Sunday, 29 January 2017 20:33

BLACK SABBATH: Έφυγε ο GEOFF NICHOLLS, επί σειρά ετών πληκτράς της μπάντας

Written by 
    BLACK SABBATH: Έφυγε ο GEOFF NICHOLLS, επί σειρά ετών πληκτράς της μπάντας

    Μια ακόμα απώλεια γνώρισε χτες ο metal κόσμος, καθώς έφυγε μετά από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο ο Geoff Nichols, πληκτράς των θεόρατων Black Sabbath για πάνω από 15 χρόνια.

    Την είδηση επιβεβαίωσε ο επιστήθιος φίλος του, Tony Iommi, εν μέσω της τελευταίας περιοδείας των τιτάνων από το Birmingham, αναφέροντας: «Είμαι βαθιά λυπημένος από την απώλεια ενός απ’ τους καλύτερους φίλους μου, του Geoff Nicholls. Υπέφερε εδώ και καιρό από καρκίνο του πνεύμονα και έχασε τη μάχη σήμερα το πρωί. Εγώ και ο Geoff ήμαστε πάντα πολύ κοντά. Ήταν αληθινός φίλος και με στήριζε μέχρι τέλους εδώ και 40 χρόνια. Θα μου λείψει αφάνταστα και θα ζει στην καρδιά μου μέχρι να ξανασυναντηθούμε. Αναπαύσου εν ειρήνη φίλε. Tony.»

    Ο Geoff Nicholls ήταν συμπολίτης των Black Sabbath, γεννημένος στο Birmingham στις 28 Φεβρουαρίου του 1948. Πριν βρεθεί στο πλάι του Iron Man, είχε συμμετάσχει σε διάφορες μπάντες. Προεξέχουσα ήταν οι NWOBHM θρύλοι Quartz με τους οποίους κυκλοφόρησε το ομώνυμο ντεμπούτο LP το 1977 (σε παραγωγή του Tony Iommi και ηχοληψία του Chris Tsangarides) καθώς και το περσινό “Fear No Evil” που ήταν το πρώτο μετά το reunion του 2011.

    Στους Black Sabbath μπήκε σε μια εποχή αβεβαιότητας, μετά την αποχώρηση του Ozzy Osbourne, αρχικά ως 2ος κιθαρίστας και για ένα μικρό διάστημα όταν είχε αποχωρήσει ο Geezer Butler ως μπασίστας. Τελικά μονιμοποιήθηκε στα πλήκτρα, και το σπουδαίο συγκρότημα ανανεωμένο από την προσθήκη του Μεγάλου Ronnie James Dio κυκλοφόρησε τα μνημειώδη “Heaven and Hell” και “Mob Rules”. Συμμετείχε σε όλες τις ηχογραφήσεις των Black Sabbath από το “Heaven and Hell” ως και το “Forbidden” του 1995 καθώς και στις ακόλουθες περιοδείες. Πέραν των δύο πρώτων δίσκων που είναι απ' τα πιο φωτεινά αστέρια του metal σύμπαντος, στο παλμαρέ του φιγουράρει φαρδιά πλατιά η συμμετοχή του σε εξαιρετικά album όπως το “Headless Cross” και το “Tyr”, όντας πάντα ο αφανής ήρωας που προσέθετε όμορφες πινελιές στον ήχο της μπάντας.

    Ο Geoff Nicholls, όπως και ο Adam Wakeman τα τελευταία χρόνια, παρ’ όλο που είχε πλήρες credit για τη συνεισφορά του στους δίσκους και τις περιοδείες, δεν έβγαινε μαζί με την υπόλοιπη μπάντα στο σανίδι ή τις ηχογραφήσεις, παίζοντας από το πλάι της σκηνής πλήκτρα ή 2η κιθάρα όταν κρινόταν απαραίτητο (πχ στο solo του “Snowblind”). Μοναδική εξαίρεση το “Seventh Star” με τον Glenn Hughes στη φωνή. Μετά από τους Black Sabbath, βοήθησε τον Tony Iommi στο solo album του "The 1996 DEP Sessions", με τον Glenn Hughes και πάλι, ενώ είχε βρεθεί ξανά με τον Tony Martin στην προσωπική του μπάντα, κυκλοφορώντας τους δίσκους "Back Where I Belong" (1992) και "Scream" (2005).

    Από πλευράς μας, ευχόμαστε καλή δύναμη στην οικογένεια και τους φίλους του και τον θυμόμαστε μέσα από κάποιες σπουδαίες στιγμές της καριέρας του.