Monday, 08 January 2018 09:27

CHRIS TSANGARIDES: Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος παραγωγός

Written by 
    CHRIS TSANGARIDES: Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος παραγωγός

    Το 2018 ξεκίνησε με την απώλεια μιας ιδιαίτερα σημαντικής φιγούρας της μουσικής που παρακολουθούμε.

    Πιο συγκεκριμένα, ο θρυλικός, ελληνικής καταγωγής, Άγγλος παραγωγός Chris Tsangarides έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 61 ετών ύστερα από μάχη με την πνευμονία και προδομένος από την καρδιά του, όπως ανακοίνωσε η κόρη του Anastasia.

    Ο Chris Tsangarides γεννήθηκε στις 17 Αυγούστου του 1956 και ξεκίνησε την ενασχόλησή του με τη μουσική σε πολύ νεαρή ηλικία, σπουδάζοντας από παιδί στη Royal Academy of Music. Έχοντας σπουδάσει οικονομικά, μπήκε στο χώρο της παραγωγής αρχικά δουλεύοντας ως ηχολήπτης σε δίσκους όπως το “Sabotage” (1975) των Black Sabbath και το “Sad Wings of Destiny" (1976) των Judas Priest, δύο μπάντες με τις οποίες θα συνεργαζόταν ξανά στο μέλλον. Η λίστα των καλλιτεχνών που τον επέλεξαν για να καθίσει πίσω από την κονσόλα και να αναλάβει την παραγωγή μα και τη μίξη και το mastering των δίσκων τους είναι ευρεία και καλύπτει πολλά παρακλάδια του rock και metal χώρου (Thin Lizzy, Gary Moore, Anvil, King Diamond, Helloween, Bruce Dickinson, Tygers of Pan Tang, Quartz, Y&T), μα και εντελώς διαφορετικά ιδιώματα καθώς τον συναντούμε στα credits δίσκων των Depeche Mode, των New Model Army και του Tom Jones. Με τον αιχμηρό μα ταυτόχρονα μελωδικό και καθαρό του ήχο που επιτρέπει στις δυναμικές των τραγουδιών να αναδειχτούν, έχει κερδίσει επάξια τη θέση του στην κλειστή ελίτ των κορυφαίων παραγωγών της μουσικής μας.

    Από πλευράς μας, ευχόμαστε καλή δύναμη στην οικογένεια, τους φίλους και τους μουσικούς του συνοδοιπόρους. Τον αποχαιρετούμε με τα λόγια ορισμένων σπουδαίων καλλιτεχνών, καθώς και με μερικές απ’ τις καλύτερες δουλειές στις οποίες έχει συμμετάσχει.

    Judas Priest: «Με λύπη πληροφορηθήκαμε το θάνατο του φίλου μας Chris Tsangarides. Η συμβολή του στο metal μας, μα και στη μουσική τόσων άλλων συγκροτημάτων θα μείνει για πάντα. Αγάπη και συλλυπητήρια στην οικογένειά του.»

    Tony Iommi: «Με θλίψη μου έμαθα για το θάνατο του παραγωγού Chris Tsangarides. Είναι κομμάτι της ζωής μου από τη δεκαετία του ’70 όταν δούλευε στο “Sabotage” album των Black Sabbath και έχει δουλέψει μαζί μου σε πολλούς δίσκους και άλλα projects. Θα μου λείψει. R.I.P. φίλε μου.»

    Geezer Butler: «Είμαι πολύ στενοχωρημένος με το θάνατο του Chris Tsangarides. Δούλεψε στο “Sabotage” και ήταν ένας αξιαγάπητος τύπος. R.I.P..»

    Η οικογένεια των Thin Lizzy ανέφερε: «Μας λυπεί αφάνταστα ο θάνατος του Chris Tsangarides που δούλεψε με τη μπάντα στο “Renegade” και το “Thunder and Lightning”. Οι σκέψεις μας είναι με τη σύζυγο του Chris, τη Jane, και όλη την υπόλοιπη οικογένειά του που περνά δύσκολες ώρες.»

    Anvil: «Με μεγάλη μας θλίψη λέμε αντίο σε έναν αγαπημένο φίλο. Ο Chris Tsangarides ήταν ο αγαπημένος μας παραγωγός και είμαι ευγνώμων για τη συμμετοχή του στο ντοκιμαντέρ “The Story of Anvil”. Ήταν ένας υπέροχος άνθρωπος, παθιασμένος με τη μουσική και με βαθιά κατανόηση τόσο εκείνης όσο, ακόμα περισσότερο, και των μουσικών. Ήταν κομμάτι της ζωής μας και θα μας λείψει. Αναπαύσου εν ειρήνη, φίλε.»

    Nigel Glockler (Saxon): «Με μεγάλη μου θλίψη έμαθα τα νέα για τον Chris Tsangarides όταν ξύπνησα. Ένας υπέροχος μουσικός μα ακόμα καλύτερος άνθρωπος.»

    Neil Murray: «R.I.P. Chris Tsangarides. Ήσουν ένας αξιαγάπητος άνθρωπος και πολύ ταλαντούχος. Θα λείψεις σε όλους όσους σε γνωρίζαμε, είμαι σίγουρος.»

    Tygers of Pan Tang: «Όλοι στη μπάντα είμαστε στενοχωρημένοι με τα νέα για το θάνατο του θρυλικού παραγωγού Chris Tsangarides. Ένας «νονός» στον rock μουσικό κόσμο, σίγουρα θα μας λείψει. Δούλεψε μαζί μας στο “Wild Cat”, το “Spellbound” και το “Ambush” του 2012. Όλα τα μέλη στέλνουν τα πιο θερμά τους συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους φίλους του.»