Sunday, 13 November 2016 22:12

STEVE VAI: Μιλά για το album “Modern Primitive” και την τρέχουσα περιοδεία

Written by 
    STEVE VAI: Μιλά για το album “Modern Primitive” και την τρέχουσα περιοδεία

    Από τις 24 Ιουνίου έχει κυκλοφορήσει μέσω της Legacy Recordings η επετειακή επανέκδοση του δίσκου “Passion and Warfare” του «εξωγήινου» κιθαρίστα Steve Vai, με αφορμή τη συμπλήρωση 25 χρόνων από τη μέρα που έφτασε στα χέρια μας το εκπληκτικό αυτό album. Στο πακέτο, συμπεριλαμβάνεται το μέχρι τώρα ακυκλοφόρητο album “Modern Primitive” που γράφτηκε και σε μεγάλο βαθμό ηχογραφήθηκε από τον Vai μεταξύ του solo ντεμπούτου του, “Flex-Able” (1984) και του “Passion and Warfare”. Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε ένα απόσπασμα από πρόσφατη συνέντευξή του όπου μιλά για το “Modern Primitive” και την τρέχουσα περιοδεία του.

    Μπορείς να περιγράψεις την εμπειρία της περιοδείας με το νέο album “Modern Primitive”, παρέα με το “Passion and Warfare”, δηλαδή την μίξη της νοσταλγίας και του καινούριου;

    Σίγουρα κυριαρχεί το συναίσθημα της νοσταλγίας (γέλια)! Είναι ένα πολύ ωραίο project επειδή το πρώτο μου album, το “Flex-Able” ήταν αρκετά περίεργο, και κατά κάποιο τρόπο ιδιότροπο καθώς τότε μάθαινα πώς να ηχογραφώ, να κάνω την παραγωγή, και γενικότερα να γράφω και να κυκλοφορώ τη δική μου μουσική. Δεν περίμενα να βγει τελικά ο δίσκος, όταν όμως έγινε το απόλαυσα τόσο πολύ που σκεφτόμουν ότι θέλω να κάνω αυτό το πράγμα για όλη τη ζωή μου. Ξεκίνησα να δουλεύω πάνω σε νέα μουσική με μια μπάντα που είχα ονομάσει The Classified, όμως μετά μπήκα στους Alcatraz. Ύστερα μου προσφέρθηκε συμβόλαιο για solo δίσκο από την Capitol Records και τότε οτιδήποτε άλλο έκανα μπήκε στο ράφι και ξεκίνησα να γράφω μουσική που τελικά έγινε το “Passion and Warfare”.

    Όταν ήρθε η 25η επέτειος από την κυκλοφορία του, σκέφτηκα πως ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία να γυρίσω πίσω στο χρόνο και να τελειώσω τη μουσική που είχα ξεκινήσει μεταξύ του “Flex-Able” και του “Passion and Warfare”. Αυτή η μουσική αποτελεί το “Modern Primitive” το οποίο λειτουργεί ως ενός είδους συνδετικός κρίκος ανάμεσα στον άνθρωπο που έφτιαξε το “Flex-Able” και τον άνθρωπο που έφτιαξε το “Passion and Warfare”. Είχε πολύ ενδιαφέρον να ξανακούσω αυτή τη μουσική και να την ολοκληρώσω διότι όποτε δημιουργείς κάτι, αυτό αντικατοπτρίζει τον εαυτό σου εκείνη την εποχή. Έτσι, ήταν πολύ γοητευτική η διαδικασία του να περιεργάζομαι τον ψυχισμό του 24χρονου ή 25χρονου Steve Vai.

    Είχες στιγμές που αισθάνθηκες έκπληξη όταν επανερχόσουν σε μουσική την οποία, για παράδειγμα, δε θυμόσουν ούτε καν πως συνέθεσες;

    Ναι, σίγουρα. Είχα όλα αυτά τα χρόνια μουσική στο πίσω μέρος του μυαλού μου γιατί υπήρχε κάτι ιδιαίτερο σε αυτήν. Εκείνη την εποχή βρισκόμουν σε μια υπέροχη ηλικία για να βρεις την ταυτότητά σου, την μοναδική δημιουργική σου φωνή. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας αισθάνεσαι αγωνία, ανακαλύπτεις την ελευθερία και την ανεξαρτησία. Όταν έγραφα αυτή τη μουσική δεν είχα καμία προσδοκία για επιτυχία, και αυτό είναι πολύ απελευθερωτικό. Ανοίγει μπροστά σου ορίζοντες, και μπορείς να κάνεις ό, τι θέλεις χωρίς φόβο. Αυτό το συναίσθημα ένιωσα και όταν την ξανάκουσα. Ένιωσα πόσο ατρόμητος και τολμηρός ήμουν.

    Στο Metal Hammer Νοεμβρίου, στην στήλη “Past Tense to Future Tense”, συνομιλούμε με τον σπουδαίο αυτό κιθαρίστα σε μια αποκλειστική και αποκαλυπτική συνέντευξη. Στις σελίδες του εντύπου, ο Steve Vai αναλύει όλες τις λεπτομέρειες πίσω από τη δημιουργία του εμβληματικού “Passion and Warfare”, αποδεικνύοντας πως εκτός από guitar hero, αποτελεί και έναν ολοκληρωμένο καλλιτέχνη με ιδιαίτερη ευφυΐα, ευρηματικότητα και πλήθος ετερόκλητων επιρροών, που θέτει διαρκώς προκλήσεις στον εαυτό του ώστε να φτάσει στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, σε ένα προσωπικό ταξίδι προς την ολοκλήρωση.

    Εδώ, ένα δείγμα από το “Modern Primitive”.