Wednesday, 05 July 2017 13:11

JASON BECKER: Αγώνας ζωής απέναντι σε ένα άδικο σύστημα υγείας

Written by 
    JASON BECKER: Αγώνας ζωής απέναντι σε ένα άδικο σύστημα υγείας

    Πριν από λίγες ημέρες, με μία ανάρτηση στη σελίδα του στο Facebook, ο σπουδαίος Jason Becker, άσκησε ιδιαίτερα σκληρή κριτική στην κυβέρνηση του Donald Trump εξαιτίας ενός νομοσχεδίου που προωθείται σχετικά με την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στις ΗΠΑ.

    Πιο συγκεκριμένα, ο νέος νόμος, που ονομάζεται American Healthcare Act, προβλέπει περικοπή των δαπανών για την υγεία σε ποσό της τάξης των 772 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την επόμενη δεκαετία, με αποτέλεσμα, στο ίδιο χρονικό διάστημα, να μην καλύπτονται τα ιατρικά έξοδα περίπου 15 εκατομμυρίων ανθρώπων. Όπως είναι φυσικό, η εν λόγω απόφαση που θα τεθεί προς ψήφιση στο Κογκρέσο, έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από μεγάλο αριθμό πολιτών, μεταξύ αυτών μάλιστα, και ο κυβερνήτης της California (όπου ζει και ο Jason Becker), μιας από τις πολιτείες που έχουν επεκτείνει τα ασφαλιστικά τους προγράμματα αντί να περικόψουν τις δαπάνες.

    Ο Jason Becker, που διαγνώστηκε με τη Νόσο του Lou Gehrig το 1989 σε ηλικία 21 ετών, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αναπνεύσει και να κινηθεί, κατάφερε να επιβιώσει με όπλο την ατσάλινη θέλησή του και τη βοήθεια από τους κοντινούς του ανθρώπους, παρ' όλο που αρχικά οι γιατροί του έδιναν πέντε μόλις μήνες ζωής. Με αφορμή το American Healthcare Act, εξέφρασε τις σκέψεις του με το εξής κείμενο:

    «Συνήθως δεν μιλάω δημόσια για την πολιτική, όμως πολλοί με ρωτούν αν τελικά θα επηρεαστώ από την πιθανή υπερψήφιση του American Healthcare Act από τη Γερουσία. Είμαι μουσικός, όχι πολιτικός, όμως αυτό το νομοσχέδιο με έχει τρομάξει λόγω της επίδρασης που θα έχει στους φτωχούς και τους ανθρώπους με αναπηρία. Έχω επιβιώσει απ’ την Νόσο του Lou Gehrig και έχω συνεχίσει την πορεία μου ως μουσικός και συνθέτης εδώ και 28 χρόνια μέσω της υποστήριξης από την ασφάλειά μου και τις κρατικές παροχές. Δίχως αυτά τα ποσά, η οικογένειά μου δεν μπορεί να καλύψει τα έξοδά μου, και η καριέρα μα και η ίδια η ζωή μου θα διατρέξουν σοβαρό κίνδυνο.

    «Όταν ο πρόεδρος Trump υποσχέθηκε πως το σύστημα υγείας θα γίνει καλύτερο και φθηνότερο, διορθώνοντας τα προβλήματα των προηγούμενων νομοσχεδίων, ήλπιζα να λέει αλήθεια. Δυστυχώς όμως, το American Healthcare Act προβλέπει τεράστιες περικοπές από προγράμματα πάνω στα οποία στηρίζομαι για τη ζωή μου εγώ μα και κάθε άλλος φτωχός, ασθενής και ανάπηρος άνθρωπος. Εξαιτίας των κατά κεφαλή περικοπών, οι ανάγκες ανθρώπων σαν εμένα θα είναι υπερβολικά ακριβές για τις οικογένειές μας. Η απελευθέρωση των ορίων στα ασφάλιστρα, σημαίνει πως άνθρωποι που λαμβάνουν ακριβά φάρμακα, δεν θα μπορούν να καλύψουν τη συμμετοχή τους. Σίγουρα θα επηρεαστώ και εγώ. Τέλος, οι ασφαλιστικές εταιρίες, σύμφωνα με τον νέο νόμο δεν είναι υποχρεωμένες να παρέχουν βασικές υπηρεσίες όπως αυτή της εισαγωγής σε νοσοκομείο. Αυτό σημαίνει πως αν για παράδειγμα πάθω πνευμονία, δεν θα μπορώ να έχω την εντατική θεραπεία που απαιτείται για να επιβιώσω.

    «Ακόμα, καμία από τις μειώσεις δεν αντισταθμίζεται από κάποια παροχή σε άλλο σημείο του νομοσχεδίου. Οι μόνοι που ευνοούνται από τις νέες ρυθμίσεις είναι οι πλούσιοι που θα κερδίσουν φοροαπαλλαγές αν τελικά περάσει ο νόμος. Με στενοχωρεί αφάνταστα που αυτή η χώρα αφήνει ξεκρέμαστους τους πιο ευάλωτους πολίτες της, και δεν δίνει καμία αξία στην ζωή των φτωχών και των αρρώστων.

    «Επομένως σας ζητώ να τηλεφωνήσετε και να στείλετε e-mail στους Γερουσιαστές των πολιτειών σας άμεσα. Πείτε τους να υπερασπιστούν τους αδυνάτους απαιτώντας μια καλύτερη λύση για το αμερικανικό σύστημα υγείας, καταψηφίζοντας το American Healthcare Act έτσι όπως έχει γραφτεί τώρα.»

    Από πλευράς μας, ελπίζουμε τα λόγια ενός ανθρώπου που γνωρίζει καλύτερα απ’ τον καθένα τη σημασία του αγαθού της υγείας και την ανάγκη ύπαρξης ενός δίκαιου συστήματος ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, να έχουν τον απαιτούμενο αντίκτυπο στην αμερικανική κοινωνία.