Sunday, 22 May 2016 14:59

NICK MENZA: Έφυγε ο τεράστιος drummer

Written by 
    NICK MENZA: Έφυγε ο τεράστιος drummer

    Σύμφωνα με tweet που ανήρτησε ο Dave Mustaine, απεβίωσε χθες, 21 Μαΐου σε ηλικία 51 ετών ο μεγάλος drummer Nick Menza, γνωστός από τη συμμετοχή του στα χρυσά χρόνια των Megadeth, την ώρα που έδινε συναυλία με τη νέα του μπάντα, τους Ohm. Ως αιτία θανάτου αναφέρεται η καρδιακή προσβολή και περισσότερες πληροφορίες αναμένεται να ανακοινωθούν.

    Ο Nick Menza γεννήθηκε στις 23 Ιουλίου του 1964 στο Μόναχο της Γερμανίας όπου ζούσε προσωρινά η οικογένειά του. Πατέρας του ήταν ο jazz μουσικός Don Menza. Η πρώτη του επαφή με τα τύμπανα ήρθε σε πολύ μικρή ηλικία και με επιρροές ονόματα-θρύλους όπως ο Buddy Rich, ο Steve Gadd, ο Jeff Porcaro και άλλοι. Η επαγγελματική του καριέρα ξεκίνησε σε ηλικία 18 ετών με το συγκρότημα Rhoads όπου τραγουδούσε ο Kelle Rhoads, αδελφός του θεόρατου κιθαρίστα Randy Rhoads. Με αυτούς έκανε και το δισκογραφικό του ντεμπούτο το 1986 με το album “Into the Future”.

    Μετά από ένα διάστημα session δουλειάς σε διάφορα είδη από την R ‘n’ B και το funk έως το heavy metal και έχοντας συνεργαστεί με τον John Fogerty των μεγάλων Credence Clearwater Revival, βγήκε σε περιοδεία με τους Megadeth ως τεχνικός του τότε drummer τους, Chuck Behler. Την ίδια περίοδο, επρόκειτο να παίξει τύμπανα στο “South of Heaven” των Slayer, όμως τελικά ο Dave Lombardo αποφάσισε να επιστρέψει στο συγκρότημα. Η πρώτη του εμφάνιση με τη μπάντα του Dave Mustaine σημειώθηκε στις 12 Μαΐου του 1988 στο Bradford της Αγγλίας όταν ο Behler αδυνατούσε να εμφανιστεί. Τελικά ο Nick Menza έγινε μόνιμο μέλος των Megadeth λόγω της εμπειρίας του και ηχογράφησε τα μνημειώδη “Rust in Peace” (1990), “Countdown to Extinction” (1992) και “Youthanasia” (1994) καθώς και το “Cryptic Writings” (1997). Παράλληλα, ήταν ο drummer στις προσωπικές δουλειές του bandmate του, Marty Friedman, “Scenes” (1992), “Introduction” (1994), και “True Obsessions" (1996).

    Το 1998, κατά τη διάρκεια της περιοδείας των Megadeth για το “Cryptic Writings”, ο Nick Menza αισθανόταν πόνους στο γόνατό του. Η ιατρική γνωμάτευση ήταν για καλοήθη όγκο ο οποίος απαιτούσε χειρουργείο. Για το υπόλοιπο της περιοδείας αντικαταστάθηκε από τον Jimmy De Grasso και εν όσω ανάρρωνε ενημερώθηκε τηλεφωνικά από τον Dave Mustaine για τη λήξη της συνεργασίας του με τη μπάντα.

    Μετά από τους Megadeth ασχολήθηκε με διάφορα projects όπως τους Memorain και το προσωπικό του συγκρότημα, Menza. Ξαναβρέθηκε με τον Dave Mustaine το 2004 όμως μετά από κάποιες πρόβες, η επιστροφή του στη μπάντα που τον ανέδειξε δεν πραγματοποιήθηκε και αντικαταστάθηκε από τον Shawn Drover. Ως αιτία αναφέρθηκε η ελλειπής του σωματική προετοιμασία για τις απαιτήσεις των συναυλιών. Το 2007 σχεδόν έχασε το χέρι του μετά από ατύχημα με πριόνι και μπήκε σε μια μακρά περίοδο ανάρρωσης μετά από χειρουργείο για την τοποθέτηση μεταλλικών πλακών.

    Τελευταία του μουσική περιπέτεια ήταν η μπάντα Ohm με τους οποίους βρισκόταν στο σανίδι του The Baked Potato του Los Angeles την ώρα που η καρδιά του έπαψε να χτυπά.

    Ας αναπάυεται εν ειρήνη.