Wednesday, 30 November 2016 11:00

LEMMY: Μια πρώτη ματιά στη βιογραφία “The Definitive Biography”

Written by 
    LEMMY: Μια πρώτη ματιά στη βιογραφία “The Definitive Biography”

    Εδώ και λίγο καιρό βρίσκεται σε κυκλοφορία μέσω του εκδοτικού οίκου Orion η βιογραφία του Chief Commander Lemmy Kilmister με τίτλο “Lemmy: The Definitive Biography”. Συγγραφέας είναι ο Mick Wall, δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός, συγγραφέας βιβλίων για εξίσου θεόρατους καλλιτέχνες όπως οι Led Zeppelin, οι Black Sabbath, οι Metallica και οι AC/DC, και πάνω απ’ όλα προσωπικός φίλος του Αρχηγού. Το βιβλίο αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από συζητήσεις των δύο, και παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε ορισμένα αποσπάσματα με λόγια του ίδιου του Lemmy που δόθηκαν στη δημοσιότητα ως πρώτη γεύση.

    Στη διάρκεια της ζωής του, ο Lemmy δημιούργησε έναν μύθο που ξεπερνούσε την σπουδαία καριέρα του στη μουσική όντας μια ιδιαίτερη προσωπικότητα που τον έκανε όπως αναφέρει και ο Mick Wall πολύ αγαπητό στους ξένους, και ταυτόχρονα ξένο στους φίλους του. Ήταν δε, αφοσιωμένος ακόλουθος του τρίπτυχου sex drugs ‘n’ rock ‘n’ roll και χρησιμοποιούσε speed από πολύ νέος, και μέχρι το τέλος της ζωής του. Τη δεκαετία του ’70, υπήρχαν ψευδείς (όπως αποδείχτηκε) φήμες ότι ο, επίσης fan των καταχρήσεων Keith Richards, αντικαθιστούσε το γεμάτο ναρκωτικά αίμα του με νέο, ώστε να διατηρηθεί στη ζωή. Το ίδιο σκέφτηκε και ο manager του Lemmy, όταν όμως επισκέφτηκαν έναν αρμόδιο γιατρό, τα πράγματα όπως λέει και ο ίδιος ο Αρχηγός δεν πήγαν όπως αναμενόταν: «Ο γιατρός μου πήρε αίμα, και πήγαμε μία εβδομάδα μετά για να πάρουμε τα αποτελέσματα των εξετάσεων. Τότε, μου απαγόρευσε να κάνω μετάγγιση αίματος γιατί κάτι τέτοιο θα με σκότωνε! Το αίμα μου είχε μετατραπεί σε μια «σούπα» με όλων των ειδών τα χημικά στοιχεία!»

    Πέρα όμως από το rock ‘n’ roll lifestyle, το βιβλίο εμβαθύνει και στον άνθρωπο Lemmy, και στις σχέσεις του στην πορεία της ζωής του. Φυσικά, ξεκινά από την πολύ άσχημη σχέση που είχε με τον πατέρα του, ο οποίος εγκατέλειψε την οικογένειά του λίγο μετά τη γέννηση του γιου του. Η μοναδική τους συνάντηση έγινε σε μια πιτσαρία δίπλα στο σπίτι του Lemmy, όταν εκείνος είχε ήδη φτάσει 25 ετών και έπαιζε σε διάφορες μπάντες. Στην πορεία της συζήτησης ο Lemmy ζήτησε χρήματα για να αγοράσει έναν ενισχυτή, αντ’ αυτού όμως ο πατέρας του προσφέρθηκε να του πληρώσει μαθήματα οδήγησης: «Ήθελε να μου πληρώσει τα μαθήματα ώστε να γίνω πλασιέ. Αμέσως απάντησα: «Είσαι τυχερός που δεν έχει έρθει ακόμα η πίτσα, αλλιώς θα σ’ την έφερνα καπέλο.» Βγήκα έξω και δεν τον ξαναείδα ποτέ.»

    Αυτή η σχέση πατέρα και γιου, ήταν, πιθανότατα, η αιτία για την οποία ο ίδιος ο Lemmy μεγαλώνοντας εμφάνιζε μια ειλικρινή απέχθεια προς τις μόνιμες σχέσεις. Έχει δηλώσει πως έχει κοιμηθεί με 1000 έως 2000 γυναίκες, ενώ όταν η σύντροφός του στα late 60s, Tracy, έμεινε έγκυος, εκείνος την εγκατέλειψε, και η πρώτη του συνάντηση με τον γιο του, Paul έγινε πολλά χρόνια αργότερα, στη διάρκεια μιας αγοραπωλησίας κοκαΐνης, ενώ ο Lemmy είχε ήδη μια πολύ επιτυχημένη καριέρα στη μουσική. Ο ίδιος εξηγεί: «Έχετε αλλάξει ποτέ πάνα; Αυτός ο τρόπος ζωής είναι πραγματικά σάπιος. Δε μπορούσα ποτέ να με φανταστώ να ακολουθώ την ίδια ρουτίνα, και να τρώω corn flakes για όλη μου τη ζωή! Δεν ξέρω πως το κάνουν οι υπόλοιποι.»

    Τέλος, στο “Lemmy: The Definitive Biography” παρουσιάζεται και η γέννηση των Motörhead, η οποία μαρτυρούσε εξ αρχής ποια θα ήταν η πορεία της μπάντας. Πιο συγκεκριμένα, ο Lemmy αποφάσισε να δημιουργήσει ένα νέο συγκρότημα μετά από προτροπή του manager του, καθώς ήταν σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση μετά από την επεισοδιακή απόλυσή του από τους Hawkwind. Η αρχική του επιλογή για το όνομα ήταν Bastard, όμως τελικά επιλέχτηκε το Motörhead που ήταν μάλιστα και το τελευταίο κομμάτι που έγραψε για τους Hawkwind.

    Αναφορικά με την γνωριμία του Lemmy με τον drummer, επίσης χρήστη speed καθώς και πρώην χούλιγκαν της Leeds United, Phil “Philthy Animal” Taylor, ο Mick Wall γράφει: «Ο Phil γνωρίστηκε με τον Lemmy μέσω των Hell’s Angels (σ.σ. αμερικάνικη biker gang με παραρτήματα σε όλο τον κόσμο), διότι απολάμβαναν τη φιλοξενία τους σε διάφορα μέρη στο δυτικό Λονδίνο, καθώς και μέσω του κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών. Τα Χριστούγεννα του ’75 έμειναν ξύπνιοι για δύο ημέρες υπό την επήρεια speed. Το πρωί ο Taylor έτρεξε γυμνός στον κήπο, και χτυπούσε πράγματα χοροπηδώντας και κάνοντας πολύ θόρυβο. Όταν είδε τους γείτονες να τον κοιτούν απορημένοι, φώναξε «Μην ανησυχείτε, έχω πάρει ναρκωτικά!» Την επόμενη μέρα, ο Lemmy του ζήτησε να παίξει για λίγο τύμπανα, και μια μπάντα γεννήθηκε.»

    Τα αποσπάσματα αυτά, είναι μόνο ένα πολύ μικρό μέρος του 320 σελίδων βιβλίου, στο οποίο δίνεται μια εμπεριστατωμένη εικόνα, από ανθρώπους που τον γνώριζαν καλύτερα από τον καθένα, για την γεμάτη ζωή του Lemmy, η οποία ήταν υπεύθυνη για το αθάνατο Έργο του. Όπως άλλωστε είχε πει ο ίδιος, με το χαρακτηριστικό του χιούμορ, στον Mick Wall, παραφράζοντας τους στίχους του “Ace of Spades”: «Δε θέλω να ζήσω για πάντα. Θέλω να πεθάνω μια μέρα πριν, για να αποφύγω την κίνηση.» Από πλευράς μας, μπορούμε να διαβεβαιώσουμε ότι όσο ζει η μουσική του, θα ζει και ο Αρχηγός.