Saturday, 09 July 2016 13:14

FRANK BELLO (ANTHRAX): Οι σκέψεις του για την μουσική, τους ακροατές & τους νέους μουσικούς

Written by 
    FRANK BELLO (ANTHRAX): Οι σκέψεις του για την μουσική, τους ακροατές & τους νέους μουσικούς

    Ένας από τους ικανότερους και πιο έμπειρους μπασίστες της μουσικής που παρακολουθούμε, ο Frank Bello των Anthrax, σε συνέντευξη που έδωσε στο From Hero to Zero, έκανε τις δικές του επισημάνσεις για τους ακροατές, τους νέους μουσικούς και όσα βλέπει να συμβαίνουν σήμερα στην μουσική.

    Αναφορικά για τον τρόπο που ορίζει την επιτυχία σήμερα, στην εποχή που τα συγκροτήματα πωλούν πολύ λιγότερους δίσκους σε σχέση με το παρελθόν:

    «Ας το πούμε ανοιχτά, το παράνομο downloading σκότωσε την δουλειά, όντως το έκανε. Αλλά η αλήθεια είναι ότι θέλω να μιλήσω στους νέους μουσικούς που υπάρχουν εκεί έξω, γιατί χρειαζόμαστε να υπάρξει η επόμενη γενιά μουσικών, που θα αρπάξει τα όργανα και θα γράψει το επόμενο riff. Θέλω πολύ να δω να συμβαίνει αυτό. Έχω ένα γιο 10 χρονών. Θέλω να δω την ζωή του να έχει μουσική. Θέλω να τον δω να γουστάρει μουσικές, είτε είναι rock, είτε metal, είτε οτιδήποτε άλλο θέλει να ακούει. Θέλω οι μουσικές να υπάρχουν στις ζωές των ανθρώπων, θεωρώ ότι αυτό είναι κάτι πραγματικά πολύ σημαντικό. Όλα κινούνται σε κύκλους. Κάποια στιγμή θα γυρίσει ο κύκλος και θα ξανάρθει η στιγμή που οι άνθρωποι θα ξανανιώσουν την «πείνα» να αγοράσουν μουσική και να βρούνε μια άλλη φόρμα ώστε να την αποκτήσουν, το ελπίζω. Πιστεύω στο να υποστηρίζεις τις μπάντες, αγοράζοντας τους δίσκους τους. Πιστεύω ότι εάν μια μπάντα εργάζεται σκληρά για να δημιουργήσει ένα δίσκο, πρέπει να στηρίξεις την προσπάθεια αυτού του συγκροτήματος. Και κοίτα κάτι, δεν χρειάζεσαι τόσα πολλά χρήματα για να αγοράσεις ένα δίσκο. Εγώ αναφέρομαι σε «δίσκο», εσύ σε download, όχι το παράνομο, το νόμιμο. Δεν χρειάζεται τόσα πολλά χρήματα αν το σκεφτείς. Κάνει περίπου όσο ένας-δυο καφέδες. Και με αυτό τον τρόπο «το ένα χέρι νίβει το άλλο».

    Σχετικά με το πώς βλέπει να είναι τα πράγματα σήμερα σε σύγκριση με την εποχή που ξεκινούσαν οι Anthrax, στις αρχές των ‘80s:

    «Το να είσαι μουσικός δεν σου κάνει εύκολη την ζωή. Τι θέλω να πω… θα το πω και στον γιo μου. Τελείωσε το σχολείο σου, απόκτησε όλα τα εφόδια. Είτε το πιστεύεις είτε όχι, τελείωσα το Γυμνάσιο πιο γρήγορα από το κανονικό για να μπω στους Anthrax. Γενικά, τότε ήταν διαφορετικά τα πράγματα. Τουλάχιστον τότε, υπήρχαν δισκογραφικές εταιρείες. Τουλάχιστον τότε, υπήρχαν άνθρωποι να φροντίζουν τις μπάντες. Αλλά, φίλε, το μόνο πράγμα που έχω να πω ώστε να εμψυχώσω τους νέους μουσικούς και ελπίζω να το κάνω, είναι το εξής: Αν πραγματικά το επιθυμείς, αν πραγματικά αισθάνεσαι ότι πρέπει να το κάνεις, ότι πρέπει να γράψεις μουσική, τότε, ναι, κάντο. Αν είσαι ένας νεότερος άνθρωπος και θες να το κάνεις, ακόμα κι αν έχεις τα χρονάκια σου και επίσης θες να το κάνεις - δεν έχει σημασία η ηλικία, αν θέλεις να εκφραστείς με την μουσική, τότε, ναι, πρέπει όντως να το κάνεις. Να ξέρεις ότι θα πρέπει να δουλέψεις σκληρά. Θα πρέπει να κοιμηθείς σε van, θα πρέπει να το οδηγήσεις μόνος σου. Θα πρέπει να κοιμηθείς στα πατώματα. Να μην φας τίποτα. Ξέρεις, στις πρώτες μέρες των Anthrax, κάποιες στιγμές δεν υπήρχε καθόλου φαγητό. Κι όμως όλο αυτό, πρέπει να το ζήσεις