23 August 2015 15:38

LIST OF THE BEAST: Τα 10 καλύτερα εξώφυλλα των IRON MAIDEN

Written by 

    Όσο πλησιάζει η κυκλοφορία του 16ου δίσκου των Iron Maiden, η ατμόσφαιρα σε οτιδήποτε αφορά το σύμπαν των Βρετανών φουντώνει όλο και περισσότερο. Κι επειδή στο Metal Hammer είμαστε μεγάλοι σατανάδες, αποφασίσαμε να συνεισφέρουμε με μια σειρά από μικρές maiden-ικές λίστες που μοναδικό σκοπό έχουν να ανάψουν τα αίματα, να συμφωνήσουμε, να διαφωνήσουμε και να τα κάνουμε όλα λίμπα. Φιλικά πάντα. Υπομονή μέχρι τις 8/9, όπου το Metal Hammer Σεπτεμβρίου θα σας λύσει όλες τις απορίες σχετικά με το Maiden σύμπαν, με μια αποκλειστική συνέντευξη με τον Bruce Dickinson.
    Για περισσότερες λίστες, απευθυνθείτε στο Metal Hammer Αυγούστου.
    Για περισσότερους Iron Maiden, περιμένετε το Metal Hammer Σεπτεμβρίου.


    Τα 10 καλύτερα εξώφυλλα των IRON MAIDEN
    Από τον Δημήτρη Τσούνταρο

    10. Stranger in a Strange Land (1986)
    Ο Derek Riggs κάνει παπάδες σε φουτουριστικά περιβάλλοντα. Το single του πιθανόν καλύτερου κομματιού του “Somewhere In Time” είναι γεμάτο λεπτομέρειες (το ρολόι δείχνει 11.58, χε) και κλείνει το μάτι στη νουάρ ατμόσφαιρα Blade Runner.

     


    9. A Real Dead One (1993)
    Το πιθανόν λιγότερο αγαπητό live album των Maiden επαναφέρει τον Eddie σε αστικό περιβάλλον και βρωμάει υγρασία και κλεισούρα. Από τους πιο κακοτράχαλους και ψαρωτικούς Eddie που έχουν σχεδιαστεί.




    8. Killers (1982)
    Μιλώντας για αστικά περιβάλλοντα, το πανέμορφο εξώφυλλο του “Killers” αποδίδει τέλεια το straight-forward χουλιγκανικό ύφος των πρώιμων Maiden και αποτελεί τεράστιο άλμα βελτίωσης στην τεχνική του Riggs. Οι δολοφονικές τάσεις του Eddie, βέβαια, είχαν φανεί από πιο πριν (βλ. «Sanctuary»).




    7. Fear of the Dark (1993)
    Στα 90s οι Maiden ήθελαν να ανανεώσουν και να «απο-comic-οποιήσουν» τον Eddie, οπότε καταλήξαμε στο πρώτο τους artwork χωρίς τον Riggs. Ο στοιχειωμένος δεντρο-Eddie του Melvyn Grant είναι άψογα κινηματογραφικός. Τα υπόλοιπα Maiden εξώφυλλα που ετοίμασε έκτοτε, δεν ήταν.




    6. Sanctuary (1980)
    Το πρώτο θύμα του Eddie δεν είναι άλλο από την σιδηρά δικτάτορα Margaret Thatcher. Το εξώφυλλο του 2ου single των Maiden κυκλοφόρησε με λογοκριμένο το πρόσωπο της βρετανίδας πρωθυπουργού, μετά από παρότρυνση του ίδιου του manager της μπάντας Rod Smallwood, έτσι για την ίντριγκα. Στο εξώφυλλο του “Women In Uniform”, η Thatcher προετοιμάζει εκδίκηση.




    5. Run to the Hills (1982)
    Για οικονομία χώρου και σατανάδων, σε αυτή τη θέση μονομάχησαν (με τόμαχωκ) τα εξώφυλλα των “Run to the Hills” (single) και “The Number of the Beast” (album). Το δεύτερο είναι πιθανόν το πιο iconic Maiden εξώφυλλο, είχε μάλιστα σχεδιαστεί για το single του “Purgatory” αλλά το συγκρότημα το κράτησε για full-length ως πολύ δυνατή εικόνα. Το πρώτο περιέχει ίδιους πρωταγωνιστές και περιβάλλον, αλλά το αποτέλεσμα υπερβαίνει τα standards ενός μουσικού artwork: θα έπρεπε να στολίζει τουλάχιστον τον βράχο της Ακρόπολης. Από κοντά κρατάμε και το τρίτο Maiden σατανο-artwork για τη live εκτέλεση του “Hallowed be thy Name” (1993), τo τελευταίο single που κυκλοφόρησε με τη φωνή του Dickinson πριν την αποχώρησή του. Εξ ου και το υπέροχο καλαμπούρι του εξωφύλλου. Cool βρετανικό χιούμορ...




    4. Seventh Son of a Seventh Son (1988)
    Μετά τα υπερφορτωμένα εξώφυλλα που προηγήθηκαν, ο Riggs αδειάζει το ντεκόρ και στήνει ένα αχανές παγωμένο κενό α-λα Roger Dean, αφήνοντας χώρο στον πιθανόν πιο αινιγματικό Eddie ever να γεμίσει τον χώρο με την σουρεαλιστική του ασάφεια. Κάτι σαν το concept του πιθανόν καλύτερου Maiden album δηλαδή.




    3. Powerslave (1984)
    Φαντάζομαι τον Riggs να ξυπνάει τα βράδια και να προσθέτει ό,τι του καπνίσει εκείνη τη στιγμή στον καμβά του ήδη έτοιμου artwork για το “Powerslave”. Μακράν το πιο εντυπωσιακό του έργο, αποτέλεσε έμπνευση για το πιο εντυπωσιακό stage show που είχε ποτέ το συγκρότημα. Επίσης λειτουργεί τέλεια σε πετσέτα θαλάσσης.




    2. Somewhere In Time (1986)
    Με αφετηρία το υπερφορτωμένο στυλ του “Powerslave”, το “Somewhere…” πάσχει από φόβο του κενού αλλά το τελικό ψηφιδωτό αποτελεί έναν αισθητικό θρίαμβο. Και άθλο. Το artwork είναι ξέχειλο σε Maiden αναφορές ώστε να το σκανάρουμε με μεγενθυτικό φακό και το συνολικό αποτέλεσμα είναι ένα sci-fi διαμάντι. Γιατί δεν τον μυρίστηκε ο Ridley Scott για καμιά αφίσα;




    1. Live After Death (1985)
    Το κορυφαίο εξώφυλλο των Iron Maiden. Υπάρχουν φορές που νιώθω ότι ο προσδιορισμός «...των Iron Maiden» είναι περιττός. Τα ωραιότερα χρώματα, ο πιο ψαρωτικός Eddie, το πιο λειτουργικό σχέδιο για μπλουζάκι, αφίσα, τατουάζ, πανό, σχέδιο τούρτας γεννεθλίων. Αξεπέραστο.