Sunday, 25 February 2018 12:57

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ON THORNS I LAY: "Aegean Sorrow"

Written by 
    ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ON THORNS I LAY: "Aegean Sorrow"

    Το “Aegean Sorrow”, το καινούριο album των On Thorns I Lay είναι προ των πυλών και το τεύχος Μαρτίου του Metal Hammer θα φιλοξενεί μια μεγάλη συνέντευξη του σχήματος, τώρα που ξαναμπαίνει ενεργά και με φιλοδοξίες στο μουσικό χάρτη μας. Εδώ ο Βασίλης Μάζαρης κάνει μια πρώτη, μικρή συζήτηση μαζί τους για να μπούμε σωστά στο κλίμα του νέου δίσκου.

    Τι θα πρέπει να γνωρίζει ένας οπαδός των On Thorns I Lay πριν από την πρώτη ακρόαση του νέου δίσκου;

    Κατ’ αρχήν ευχαριστούμε πολύ για το ενδιαφέρον. Πάντα παίζαμε μουσική μόνο από αγάπη προς αυτήν, χωρίς προϋποθέσεις, κανόνες και περιορισμούς. Δεν μας ενδιέφερε να γίνουμε τεράστια μπάντα έχοντας κάποιο συγκεκριμένο πλάνο. Όλα μας τα albums είναι αληθινά, αρέσουν δεν αρέσουν. Το “Aegean Sorrow” είναι ένας 100% On Thorns I Lay δίσκος με στοιχεία απ’ τα πρώτα demo μας και τα 4 πρώτα albums μας. Πραγματικά ο καλύτερος δίσκος της καριέρας μας σε όλους τους τομείς, ωριμότητα, songwriting, παραγωγή. Είναι η μουσική που πραγματικά ονειρευόμασταν να παίξουμε από μικροί και η μουσική που γουστάρουμε να ακούμε πάνω απ’ όλα ως οπαδοί. Κλασικό ατμοσφαιρικό doom death metal.

    Ποιες είναι οι μπάντες που έχουν παίξει βασικό ρόλο στη διαμόρφωση του ύφους του Aegean Sorrow και τι απαντάτε σε αυτούς που υποστηρίζουν πως οι OTIL έμοιαζαν πάντα ηχητικά με τις μπάντες που βρίσκονταν στο προσκήνιο κάθε εποχής;

    Είμαστε οπαδοί του κλασικού σκανδιναβικού αλλά και αμερικάνικου death metal, καθώς επίσης και του doom death metal. Μας αρέσουν πολύ οι Bloodbath οι Incantation, οι Immolation και φυσικά πολλά ακόμα πιο underground σχήματα.Οι μπάντες όμως που κυρίως διαμόρφωσαν τον ήχο μας είναι οι Paradiae Lost, οι παλιοί Αnathema, οι My dying Bride, οι Katatonia και οι Opeth. Όσο για το δεύτερο σκέλος της ερώτησης, κοίτα, δεν έχουν άδικο. Εκείνες τις εποχές το είδος δημιουργούταν και άλλαζε. Έτσι και εμείς όντας εκεί απ’ την αρχή, πρωτεργάτες σ’ αυτό, σε πιο underground επίπεδο βέβαια, βιώναμε αυτές τις αλλαγές. Βέβαια τώρα πολλές απ’ αυτές τις μπάντες δεν έχουν καμία σχέση με τον ήχο του “Aegean Sorrow” και κατά την γνώμη μας πολύ δυστυχώς…

    Θα λέγατε πως το νέο album είναι η συνέχεια του ''Orama'' ή είναι κάτι τελείως διαφορετικό και φρέσκο;

    Το νέο album είναι 100% OTIL δίσκος. Έχει όλα τα κλασικά στοιχεία μας για τα οποία μας αγάπησαν παγκοσμίως οι οπαδοί μας. Μελαγχολία, βαριές doom death γραμμές, ατμοσφαιρικά ακουστικά μέρη, βιολιά, πιάνο, hammond, βαθιά οργανική παραγωγή. Δεν χρησιμοποιήσαμε γυναικεία φωνητικά για να δώσουμε σκοτάδι στον ήχο μας και δεν νομίζω να χρησιμοποιήσουμε ούτε στο επόμενο για το οποίο έχουμε ήδη αρχίσει την προπαραγωγή...

    Ως οπαδός των November's Doom, μου είναι εύκολο να αντιληφθώ τη συμμετοχή του Paul Kuhr σε ένα από τα κομμάτια του νέου δίσκου. Μιλήστε μας για αυτή τη συνεργασία αλλά και για τους ανθρώπους που βοήθησαν στο να δημιουργηθεί το νέο album.

    Κατ’ αρχήν να αναφερθώ στον Φώτη Benardo. Καταλυτική η συνεργασία μαζί του. 100% επαγγελματίας, πραγματικός γνώστης του χώρου, πολυτάλαντος. Δουλεύοντας μαζί του ανεβαίνεις επίπεδο. Μαζί με τον Θανο Τζανετόπουλο στις ηχογραφήσεις καταφέραμε και ηχογραφήσαμε το album έχοντας ένα απίστευτο ηχητικό αποτέλεσμα. Αρκεί κάποιος να ακούσει λίγα δεύτερα απ’ τον δίσκο. Τα παιδιά στο Devasoundz studio κάνουν τρομερή δουλειά. Ήδη μιλάμε και για τον επόμενο δίσκο, εκεί φυσικά. Στο album συμμετείχαν ο Βοb Katsionis, ο Alex Swamp από Potergeist και Black Capes, επίσης o Chris Rusty από Black Capes, ο Κώστας Φοίτος από Diviner, ο Λάμπρος Κικλής και o Paul Kuhr. Τους ευχαριστούμε όλους πάρα πολύ γιατί έδωσαν ο καθένας το προσωπικό τους στίγμα στο album.

    Η παραγωγή του “Aegean Sorrow” έγινε από τον Dan Swanö. Πολλές μπάντες σήμερα προτιμούν τις home made παραγωγές. Πιστεύετε πως αν είχατε κάνει κάτι τέτοιο το αποτέλεσμα θα ήταν το ίδιο εντυπωσιακό;

    Κοίτα έχει αλλάξει παρά πολύ η κατάσταση από τα ‘90s. Τότε θυμάμαι παλεύαμε ώρες ατέλειωτες στο studio μέχρι να καταφέρουμε κάτι καλό. Εδώ στη Ελλάδα τα πράγματα ήταν πραγματικά σε ερασιτεχνικό επίπεδο. Εμείς αναγκαστήκαμε να γράψουμε 3 albums στο εξωτερικό για να καταφέρουμε να έχουμε ποιοτική, για τα δεδομένα της εποχής, παραγωγή. Τώρα με την πρόοδο της τεχνολογίας και της τεχνογνωσίας μπορείς να πετύχεις αξιοπρεπή ήχο στο σπίτι σου. Έτσι ούτως ή άλλως κάνουμε και εμείς τις προπαραγωγές των κομματιών μας πλέον. Σε καμία όμως περίπτωση δεν πρόκειται να πετύχεις τον ήχο πχ του “Aegean” σε homemade παραγωγή, θα ναι πολύ πίσω... Η συνεργασία με τον Dan ήταν πάρα πολύ καλή. Ήμαστε βέβαια οπαδοί του ήχου του απ’ τα early ‘90s απ’ τα album του με τους Edge of Sanity κτλ. Μας άρεσε αυτός ο διάπλατος οργανικός ήχος, οπότε μέσα σε λιγότερο από 10 μέρες μας έστειλε το mix και μετά το mastering απογειώνοντας το ήδη καλογραμμένο, εδώ στη Αθήνα, album. Ήδη έχουμε μιλήσει και για το επόμενο μαζί και δεν βλέπουμε την ώρα να το αρχίσουμε, αφού βέβαια προωθήσουμε αυτό όσο πάει, παίζοντας κυρίως σε Festival στο εξωτερικό που ήδη συζητάμε για ημερομηνίες.

    Μέχρι την κυκλοφορία του δίσκου, καθώς και του Metal Hammer Μαρτίου με την εκτενή συνέντευξη των On Thorns I Lay, θυμόμαστε όσα κομμάτια απ' το "Aegean Sorrow" έχουν δοθεί ως τώρα στη δημοσιότητα.