Monday, 20 June 2016 11:08

EPICA: Τα τραγούδια και η θεματολογία του νέου δίσκου

Written by 
    EPICA: Τα τραγούδια και η θεματολογία του νέου δίσκου

    Λίγες ημέρες μετά τις πρώτες πληροφορίες για το νέο τους album, “The Holographic Principle” το οποίο κυκλοφορεί στις 30 Σεπτεμβρίου μέσω της Nuclear Blast, οι Ολλανδοί Epica δίνουν στη δημοσιότητα το track listing και το θέμα το οποίο πραγματεύονται σ’ αυτή τους τη δουλειά. Δείτε παρακάτω τις δηλώσεις της μπάντας καθώς και της αιθέριας frontwoman, Simone Simons.

    Track listing:

    01. Eidola
    02. Edge Of The Blade
    03. A Phantasmic Parade
    04. Universal Death Squad
    05. Divide And Conquer
    06. Beyond The Matrix
    07. Once Upon A Nightmare
    08. The Cosmic Algorithm
    09. Ascension - Dream State Armageddon
    10. Dancing In A Hurricane
    11. Tear Down Your Walls
    12. The Holographic Principle - A Profound Understanding Of Reality

    Το συγκρότημα σχολίασε χαρακτηριστικά: «Το “The Holographic Principle” τοποθετείται στο εγγύς μέλλον όπου η εικονική πραγματικότητα έχει απογειωθεί και επιτρέπει στους ανθρώπους να δημιουργούν δικούς τους εικονικούς κόσμους που δε μπορούν να διαχωριστούν από την πραγματικότητα όπως τη γνωρίζουμε. Έτσι, εγείρονται ερωτήματα αν και η τωρινή κατάσταση είναι ενός είδους εικονική πραγματικότητα, ένα ολόγραμμα. Υπονοείται, δηλαδή η ύπαρξη μιας ανώτερης πραγματικότητας στην οποία δεν έχουμε ακόμη πρόσβαση. Οι στίχοι προκαλούν τον ακροατή να σκεφτεί μακριά από τη νόρμα, να αναθεωρήσει όσα γνώριζε και ήταν σίγουρος γι’ αυτά και να είναι ανοιχτόμυαλος απέναντι στην πρόσφατη επιστημονική επανάσταση. Προσδεθείτε και ετοιμαστείτε για μια βόλτα καθώς τίποτα δεν μοιάζει να είναι αυτό που φαίνεται στο σύμπαν/ολόγραμμά μας.»

    Αναφορά στο νέο δίσκο, περισσότερο σε τεχνικά ζητήματα που τον αφορούν έκανε και η Simone Simons σε συνέντευξή της στο τσέχικο διαδικτυακό κανάλι Spark TV που ανήκει στο περιοδικό Spark. Διαβάστε ένα τμήμα των όσων είπε η τραγουδίστρια περιληπτικά και παρακολουθήστε ολόκληρη τη συνέντευξη σε video.

    -Ήταν μεγάλη η πρόκληση για εσάς;

    -Η μεγαλύτερη ως τώρα μια και το “The Quantum Enigma” (σ.σ. ο προηγούμενος δίσκος τους) είχε αφήσει πολύ καλές εντυπώσεις και είχε ανεβάσει τον πήχη όμως την αποδεχτήκαμε ώστε να δημιουργήσουμε έναν ακόμα καλύτερο δίσκο. Είχαμε περισσότερες ορχήστρες, μεγαλύτερη χορωδία, πολλά διαφορετικά και πραγματικά όργανα ενώ και φωνητικά έκανα το καλύτερο δυνατόν για το δίσκο και είμαι πολύ χαρούμενη με το αποτέλεσμα.

    -Ηχητικά ο δίσκος είναι μεγαλεπήβολος όμως απ’ την άλλη μεριά υπάρχουν πολύ πιασάρικες στιγμές, κάτι που είναι επίσης σημαντικό στοιχείο του.

    -Όλα πρέπει να ισορροπούν. Είμαστε μια metal μπάντα με συμφωνική κατεύθυνση. Η ορχήστρα και η χορωδία είναι το 7ο και το 8ο μέλος των Epica. Κάτι που κρατάμε είναι τα πιασάρικα ορχηστρικά μέρη που έχουμε συχνά όπως και τα πιασάρικα ρεφρέν όμως εκτός απ’ αυτές τις μελωδίες θέλαμε και αρκετά groovy φωνητικές μελωδίες. Δουλέψαμε αρκετά πάνω σ’ αυτό, αλλάξαμε κάποια πράγματα για να το κάνουμε λιγότερο προβλέψιμο.

    -Μιλάμε για ‘σένα, αλλά τι γίνεται με τον Mark (Jansen); Σε κάποια σημεία ακούγεται στο στιλ των Amon Amarth.

    -Είναι ο Mark καθώς και ο drummer μας. Ο Mark κάνει τα περισσότερα growls, και ο drummer μας ο Ariën (van Weesenbeek) έχει έναν ωραίο και παχύ ήχο. Δεν ξέρω αν τραγούδησε μόνος του ή σε διφωνία με τον Mark, όμως το να έχεις και τους δύο μαζί δημιουργεί έναν εντελώς καινούριο brutal ήχο και μου αρέσει. Μπορούμε να κάνουμε και αλλαγές μια και ο Mark μπορεί να κάνει πολύ χαμηλά grunts η να ουρλιάζει ενώ ο Ariën έχει πολύ βαθύ τόνο. Οι κιθάρες επίσης είναι πιο brutal, όπως και η μίξη και οι μελωδίες και πιστεύω πως από τότε που ο Isaac (Delahaye, κιθάρα) μπήκε στη μπάντα, όχι μόνο συνθετικά αλλά και εκτελεστικά οι κιθάρες έχουν πάει σε άλλο επίπεδο. Είναι πολύ πιο ενδιαφέρουσες. Θαυμάζω και την δουλειά του στην εκτέλεση και το συνθετικό του ταλέντο.