Monday, 30 May 2016 20:36

LARS JOHANSSON (CANDLEMASS): Ενημέρωση για την υγεία του LEIF EDLING και το ενδεχόμενο νέου δίσκου

Written by 
    LARS JOHANSSON (CANDLEMASS): Ενημέρωση για την υγεία του LEIF EDLING και το ενδεχόμενο νέου δίσκου

    Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο κιθαρίστας των σπουδαίων Candlemass, Lars Johansson, στον Owais "Vitek" Nabi μίλησε για τις πρόσφατες εξελίξεις στο στρατόπεδο της θρυλικής μπάντας. Αναπόφευκτα η συζήτηση έφτασε και στο πρόβλημα υγείας που ταλαιπωρεί τον στυλοβάτη του συγκροτήματος, τον μπασίστα Leif Edling ο οποίος αντιμετωπίζει σύνδρομο χρόνιας κόπωσης και απέχει από τις συναυλίες. Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε τα αποσπάσματα στα οποία ο Lars Johansson μιλά για το εν λόγω ζήτημα και στο τέλος του άρθρου μπορείτε να ακούσετε το audio της συνέντευξης.

    -Σε λίγες εβδομάδες κυκλοφορεί το νέο σας EP “Death thy Lover”. Ταυτόχρονα γιορτάζετε 30 χρόνια παρουσίας στον χώρο του doom. Πρέπει να είστε ενθουσιασμένοι.
    -Είμαστε όντως πολύ χαρούμενοι γιατί αυτό το EP φτιάχτηκε για τους fans μα και εν είδει δήλωσης μια και είμαστε ενεργοί εδώ και 30 χρόνια. Είναι ένα μικρό bonus μια και υπάρχει η πιθανότητα να ακούσετε νέα κομμάτια από τους Candlemass.

    -Όταν κυκλοφορήσατε το “Psalms of the Dead” το 2012 αποφασίσατε να σταματήσετε τις ηχογραφήσεις νέου υλικού και επικεντρωθήκατε στις συναυλίες. Τι ήταν αυτό που πυροδότησε την ανάγκη σας να ξαναμπείτε στο studio;
    -Αν πας πίσω στο “Psalms of the Dead” θα δεις πως ο Leif γράφει όλα τα τραγούδια της μπάντας και γι’ αυτό απαιτείται έμπνευση. Το album είναι πολύ καλό όμως μόλις βγήκε αλλάξαμε τραγουδιστή και πλέον είμαστε με τον παλιό μας φίλο, τον Mats. Η αιτία ήταν πως ενώ ο Robert ήταν εξαιρετικός στο studio, ζωντανά ήταν αυτό που θα ‘λεγε κανείς, επίφοβος και δε μπορούσαμε να συνεχίσουμε. Πήραμε ρίσκο γιατί σπάνια οι μπάντες αλλάζουν τραγουδιστή ύστερα από την κυκλοφορία του δίσκου. Περιμέναμε να ξεσπάσει πόλεμος εναντίον μας, από τους fans, τη δισκογραφική κλπ όμως ο Mats είναι εξαιρετικός επαγγελματίας και πολύ καλός frontman και το κλίμα αντιστράφηκε. Σταδιακά επανακτήσαμε όσα είχαμε χάσει αναφορικά με τα live μας και είμαστε πολύ καλύτεροι. Δυστυχώς ο Leif έπαθε το σύνδρομο κόπωσης που τον ταλαιπωρεί και δεν αντέχει να παίζει ζωντανά. Η σύνθεση των τραγουδιών για όλα τα projects του τον βοηθάει να αναρρώνει οπότε το κάνει για το καλό του. Έπειτα, η τωρινή σύνθεση της μπάντας είναι πολύ καλή και θελήσαμε να ηχογραφήσουμε κάτι με αυτήν. Παραλείψαμε μάλιστα τα πλήκτρα ούτως ώστε ο Per να μπορεί να αναλαμβάνει το μπάσο για όσο διάστημα ο Leif δε μπορεί να περιοδεύει μαζί μας. Θέλαμε δηλαδή να κρατήσουμε ψηλά το λάβαρο και βρήκαμε μια πολύ καλή συνταγή. Ο Leif εννοείται πως θα παίξει μαζί μας αν αισθάνεται καλά όμως ο γιατρός του τον συμβούλεψε να ξεκουραστεί φέτος οπότε σκεφτήκαμε να κάνουμε το EP για να συστήσουμε και τον νέο μας τραγουδιστή στο κοινό.

    -Τι θα χρειαστεί για να συνεχίσετε να γράφετε νέα μουσική και να κυκλοφορείτε δουλειές ως Candlemass;
    -Το ενδεχόμενο νέου full length δίσκου θα εξαρτηθεί από την πορεία της ασθένειας του Leif. Όταν γράφεις νέα τραγούδια πρέπει να έχεις έμπνευση, πρέπει να περνάς καλά και ο Leif βάζει όλη την ψυχή του όταν συνθέτει και γράφει και τους στίχους. Έτσι, πρέπει να αισθάνεται καλά κατά την όλη διαδικασία και καθώς δεν είναι καλά εδώ και λίγο διάστημα δε θέλουμε να πιεστεί. Ξέρω πως στο σπίτι του συνθέτει επομένως είμαι σίγουρος ότι κρατάει ένα κομμάτι εδώ κι ένα κομμάτι εκεί για διάφορα projects και όταν ωριμάσουν οι ιδέες του θα μας φωνάξει για να ηχογραφήσουμε. Ειδάλλως, θα μας πει ότι δεν νιώθει ακόμα καλά για να μπει στη διαδικασία της δημιουργίας ενός δίσκου. Υπάρχουν άλλωστε και υψηλές απαιτήσεις ύστερα από το EP. Επομένως, πηγαίνουμε σιγά σιγά κάθε χρόνο και ελπίζουμε ότι ο Leif θα είναι σύντομα αρκετά καλά ώστε να μπορεί να παίξει ξανά ζωντανά μαζί μας.

    Υπενθυμίζουμε ότι το νέο EP των Candlemass θα κυκλοφορήσει στις 3 Ιουνίου μέσω της Napalm Records. Ακούστε το title track από αυτό.