Monday, 14 January 2019 19:39

METAL HAMMER: STUDIO REPORT 2019

Written by 
    METAL HAMMER: STUDIO REPORT 2019

    Το METAL HAMMER επισκέπτεται µερικά από τα πιο αξιόλογα studio ηχογράφησης! Από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη και από τη Λάρισα στο Βόλο, µιλάµε µε τους ανθρώπους πίσω από τις κονσόλες, µε την πολύτιµη συνεισφορά των οποίων η µουσική παίρνει τη µορφή που οραµατίζεται κάθε φορά ο δηµιουργός της. Μας ξεναγούν στους χώρους τους, παρουσιάζουν τον εξοπλισµό τους και συζητούν για τη δουλειά τους, τη σκηνή και τη µουσική παραγωγή.

    Για κάθε µικρή ή µεγάλη ανάγκη, για πρόβες, ηχογραφήσεις, µίξεις, mastering και ό,τι άλλο µπορείς να σκεφτείς, οι ειδικοί είναι εδώ για να σε κατευθύνουν και να αναδείξουν το έργο σου. Άνετοι χώροι, σύγχρονος εξοπλισµός και προηγµένες παροχές θα σε κάνουν να νιώσεις σαν στο σπίτι σου!

    ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΝΝΥ ΚΟΥΝΑΔΗ

    MD RECORDING STUDIOS
    Νίκος Μιχαλοδηµητράκης


    Πες µας για το MD. Πώς αποφάσισες να δηµιουργήσεις το δικό σου χώρο;
    Η συνεχοµένη εξέλιξη και η ανάγκη για έναν χώρο που µε περισσότερη ελευθερία και ευκολία κινήσεων στον τρόπο που θέλω να δουλεύω ήταν το έναυσµα για τη δηµιουργία του MD όπως το ξέρουµε σήµερα. Το κτήριο στο οποίο στεγάζεται το studiο, είναι ένα από τα παλαιότερα του Μοσχάτου. Έχει ιστορικό ενδιαφέρον και γι’ αυτό αποφασίσαµε να κρατήσουµε τη διαρρύθµιση που υπήρχε και να το αναστηλώσουµε, και όχι να το γκρεµίσουµε και να το χτίσουµε εκ νέου. Η διαδικασία αυτή χρειάστηκε περισσότερο χρόνο, αλλά θεωρώ ότι το τελικό αποτέλεσµα, καθώς και το χαµόγελο του κόσµου που µας επισκέπτεται, άξιζε την προσπάθεια. Οι χώροι µας περιλαµβάνουν τρία live rooms, δύο control rooms και δύο χώρους που καλύπτουν τις ανάγκες των µουσικών στο στάδιο της δηµιουργίας αλλά και παρέχοντας τεχνική υποστήριξη κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων. Τέλος, η ήσυχη αυλή και το πλήρως εξοπλισµένο lounge προσφέρουν στιγµές χαλάρωσης ανάµεσα στα sessions.
    Τι εξοπλισµό θα βρει ένας µουσικός στο MD και ποιες υπηρεσίες παρέχετε;
    Θα βρει, βασικά, τα πάντα, από drumset µέχρι µεγάλη ποικιλία ενισχυτών, από πολλές επιλογές µικροφώνων µέχρι άψογο front end analogue gear. Αλλά το σηµαντικότερο είναι ότι θα βρει ανθρώπους µε τρέλα για τον ήχο και όρεξη για δουλειά και δηµιουργία. Παρέχουµε ηχογράφηση, παραγωγή, µίξη, mastering, sound design, post production και άλλα audio services.
    Έχεις βραβευτεί πολλές φορές για δουλειές σου. Έχεις ξεχωρίσει κάποια που θα µπορούσες να πεις ότι είναι η αγαπηµένη σου;
    Συνήθως δουλεύουµε σε projects που µας αρέσουν οπότε δεν υπάρχει µεγάλο περιθώριο προτίµησης αλλά, ναι, σίγουρα κάποια τα έχω στην καρδιά µου.
    Εκτός από την ηχογράφηση, αναλαµβάνεις και το ρόλο του παραγωγού; Προτείνεις εναλλακτικές ιδέες πάνω σε ήδη υπάρχον υλικό; Πώς το κάνει αυτό ένας παραγωγός χωρίς να έρθει σε αντιπαράθεση µε τους µουσικούς;
    Είναι µια ερώτηση που µου κάνουν αρκετά συχνά, η άποψη και η προσέγγισή µου είναι να µεταφράζω αυτό που θέλει να δώσει ο καλλιτέχνης ώστε να µπορέσει να το καταλάβει και να το αισθανθεί όσο το δυνατόν µεγαλύτερο φάσµα ακροατών, πάντα διατηρώντας την προσωπική µου ταυτότητα αλλά ποτέ αλλοιώνοντας αυτή του µουσικού. Σίγουρα αυτό θα προκαλέσει συζητήσεις και σκέψεις πάνω σ’ ένα session αλλά τα πάντα γίνονται για κάποιο λόγο, και αν µπορείς να τεκµηριώσεις τον λόγο που κάνεις κάτι, δεν τίθεται θέµα αντιπαράθεσης αλλά συζήτησης και δηµιουργίας.

    Διεύθυνση: Στρ. Μακρυγιάννη 111, Μοσχάτο
    Τηλ.: 2109352765
    Web:  mdstudio.gr
    Fb:  mdstudioGR

    GRINDHOUSE STUDIOS ATHENS
    Γιώργος Μπόκος

    Πες µας για το studio. Πώς αποφάσισες να δηµιουργήσεις το δικό σου χώρο;
    Το studio υπάρχει και δραστηριοποιείται στο χώρο από το 2005. Η απόφαση ήρθε καθαρά από την αγάπη προς τη µουσική και την όλη διαδικασία της δηµιουργίας ενός δίσκου. Καθοριστικό ήταν και το γεγονός όταν µια αποτυχηµένη ηχογράφηση σε studio στα πρώτα µου βήµατα ως µουσικός, µου δηµιούργησε την ανάγκη να διδαχθώ και να µάθω ο ίδιος την τέχνη της ηχοληψίας.
    Τι εξοπλισµό µπορεί να βρει ένας µουσικός στο Grindhouse;
    Ο βασικός µας πυρήνας είναι το σύστηµα Pro Tools HDX και τα ηχεία Barefoot MM27. Από περιφερειακό αναλογικό εξοπλισµό ν’ αναφέρω τα πιο σηµαντικά όπως Shadow Hills Mastering Compressor, Knif Audio Soma EQ, Distressor και Thermionic Culture. Ιδιαίτερη έµφαση έχει δοθεί στην ηχογράφηση της ηλεκτρικής κιθάρας και του µπάσου. Διαθέτουµε µια πολύ ιδιαίτερη συλλογή µε πάνω από 20 κιθάρες (Gibson, Solar, Ibanez, Fender, Washburn, Hapas, Fernandes, Dean, κ.ά.) καθώς και µια πληθώρα ενισχυτών και καµπινών (KSR, Krank ,Orange, Mesa Boogie, Vox, Randall, Marshall, κ.ά.) ικανά να καλύψουν ένα πολύ µεγάλο εύρος και την αισθητική του ήχου από ‘70s rock έως και death metal. Αυτή την περίοδο ετοιµάζουµε και ένα drum booth το οποίο θα είναι πολύ σύντοµα διαθέσιµο για ηχογραφήσεις.
    Ειδικεύεστε σε κάποιο συγκεκριµένο τοµέα της παραγωγής;
    Όντας ο ίδιος κιθαρίστας θα έλεγα πως υπάρχει µια ειδίκευση στον τοµέα της ηχογράφησης ηλεκτρικής κιθάρας. Ωστόσο αναλαµβάνουµε όλους τους τοµείς της παραγωγής από την προπαραγωγή έως την µίξη και το mastering όπου και διαθέτουµε εξειδικευµένο εξοπλισµό. Στους τοµείς αυτούς µας έχουν εµπιστευτεί συγκροτήµατα όπως οι Nightstalker, Rotting Christ, Melechesh, Wolfheart, Γιώργος Κόλλιας, Naxatras, κ.ά.
    Ποια πιστεύεις ότι πρέπει να είναι η σχέση παραγωγού-µουσικού και πόσο καθοριστική είναι για το αποτέλεσµα;
    Πιστεύω πως η σχέση αυτή είναι πάρα πολύ καθοριστική και η χηµεία σε αυτή είναι εκείνη που κάνει την διαφορά στο τελικό αποτέλεσµα. Ο παραγωγός κατά την διάρκεια της δηµιουργίας ενός δίσκου γίνεται ουσιαστικά µέλος της µπάντας και πολλές φορές ακόµα και ο ψυχολόγος της, µιας και ουσιαστικά µιλάµε για έκφραση συναισθηµάτων µέσω της τέχνης της µουσικής. Η δουλειά του παραγωγού είναι να βγάλει τον καλύτερο εαυτό του εκάστοτε µουσικού σε όλα τα επίπεδα, καθώς και να τον οδηγήσει στην πιο ιδανική και δυνατή εκδοχή του τελικού αποτελέσµατος έχοντας πάντα στο µυαλό του, το όραµά του.

    Διεύθυνση: Ιγγλέση 22, Νέος Κόσµος
    Τηλ.: 6932268356
    Web:  grindhousestudiosathens.com
    Fb:  GrindhouseStudiosAthens

    EnD PRODUCTIONS
    Ζήσης Τόνας (Dtaeys)

    Μίλα µας για το studio.
    Η EnD Productions είναι ένα studiο ηχογραφήσεων και παροχής υπηρεσιών όπου έχουν να κάνουν µε τον ήχο σε γενικά πλαίσια π.χ. ενοικίαση ηχητικού και οπτικοακουστικού εξοπλισµού, φώτων, διοργάνωση εκδηλώσεων, εξωτερικές ηχογραφήσεις, παραγωγή τηλεοπτικών spots, video-clips, ενορχηστρώσεις, ηχητικές εγκαταστάσεις και ηχητικές µελέτες. Το studio λειτουργεί από το 2012 και αποτελείται από 3 αίθουσες, Control & Mastering Room, Live & Rehearsal Room και το Vocal Booth. Το µουσικό background είναι πλούσιο και εκτείνεται από τo rock/metal έως και το rap. Κύριοι ηχολήπτες είµαστε εγώ και ο Ibo Himi.
    Πώς πήρες την απόφαση να δηµιουργήσεις το δικό σου χώρο;
    Η ιδέα και ανάγκη για να δηµιουργηθεί ένας δικός µας χώρος, άρχισε να δηµιουργείται από τις αρχές του 2002. Ως νέος µουσικός άρχισα να έχω επαφή µε επαγγελµατικά studios ηχογραφήσεων. Τα υπερβολικά µεγάλα ποσά χρέωσης (σε σχέση µε την ποιότητα δουλειάς) αλλά κυρίως ο τρόπος αντιµετώπισης των νέων καλλιτεχνών και των διαφορετικών/ανερχόµενων ειδών µουσικής, συντέλεσαν καταλυτικά στο να παρθεί η απόφαση για να δηµιουργηθεί ένας δικός µας χώρος µε τους δικούς µας όρους. Σκοπός ήταν να δοθεί η ευκαιρία σε νέους να µπορούν να κάνουν τη µουσική τους µε επαγγελµατικες προδιαγραφές, χωρίς υπέρογκες χρεώσεις και ανεξάρτητα από το είδος µουσικής που έχουν επιλέξει. Ακολούθησα σπουδές στον τοµέα της Ηχοληψίας, της Μουσικής Παραγωγής και της Μουσικής Τεχνολογίας στην Ελλάδα και έπειτα στην Αγγλία, για να φτάσουµε στο σηµείο να φτιάξουµε την EnD Productions.
    Πώς βλέπεις την ελληνική σκηνή σήµερα;
    Η εικόνα της ελληνικής σκηνής, όπως την έχουµε δει και µέσα από το studio και µέσα από συναυλίες και µέσα από το διαδίκτυο, είναι πολύ ενθαρρυντική. Τον τελευταίο καιρό παρατηρείται µια άνοδος στην ελληνική σκηνή και αυτό οφείλεται κυρίως στη χρήση του διαδικτύου, καθώς δίνεται η ευκαιρία σε µουσικούς ακόµα και από τα πιο αποµακρυσµένα χωριά να µπορούν να προβάλουν τη µουσική τους σε ευρύ κοινό, χωρίς να εξαρτώνται απο δισκογραφικές εταιρείες οι οποίες θα τους επιβάλλουν διάφορους όρους και υποδείξεις στο πώς να κάνουν τηv τέχνη τους. Επίσης τους δίνεται η δυνατότητα να έχουν πρόσβαση στην προώθηση της µουσικής τους σ’ ευρύ κοινό ή και σε πιο στοχευµένο.
    Η τοποθεσία του studio, στην ιστορική περιοχή των Εξαρχείων, κατά πόσο έχει διαµορφώσει το χαρακτήρα και τις συνεργασίες σας;
    Η τοποθεσία του studio ήταν λογική και επόµενη, καθώς έχουµε µεγαλώσει στην περιοχή των Εξαρχείων και µας διαµόρφωσε σε πάρα πολλά θέµατα και κυρίως στη µουσική µας. Φυσικά επηρεάζει και τις συνεργασίες µας µε τους µουσικούς, που έχουν αγκαλιάσει το studio και το έχουν ως δεύτερο σπίτι τους.

    Διεύθυνση: Στουρνάρη 9, Αθήνα
    Τηλ.: 6946268848
    Web:  endproductions.gr

    ZERO GRAVITY STUDIOS
    Τέρρυ Νίκας

    Πες µας για το Zero Gravity. Πώς αποφάσισες να δηµιουργήσεις το δικό σου studiο;
    Από τη στιγµή που αποφάσισα στη ζωή µου ότι θέλω να ασχοληθώ µε τον ήχο, ο σκοπός µου ήταν να έχω κάποια στιγµή το δικό µου studiο. Αυτό προφανώς πήρε οριστικό σχήµα σαν σκοπός, όταν πλέον ολοκλήρωσα τις πανεπιστηµιακές µου σπουδές στην ηχοληψία στην Αγγλία. Με την επιστροφή µου στην Ελλάδα και µετά από µια σεζόν στο Σταυρό του Νότου, ωρίµασαν οι συνθήκες και έτσι ξεκινήσαµε και στήσαµε το studiο. Κατά κάποιο τρόπο, λοιπόν, ήταν όλα προδιαγεγραµµένα.
    Στο studio έχουν ηχογραφήσει ορισµένες από τις µεγαλύτερες ελληνικές µπάντες όπως οι Septicflesh, Firewind και Ravencult. Τι αποκοµίζετε από αυτές τις συνεργασίες που µπορεί να σας ωφελήσει στη δουλειά σας;
    Το να δουλεύεις µε αυτές τις µπάντες, όπως και τους Chaostar, τους Suicidal Angels και τους Nightrage µε τους οποίους επίσης έχουµε ηχογραφήσει, κατ’ αρχήν είναι τιµή γιατί εµπιστεύονται το υλικό τους στα χέρια µας. Μαθαίνουµε πάρα πολλά από αυτούς σε επίπεδο τεχνικών ηχογραφήσεως, σε µέθοδο και µεθοδικότητα, αλλά και σε νοοτροπία. Επίσης, ξέρεις ότι δεν µπορείς να διακινδυνεύσεις την ποιότητα των ηχογραφήσεων µε τέτοιους µουσικούς γιατί αυτό αυτόµατα µπορεί να σηµαίνει µια πολύ κακή τροπή στηv καριέρα σου, επειδή σίγουρα θα µαθευτεί. Δε κάνουµε εκπτώσεις ποιότητας σε κανένα πελάτη µας, φυσικά, αλλά η ευθύνη είναι µεγαλύτερη µ’ αυτούς τους µουσικούς.
    Όντας µέλος µιας µπάντας δραστήριας µε περιοδείες στο εξωτερικό, κατά πόσο νιώθεις ότι οι υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτό σε επηρεάζουν χρονικά στη δουλειά σου εντός του studiο;
    Δε µ’ επηρεάζουν καθόλου! Ο λόγος είναι απλός, πολύ πριν φτάσω σ’ αυτή τη φάση της ζωής µου, σχεδίαζα να κάνω αυτό το πράγµα ακριβώς. Ήταν όνειρο και στόχος. Άρα, τώρα που έφτασε αυτή η στιγµή, κάνουµε εξ αρχής σωστό προγραµµατισµό βάση και των υποχρεώσεων της µπάντας, αλλά έχω φροντίσει να υπάρχει ένα πολύ δυνατό team στα Zero Gravity Studios, καθώς και back plan σε περίπτωση που κανένας δε µπορεί να κάνει κάτι που ίσως προκύψει όταν λείπω. Ξέρω ότι έτσι θα είναι η ζωή µου, θα παλεύω για να µεγαλώσω και τη µπάντα στην οποία παίζω, αλλά και τη δουλειά µου, γιατί αν µεγαλώσει το όνοµα της µπάντας, ακουστεί ο ήχος µας και αρέσει στον κόσµο, αυτό είναι έξτρα διαφήµιση για τη δουλειά που κάνουµε στο studiο.

    Διεύθυνση: Σερβίων 8, Αθήνα
    Τηλ.: 211 0117956
    Web:  www.zerogravitystudios.gr
    Fb:  ZeroGravityStudiosGr

    MATRIX RECORDING STUDIO
    Δηµήτρης Μισυρλής

    Πώς αποφάσισες να δηµιουργήσεις το δικό σου χώρο;
    Πριν από 16 χρόνια η πολύ έντονη ανάγκη που είχα µε τον συνέταιρό µου Γιάννη Πετρογιάννη να δηµιουργήσουµε ένα studio υψηλών απαιτήσεων και προδιαγραφών που θα µπορεί να παρέχει υπηρεσίες και να παράγει µουσική συγκρίσιµη µε αυτές άλλων µουσικά προηγµένων ευρωπαϊκών και αµερικάνικων χωρών µάς οδήγησε να πάρουµε αυτή την απόφαση.
    Πες µας για το studio, τον εξοπλισµό και τις υπηρεσίες σας.
    Ο εξοπλισµός αποτελείται από την αφρόκρεµα µικροφώνων και αναλογικών µηχανηµάτων στα οποία πρωτοστατούν η κονσόλα SSL4032E και το µποµπινόφωνο Studer A820MCH. Το άρτιο monitoring, οι ενισχυτές οργάνων, τα τύµπανα καθώς και η τελευταία λέξη στην ψηφιακή τεχνολογία των DAW’s και plug-ins, συµπληρώνει αρµονικά την «εργαλειοθήκη» µας. Ηχογράφηση, µίξη, mastering, παραγωγή αλλά και πρόβα είναι οι υπηρεσίες στις οποίες προσπαθούµε να ανεβάζουµε τον πήχη όλο και πιο ψηλά και να παρέχουµε µια όσο το δυνατόν πιο ευχάριστη και δηµιουργική εµπειρία δηµιουργίας σε όσους µας εµπιστεύονται.
    Ποιος είναι ο προσανατολισµός σας και η φιλοσοφία σας πάνω στον ήχο;
    Στόχος µας είναι να δηµιουργούµε παραγωγές τού σήµερα διατηρώντας τη µουσικότητα και οργανικότητα που χαρακτηρίζει πολλές από αυτές του παρελθόντος µε τις οποίες µεγαλώσαµε και έχουν θέσει τις βάσεις γι’ αυτό που απολαµβάνουµε στις µέρες µας. Το επίπεδο πλέον και στη χώρα µας είµαι σ’ ευχάριστη θέση να παρατηρήσω πως έχει ανέβει πολύ και θέλω να πιστεύω ότι έχουµε συµβάλει και εµείς προς αυτή την κατεύθυνση.
    Πώς βλέπεις την ελληνική σκηνή σε σχέση και µε τη µουσική βιοµηχανία στην Ελλάδα;
    Η ελληνική σκηνή κυρίως στον «σκληρό» ήχο έχει κάνει πολύ µεγάλα βήµατα τα τελευταία χρόνια και το επίσης πολύ ευχάριστο είναι ότι έχει βγει εκτός των συνόρων αποκοµίζοντας εµπειρίες τις οποίες µετουσιώνει σε δηµιουργία. Θα ήθελα να εκφράσω το ίδιο και για τη µουσική βιοµηχανία στην Ελλάδα, δυστυχώς όµως δυσκολεύοµαι να βρω αντίστοιχα παραδείγµατα, εκτός ίσως από ελάχιστες εξαιρέσεις. Μουσικοί και µπάντες είναι αναγκασµένοι να στηρίξουν κυρίως µε τα ίδια τους τα µέσα την προσπάθεια την οποία κάνουν, και πολλές φορές αυτό είναι απαγορευτικό. Έτσι παρατηρείται συχνά πολύ καλές συνθέσεις να υστερούν σε ποιότητα ήχου και παραγωγής ή ακόµα χειρότερα ολοκληρωµένες δουλειές που δεν υστερούν σε τίποτα να µην έχουν την προώθηση που τους αρµόζει. Η δικαιολογία ότι το αγοραστικό κοινό στην Ελλάδα είναι µικρό δεν επαρκεί. Έχουµε όλα τα µέσα, θεωρώ πλέον, για να απευθυνθούµε και σε άλλες αγορές.

    Διεύθυνση: Ναρκίσσου 10, Αθήνα
    Τηλ.: 2108668190
    Web:  matrixstudio.gr

    RITUAL STUDIOS
    Γρηγόρης Κωνσταντάρας

    Πες µας για το studiο. Πώς αποφάσισες να δηµιουργήσεις το δικό σου χώρο;
    Εγώ και ο µόνιµος συνεργάτης µου Στέλιος Εφεντάκης θέλαµε να δηµιουργήσουµε έναν χώρο ο οποίος θα ήταν «ζεστός» και «οικείος» για τον µουσικό, ενώ ταυτόχρονα θα παρέχει υψηλότατου επιπέδου υπηρεσίες και θα ανταποκρίνεται πλήρως στις απαιτήσεις του. Θέλαµε ένα χώρο µε µοντέρνα αισθητική, όχι όµως ψυχρό και αποστειρωµένο αλλά κυρίως ένα χώρο που να εµπνέει τον µουσικό και να στηρίζει τη δηµιουργικότητά του.
    Ξέρουµε ότι αγαπάς ιδιαίτερα το gear σας. Τι σ’ ενθουσιάζει περισσότερο;
    Ο εξοπλισµός είναι κάτι που ανανεώνεται συνέχεια στο Ritual. Δεν µπορούµε να σταµατήσουµε (γέλια). Υπάρχει µια µεγάλη αγάπη για την ποικιλία των drum sets που διαθέτει ο χώρος, σίγουρα όµως έχουµε µια ιδιαίτερη αγάπη για τα vintage Slingerland του 1963 και του 1978. Διαθέτουµε ένα πανίσχυρο και ευέλικτο σύστηµα της Universal Audio που χρησιµοποιούµε για tracking και mixing, που µας επιτρέπει να έχουµε από vintage µέχρι µοντέρνο ήχο µε την καλύτερη δυνατή ποιότητα της αγοράς. Επίσης, η συλλογή από ενισχυτές που περιλαµβάνει Marshalls, Fenders, Engl, Orange όπως και οι εξαιρετικοί, χειροποίητοι ενισχυτές του Παναγιώτη Κουρµπή, που θερίζουν. Κυρίως, όµως, απολαµβάνουµε το απόλυτα κουρδισµένο σύστηµα monitoring που περιλαµβάνει Benchmark DAC-1, Adam και genelec ηχεία και subwoofer. Δεν κάνουµε συµβιβασµούς.
    Πώς βλέπεις την ελληνική σκηνή σήµερα;
    Η ελληνική σκηνή έχει σίγουρα πολλά να δώσει και έχει δώσει πλέον αρκετά πράγµατα. Οι παραγωγές πλέον είναι εξαιρετικές, και είναι ενθαρρυντικό να βλέπεις ελληνικά σχήµατα να περιοδεύουν έκτος Ελλάδας. Με την υποστήριξη του τοπικού κοινού, µπορούν τα πράγµατα να βελτιωθούν περισσότερο και να γίνει η σκηνή βιώσιµη τόσο για τους µουσικούς όσο και για τις εταιρείες, τα studios και ό,τι περιλαµβάνει η τοπική µουσική βιοµηχανία.
    Ποιους µουσικούς απ’ αυτούς που έχουν περάσει το κατώφλι του Ritual ξεχωρίζεις;
    Σίγουρα τους Message in a Cloud µε τους οποίους είχαµε µια καταπληκτική συνεργασία, τους Sun of Nothing που βρίσκονται αυτή τη στιγµή στο studio και µε τους οποίους έχουµε δεθεί πολύ αυτά τα χρόνια της συνεργασίας µας. Έχουµε ετερόκλητα ονόµατα και είδη, και ενδεικτικά αναφέρω τις επόµενες φοβερές µπάντες όπως: Fool in a Box, Gay Anniversary, Τρίτος Οφθαλµός και ελπίζουµε να συνεχίσουµε έτσι.

    Διεύθυνση: Γαζίας 4 & Καµελίας, Χαλάνδρι
    Τηλ.: 2130281995
    Fb:  Ritualstudioz

    DESTINY STUDIO
    Πέτρος Βυνάκος

    Πες µας για το studio, τον εξοπλισµό σας και τις υπηρεσίες που παρέχετε.
    To studio ξεκίνησε τη λειτουργία του το καλοκαίρι του 2012, βρίσκεται στο Μαρούσι πολύ κοντά στη στάση του σταθµού Νερατζιώτισσα. Παρέχουµε υπηρεσίες ηχογράφησης και µίξης αλλά το live room (25 τ.µ.) παρέχεται και για πρόβες. Κατέχουµε all-time classic εξοπλισµό ώστε να µπορούµε να παρέχουµε ήχο υψηλών προδιαγραφών στους πελάτες µας. Για περισσότερες πληροφορίες και για να ακούσετε τη δουλειά µας, µπορείτε να επισκεφτείτε το site µας.
    Θα έλεγες πως το studio ειδικεύεται περισσότερο στο «µοντέρνο σκληρό ήχο»; Αν ναι, αυτό είναι κάτι που επιδιώξατε ή απλά συνέβη;
    Σε καµία περίπτωση δεν είναι τυχαίο το ότι ειδικευόµαστε πάνω στον µοντέρνο σκληρό ήχο, δουλεύουµε πάνω σ’ αυτό για να είµαστε up to date παρακολουθώντας σεµινάρια είτε online είτε όχι (Mix With The Masters, Nail In The Mix) µε τους καλύτερους ηχολήπτες αυτού του ήχου (Chris Lord Aldge, Kurt Ballou, Kris Crummett, Andrew Wade, κ.ά.). Η γνώση δεν σταµατάει ποτέ. Φιλοσοφία µας είναι να δουλεύουµε µαζί µε τον καλλιτέχνη πάνω στον ήχο και πάνω στο υλικό του ώστε κάθε δουλειά µας να είναι ξεχωριστή.
    Σε ποιον αγαπηµένο δίσκο θα ήθελες να είχες κάνει την παραγωγή και γιατί;
    Δύσκολη ερώτηση. Θα έλεγα στο “The End of Heartache” των Killswitch Engage όχι τόσο για την παραγωγή αλλά για τα κοµµάτια που περιλαµβάνει τα οποία µ’ έκαναν ν’ ασχοληθώ µε το µοντέρνο metal.

    Διεύθυνση: Ολυµπίας 12, Μαρούσι
    Τηλ.: 2106101271
    Κιν.: 6984016123
    Web: www.destinystudioathens.com
    Fb:  destinyrecstudio

    ENTASIS RECORDING PRODUCTIONS
    Νίκος Παπακώστας

    Πες µας για το studio. Πώς πήρες την απόφαση να δηµιουργήσεις το δικό σου χώρο;
    Είχα το µικρόβιο από µικρός. Άκουγα µε ακουστικά και µου άρεσε η χωροτοποθέτηση των οργάνων, το πώς άλλαζαν οι χροιές και τα ηχοχρώµατα ανάλογα την παραγωγή, κλπ. Τελείωσα το ΤΕΙ Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής στο Ρέθυµνο το 2008, ξεµπέρδεψα και µε τις στρατιωτικές υποχρεώσεις και σιγά-σιγά έστησα το χώρο. Πήρα το θάρρος, παρά τη δύσκολη εποχή µε τα µνηµόνια και την οικονοµική κρίση, γιατί είχα πάρα πολλούς γνωστούς, κυρίως στο underground, λόγω των συγκροτηµάτων µου και της γενικότερης ενασχόλησής µου µε το χώρο.
    Το Entasis επιµένει στον λεγόµενο «φυσικό» ήχο, απέναντι στις λεγόµενες «πλαστικές» παραγωγές. Γιατί κατά τη γνώµη σου τις προτιµούν πολλά µεγάλα και καταξιωµένα συγκροτήµατα;
    Η τεχνολογία έχει φτάσει σε τέτοιο επίπεδο που σου επιτρέπει να επεµβαίνεις τόσο πολύ στο παίξιµο του οργανοπαίχτη που µπορείς να τον κάνεις «τέλειο». Αυτό, όµως, έχει ένα τίµηµα. Το ν’ ακούγονται γκρίζες, «κουτένιες» και χωρίς πάθος οι µοντέρνες παραγωγές. Όλοι προσπαθούν να κάνουν άρτιες από πλευράς απόδοσης παραγωγές (χωρίς να µπορούν να παίξουν άρτια) και τόσο µα τόσο δυνατές σε ένταση (πράγµα που ισοπεδώνει κάθε έννοια δυναµικής του παίκτη) µε αποτέλεσµα ν’ ακούγονται όλες ίδιες µεταξύ τους. Ο όρος «πλαστική» παραγωγή σηµαίνει ότι οι φυσικοί ήχοι των τυµπάνων αντικαθιστώνται µε προηχογραφηµένους, συµπιέζονται σε βαθµό κακουργήµατος και τελικά ακούγονται σαν τα πλαστικά ταπεράκια που πήρα σήµερα για φαγητό στη δουλειά. Δε µου άρεσαν ποτέ, οι παραγωγές των δίσκων που µου αρέσουν είναι όλες φυσικές και γι’ αυτό το λόγο επέµεινα τόσο πολύ σ’ αυτό τον ήχο.
    Ποια ηχογράφηση ξεχωρίζεις απ’ όσες έχουν γίνει στο Entasis;
    Πολλές µου αρέσουν αλλά αν έπρεπε να διαλέξω µία που έχει κυκλοφορήσει, θα έλεγα το δικό µας, “Beyond the Afterglow” από Strikelight (έκανα εντελώς του κεφαλιού µου και αυτό µου αρέσει πάρα πολύ). Αν, όµως, µπορώ να διαλέξω και µία που θα κυκλοφορήσει µέσα στους επόµενους µήνες, είναι αυτή των DreamLongDead. Ξεπέρασα τον εαυτό µου σε αυτή ΚΥΡΙΩΣ λόγω της άψογης συνεργασίας και του απόλυτου συντονισµού του µήκος κύµατός µου µε της µπάντας. Τεράστιο, βρώµικο, αλήτικο, χαοτικό και δηµιουργώντας µια δυσφορία. Η εν λόγω παραγωγή αντικατοπτρίζει στο µέγιστο το ύφος της µπάντας και των κοµµατιών.
    Ποιου αγαπηµένου σου δίσκου θα ήθελες να είχες αναλάβει την ηχογράφηση;
    Θα ήθελα να ήµουν η δουλάρα που θα έφερνε µπυράκια στον Τσαγκαρίδη όταν ηχογραφούσε το “Painkiller”! Ή το τσουλάκι του Bob Rock στο “Black Album”!

    Διεύθυνση: Μενελάου 52, Καλλιθέα
    Τηλ.: 2155106300
    Fb:  StudioEntasis

    ASPIOTIS REC - MIX- MASTER - PRODUCTION
    Γιώργος Ασπιώτης

    Πες µας για ‘σένα και για το οµώνυµο Studio Aspiotis.
    Το Studio Aspiotis είναι µια recording, mixing και mastering σουίτα που υπάρχει από το 2011 στη Νέα Σµύρνη και αποτελείται από 4 ειδικά διαµορφωµένους χώρους, σ’ ένα ολοκαίνουριο κτίριο. Η ακουστική µελέτη των χώρων έγινε από καναδική εταιρεία το 2008. Πρόκειται για το προσωπικό µου studiο. Είµαι µουσικός, ηχολήπτης και παραγωγός και ηχογραφώ µουσικούς και συγκροτήµατα (εντός και εκτός Ελλάδας) από το 1993 έως και σήµερα. Από το 2011 στο Studio Aspiotis έχουν γίνει µίξεις και mastering για αρκετές ανεξάρτητες metal µπάντες από Αµερική, Ευρώπη, κλπ, επίσης στο παρελθόν έχουµε συνεργαστεί µε συγκροτήµατα και καλλιτέχνες όπως: Warlord, Nightfall, Spitfire, Raw Silk, Kingdragon, Beyond Our Galaxy, Wild Rose, Shadowlynx, Mark Zonder (Fates Warning, Slavior), Decoy Paris, Sorrowful Winds, Scarblade, Erase, κ.ά. Ακόµη έχουµε συνεργαστεί µε την βραβευµένη µε Grammy και παραγωγό των Tool, Sylvia Massy (Tool, System of a Down, Johnny Cash, κ.ά.), όπως και µε τους Jacob Hellner, και Ulf Krukengberg (oµάδα παραγωγής των Rammstein, Apocalyptica, Clawfinger). Στο Control Room του studio, «δεσπόζει» η βρετανική αναλογική κονσόλα Allen & Heath - Saber MKii 40ch. (1988) όπου µε αυτήν στο παρελθόν έχουν γίνει ηχογραφήσεις όπως: Nightfall “Parade Into Centuries”, Trademark “Fatal Blues” και πολλές άλλες (180 δίσκοι). Η κονσόλα αυτή σύντοµα θα αποσυρθεί και θα αντικατασταθεί µε µια Solid State Logic 4Κ 64-72 καναλιών. Gear Highlights: Neumann, Sennheiser, Akg, Rode, AudioTechnica, Shure, Rupert Neve, SSL, Avalon Designs, Manley, Amek, TC Electronic, Drawmer, Api, Apogee, Phoenix Audio, Eventide, dbx, Lexicon, Avid, Thermionic, Oram-Trident, (70u επεξεργαστές), Mesa Boogie, Marshall, Kemper, Dynaudio, Genelec, Yamaha. κ.α.
    Με τι παραγωγές ασχολείστε ως επί το πλείστον;
    Από το 1993 έως και σήµερα το 90% των παραγωγών που αναλαµβάνουµε είναι rock και metal και σε όλες τις εκδοχές τους. Υπάρχει µεγάλη «προϊστορία», αγάπη, µεράκι, και τεχνική εξειδίκευση στα είδη αυτά.
    Ποια είναι τα µελλοντικά σας σχέδια;
    Εδώ και µερικά χρόνια έχουµε ξεκινήσει µια προσπάθεια για τη δηµιουργία ενός νέου Residential Recording Studio παγκόσµιας κλάσης και δυνατοτήτων στην Ελλάδα (studio ήχου µε δυνατότητα διαµονής, σίτισης µουσικών, συγκροτηµάτων, κλπ) στην παραθαλάσσια περιοχή του Σουνίου Αττικής µε απίστευτη θέα! Η µελέτη, χρηµατοδότηση, κατασκευή, και τελική υλοποίηση του συγκεκριµένου έργου απαιτεί µεγάλη προσπάθεια από εµάς, και δυστυχώς στα χρόνια της οικονοµικής κρίσης που οι περισσότεροι τοµείς σχεδόν υπολειτουργούν στη χώρα, είναι µεγάλο «στοίχηµα» για εµάς! Όµως ελπίζουµε ότι µέσα στα επόµενα 3 µε 4 χρόνια θα φανούν τα αποτελέσµατα αυτής της προσπάθειας.

    Διεύθυνση: Βοσπόρου 40, Νέα Σµύρνη
    Τηλ: 6941620745
    Web:  www.studioaspiotis.gr
    Fb:  studioaspiotis
    Instagram:  studioaspiotis

    GROOVE HOUSE STUDIOS
    Άννα Μανωλαράκη

    Μίλα µας για το studio.
    Tα Groove House Studios λειτουργούν από το 2001 προσφέροντας υπηρεσίες µουσικής παραγωγής, προβών, ενοικίασης ηχητικού εξοπλισµού και µουσικών οργάνων και στήσιµο συναυλιών. Στην πρόβα λειτουργούν 2 αίθουσες, οι οποίες παρέχουν: µόνιτορ, ενισχυτές κιθάρας-µπάσου, τύµπανα, πλήκτρα, µικρόφωνα και υπάρχει πάντα επαγγελµατίας ηχολήπτης για τις ανάγκες του κάθε σχήµατος. Στην ηχογράφηση υπάρχει άκρως επαγγελµατικός εξοπλισµός: full set Yamaha recording custom, Gabriel, Ludwig Istanbul, Zildjian subkick κ.α., λαµπάτοι ενισχυτές κιθάρας-µπάσου (Diezel, VHT, Marshall, Αmpeq, κ.ά.), πλήκτρα (Korg Oasys, Virus Ti, κ.ά.), για µια σωστή παραγωγή µε καλές πηγές. Η ηχογράφηση γίνεται από εµένα. Είµαι επαγγελµατίας ηχολήπτρια (Steinberg cubase certified) µε πολυετή εµπειρία και µεγάλες παραγωγές µε Έλληνες και ξένους µουσικούς, τόσο στην ηχογράφηση-programming όσο και σε ηχοληψία συναυλιών σε διάφορα µουσικά είδη. Πρόσφατα οργάνωσα επιτυχώς το σεµινάριο masterclass audio mastering µε τον Mika Jussila (Finnvox studios Finland). Σε συνεργασία πάντα µε τον συνιδιοκτήτη παραγωγό, µουσικό και τεχνικό Βασίλη Δρακονταειδή (πλήκτρα στους Karma και Crush). Aυτό τον καιρό µάλιστα ετοιµάζουµε το νέο δίσκο των θρυλικών Crush!
    Πέρα από την ηχοληψία, είσαι και µουσικός και τραγουδίστρια σε ενεργά συγκροτήµατα µε εµπειρία τόσο σε studio όσο και στη σκηνή. Πώς σε έχει βοηθήσει αυτό στη συνεργασία σου µε µουσικούς στο studiο;
    Και εγώ και ο Βασίλης είµαστε µουσικοί εδώ και χρόνια, έχουµε συνεργαστεί ως µουσικοί µε πολλούς καλλιτέχνες αλλά και ως τεχνικοί στο στήσιµο και τη διεξαγωγή συναυλιών. Για µια µεγάλη περίοδο µάλιστα είχα αναλάβει τον ήχο στο θρυλικό µαγαζί Woodstock (Περιστέρι) κάνοντας ήχο για πολλές metal µπάντες. Το πάντρεµα αυτό µάς βοηθάει πολύ στη δουλειά µας γιατί ξέρουµε από πρώτο χέρι τι ανάγκες έχει ο κάθε καλλιτέχνης και την ώρα που πάει να παίξει live, γιατί ο κάθε χώρος είναι διαφορετικός και µε διαφορετικές δυσκολίες, αλλά και την ώρα της ηχογράφησης, πώς θα µπορέσει να αποδώσει το µέγιστο, έχoντας εξασφαλίσει τις ιδανικότερες συνθήκες.
    Πώς βλέπεις την ελληνική σκηνή σήµερα;
    Η ελληνική σκηνή έχει κάνει µεγάλα βήµατα. Aυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι έξω διαπρέπουν φοβερές ελληνικές µπάντες όπως Rotting Christ, Septicflesh (µε οποίους παλιότερα είχα συνεργαστεί σε festival ως monitor engineer), Firewind και Innerwish (για τους οποίους πολύ παλιότερα είχαµε στήσει τον ήχο), Planet of Zeus κ.α. Οι µπάντες αυτές έχουν ανεβάσει το επίπεδο της παραγωγής, είναι ανταγωνίσιµες µε µπάντες του εξωτερικού και έχουν σηκώσει όλη τη metal εγχώρια µουσική σκηνή µε τα υψηλά standards τους. Και εµείς ως studio έχουµε στόχο οι παραγωγές µας να είναι ανταγωνίσιµες και αντίστοιχες του εξωτερικού.

    Διεύθυνση: Κούτσια 3, Αθήνα (πλησίον Δικαστηρίων Ευελπίδων)
    Τηλ.: 2108835618
    Fb:  groovehousestudiosGR

    MADE IN HELL STUDIO
    David Prudent

    Πώς αποφάσισες να µείνεις στην Ελλάδα και να δηµιουργήσεις το δικό σου στούντιο;
    Πάντα ήθελα να φύγω από τη Γαλλία γιατί δεν µου άρεσε η µουσική σκηνή της, αλλά ήθελα να παραµείνω στην Ευρώπη. Μετά από µεγάλη αναζήτηση, κατέληξα ότι η Ελλάδα ήταν η ιδανική χώρα για ‘µένα ώστε να δηµιουργήσω το studio µου. Η underground σκηνή έβραζε και 10 χρόνια και 320 µπάντες µετά, δεν µετανιώνω για την επιλογή µου.
    Περίγραψέ µας το χώρο και τον εξοπλισµό σας.
    Το MIH στεγάζεται σε µία βιοµηχανική αποθήκη, την οποία ερωτεύτηκα µόλις την είδα! Σε µια ήσυχη και πράσινη γειτονιά του Μοσχάτου, είµαστε 5 λεπτά από το σταθµό του ηλεκτρικού και µε χώρο στάθµευσης έξω από το studio. Στις εγκαταστάσεις µας, υπάρχει ένα ξεχωριστό δωµάτιο πρόβας 35 τ.µ. πλήρως εξοπλισµένο για τις σύγχρονες ανάγκες των µουσικών, µε δύο άνετα σαλόνια. Ξεχωριστά από αυτό, έχουµε δηµιουργήσει χώρους ηχογράφησης 70 τ.µ. που περιλαµβάνουν το control room µου, ένα ψηλοτάβανο drum-booth για επικά παιξίµατα και ένα ζεστό vocal booth για τους τραγουδιστές µας. Αναφορικά µε τον εξοπλισµό, έχω επιλέξει προσωπικά ή και έχω σχεδιάσει όλα τα µηχανήµατα ώστε να µε καλύπτουν. Μπορείτε να βρείτε αναλυτικά τον εξοπλισµό µας στη σελίδα µας στο facebook.
    Προτιµάς να ηχογραφείς νέες µπάντες που δεν έχουν εµπειρία και χρειάζονται καθοδήγηση σε κάθε βήµα ή έµπειρα συγκροτήµατα που ξέρουν τι θέλουν αλλά έχουν άποψη στα πάντα;
    Μ’ αρέσουν και τα δύο για διαφορετικούς λόγους. Με τις νέες µπάντες είναι µεγαλύτερη η πρόκληση, έχουν διαφορετικές προσδοκίες και τρόπο δουλειάς, και χρειάζονται καθοδήγηση κατά τη διάρκεια της ηχογράφησης, που µου φαίνεται πολύ ενδιαφέρον. Με πιο έµπειρες µπάντες, υπάρχουν πάλι τοµείς που χρειάζονται καθοδήγηση γιατί σε κάθε studio το workflow είναι διαφορετικό, αλλά µε την εµπειρία τους έχουν πιο ώριµο υλικό, καλύτερο εξοπλισµό και κάνουν λιγότερα λάθη κατά το παίξιµο. Μπορώ, όµως, να πω ότι µου αρέσει περισσότερο η φλόγα στα µάτια των νέων µουσικών. Έχουν ακόµα έναν ροµαντισµό πάνω στην όλη διαδικασία.
    Ποιες συνεργασίες ξεχωρίζεις από την πολυετή σου ενασχόληση µε τη µουσική και τους µουσικούς;
    Έχοντας δουλέψει µε τόσο πολλές µπάντες από διαφορετικές χώρες, είδη και επίπεδα, θα θεωρούσα άδικο να αναφέρω µόνο λίγες. Έχω έρθει πολύ κοντά µε µουσικούς, σχεδόν σαν οικογένεια, οπότε θα αναφέρω µερικούς από αυτούς: Amken, Whatever End, Stonebringer, Indico, Apotaxis, iSawU, Mad John the Wise, Soul to Take, Rollin Dice, Rectifire, DRD αλλά και πολλοί άλλοι που η συνεργασία µας πάει πίσω µέχρι και 9 χρόνια, µε πολλές κυκλοφορίες και µεγάλες στιγµές που µοιραστήκαµε µαζί.

    Διεύθυνση: Θεσσαλονίκης 56, Μοσχάτο
    Τηλ.: 215 551 2231
    Fb:  madeinhellstudio

    FIREBALL MUSIC STUDIO
    Νίκος Γεωργιτσόπουλος

    Πώς αποφάσισες να δηµιουργήσεις το δικό σου χώρο;
    Ο πρώτος λόγος νοµίζω είναι κοινός για όλους, η αγάπη για τη µουσική! Ο δεύτερος είναι διότι ήθελα να ικανοποιήσω της προσωπικές µου απαιτήσεις από ένα studiο αρχικά στον τοµέα της πρόβας και εφόσον ήµουν έτοιµος, ν’ ανοίξω τις πόρτες στο ευρύ κοινό και να µοιραστώ αυτό που έφτιαξα. Ακόµα προσπαθώ και ανανεώνω, όσο µπορώ, τον εξοπλισµό και το χώρο µε σκοπό κάθε φορά να πληρoί και την παραµικρή απαίτηση ενός µουσικού.
    Πες µας για τον εξοπλισµό του Fireball.
    Μου άρεσε πάντα ο σκληρός, ευέλικτος και µοντέρνος ήχος. Προτίµησα, λοιπόν, τον Kemper Ρrofiler για ηχογραφήσεις αλλά και τους Diezel VH4 και Εngl Ρowerball 2. Προστέθηκε µία ολοκαίνουρια Audient κονσόλα µε απίστευτες Α-Class προενισχύσεις, ο Apollo 16 κονβέρτορας, τα UAD ultimate 6 plug-ins και το Pro Τools HD Ultimate Εdition. Μικρόφωνα από το all-time classic SM57 µέχρι το Royer Labs 121. Ο καλύτερος εξοπλισµός, όµως, είναι ένας καλός µουσικός και εστιάζουµε κυρίως στην καλλιτεχνική του πλευρά και όχι στην τσέπη του.
    Τι είναι αυτό που επιδιώκει ένα studio, να βγάλει ένα αντικειµενικά αποδεκτό αποτέλεσµα ή να επιµείνει στις ιδιαιτερότητες του εκάστοτε καλλιτέχνη και να δώσει έµφαση στην προσωπικότητά του;
    Και τα δύο. Δεν έχω µεγάλο studio, ούτε την εµπειρία µεγάλων παραγωγών. Παρ’ όλα αυτά, έχω µια συγκεκριµένη αισθητική. Συνδυάζω, λοιπόν, το όνειρο του µουσικού και την αισθητική µου, φτιάχνοντας ένα αποτέλεσµα που τις περισσότερες φορές ξεπερνάει τις προσδοκίες και των δύο. Δηµιουργούµε τέχνη και η τέχνη έρχεται από την αλληλεπίδραση του συνόλου.
    Ποιες συνεργασίες έχεις ξεχωρίσει;
    Μέµφις. Μιλάµε για µπάντα-φαινόµενο. Έχουµε περάσει αξέχαστες στιγµές µαζί και ελπίζω να περάσουµε άλλες τόσες. Είναι πραγµατικά η µπάντα που µε βοηθάει σε κάθε φορά να ανεβάζω µισό βήµα το ηχητικό αποτέλεσµα. Με τον κιθαρίστα τους (Joe F.K.) συνεργάζοµαι σε mix και master και σίγουρα τον θεωρώ µέντορα, αν µου επιτρέπεις.

    Διεύθυνση: Λαχανά 12, Θεσσαλονίκη
    Τηλ.: 231 069 2260
    Fb: fireballmusicstudio
    Instagram:  fireballmusicstudio

    STEREOTYPE SHAPING WAVES
    Τάσος Καραδέδος

    Πες µας για το studiο. Τι θα βρει στο Stereotype ένας µουσικός;
    To Stereotype σχεδιάστηκε πρωτίστως ως χώρος παραγωγής. Η έµφαση έχει δοθεί στην αισθητική και ακουστική του χώρου και κυρίως στην επιλογή του εξοπλισµού. Δεν είναι χώρος για πρόβες, µε γκάµα οργάνων και ενισχυτών. Διαθέτει όµως προσεκτικά διαλεγµένα µικρόφωνα, µεταξύ των οποίων κάποια σπανιότατα vintage, αντίστοιχους προενισχυτές και κάποιους από τους καλύτερους µετατροπείς σήµατος που υπάρχουν στην αγορά. Ο ήχος αντιµετωπίζεται µε σεβασµό, γνώση και προσοχή τόσο στο ακουστικό, όσο στο αναλογικό αλλά και ψηφιακό πεδίο. Το στήσιµο και ο εξοπλισµός µε λίγα λόγια θυµίζουν περισσότερο ένα mastering χώρο, η κυριότερη ίσως υπηρεσία που προσφέρουµε, ενώ παράλληλα έχει τη δυνατότητα ηχογράφησης και µίξης. Το πιο σηµαντικό όµως που θα βρει ένας µουσικός είναι ανθρώπους µε διάθεση και εµπειρία και ανοιχτούς µουσικούς ορίζοντες. Η µουσική για εµάς είναι δηµιουργία και ο ήχος το δοµικό συστατικό. Απόδειξη αυτού το ευρύ φάσµα παραγωγών που έχουµε στο πορτφόλιό µας, από hardcore punk µέχρι πολυφωνικά τραγούδια της Ηπείρου.
    Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς µε τη µουσική παραγωγή και να δηµιουργήσεις το δικό σου χώρο;
    Είµαι από τους ανθρώπους που ακούνε διαρκώς ένα µουσικό µοτίβο να πάλλεται στο εσωτερικό αυτί τους. Αυτό έπρεπε κάπως να διοχετευτεί. Κάποιες δυσάρεστες εµπειρίες σε ωδεία µε απώθησαν από την ενασχόληση µε όργανα όταν ήµουν παιδί, όµως τα µοτίβα δεν έπαψαν να εκπέµπουν. Αργότερα, όντας µηχανικός λογισµικού, βρέθηκα να πειραµατίζοµαι µε την ψηφιακή µουσική τεχνολογία σχεδόν από τα γεννοφάσκια της και να ξαναβρίσκω εκεί το µουσικό µου έρεισµα. Σε κάποια στιγµή που ένιωσα την ανάγκη να αλλάξω επάγγελµα, πήρα την απόφαση να τολµήσω το εγχείρηµα που κατέληξε να ονοµάζεται Stereotype. Κάτι όχι τόσο απλό όσο ακούγεται.
    Έχετε στο ενεργητικό σας πολύ ιδιαίτερες παραγωγές που έχουν ξεχωρίσει σε διεθνή festivals. Ποια είναι η δική σας δουλειά αναφορικά µε τις ταινίες και πόσο µεγάλη πρόκληση αποτελεί;
    Αναφέρεστε στην άλλη πλευρά της ενασχόλησης µας που είναι ο ήχος για ταινίες. Προσωπικά έχω εµπλακεί σε όλες τις φάσεις παραγωγής ταινιών όσον αφορά τη λεγόµενη ηχητική µπάντα. Δηλαδή γυρίσµατα, editing, σχεδιασµό ήχου και µίξη. Είναι πράγµατι άλλο παιχνίδι από τη µουσική παραγωγή, αν και υπάρχουν κοινά στοιχεία. Σίγουρα πρέπει να είσαι θεωρητικά καταρτισµένος, να γνωρίζεις καλά τα εργαλεία που έχεις στη διάθεσή σου και να είσαι εντελώς συγκεντρωµένος στα όσα συµβαίνουν. Η σηµαντικότερη πρόκληση, όµως, είναι ίδια µε τη δουλειά στο studiο. Δηλαδή να είσαι προετοιµασµένος να δουλέψεις οµαδικά, να διαχειριστείς τις διαφορετικές και συχνά συγκρουόµενες απόψεις και να παλέψεις για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσµα.

    Διεύθυνση: Ορφανίδου 4, Θεσσαλονίκη
    Τηλ.: 6974962919
    Web:  www.stereotype.gr
    Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

    NVELOPE RECORING STUDIO
    Κωνσταντίνος Πραβίτας

    Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς µε την ηχοληψία και να δηµιουργήσεις το δικό σου studiο;
    Από πολύ µικρή ηλικία παρατηρούσα τους ήχους είτε του περιβάλλοντος είτε µέσα από τη µουσική και αναρωτιόµουν πως, στο κοµµάτι της µουσικής, είναι εφικτό να αποτυπωθούν. Ποια είναι η διαδικασία δηλαδή, τι χρειάζεται για να επιτευχθεί καθώς και ποιος είναι ο κυρίως υπεύθυνος για την πραγµατοποίηση του παραπάνω. Όταν, λοιπόν, ήρθε ο καιρός να επιλέξω επάγγελµα και αφού είχε µεσολαβήσει η περίοδος µε αρκετές ώρες µουσικής ακρόασης αλλά και ως τραγουδιστής σε διάφορα σχήµατα, διάλεξα τη σχολή της µουσικής τεχνολογίας, χωρίς δεύτερη σκέψη. Θεωρώ πως το σηµαντικότερο βήµα που µας δίνεται µέσα από την ηχοληψία είναι η µετουσίωση της ιδέας που έχει ο καλλιτέχνης σε ηχητικό προϊόν, καθώς και η σωστή τεχνική που το συνοδεύει. Τέλος, να προσθέσω πως αν και µοναχικό επάγγελµα, έχει υπέροχες στιγµές τόσο µε τους πελάτες/µουσικούς όσο και µε τους διαδικτυακούς αποδέκτες.
    Πες µας λίγα λόγια για το χώρο.
    Το nVelope Studio δηµιουργήθηκε το 2014 ύστερα από ώριµη σκέψη, παρ’ όλη τη δύσκολη περίοδο της χώρας, και σε συνδυασµό µε το σχεδιασµό (ακουστική και κατασκευαστική µελέτη) που ακολουθεί τα διεθνή standards. Η απόφαση εµπεριείχε και την κατά κάποιον τρόπο ανάγκη να γίνω µέρος της µουσικής παραγωγής, αλλά πάνω από όλα τη δηµιουργία ενός χώρου που θα γίνει πόλος έλξης για τους µουσικούς, που θα σέβεται τις υπηρεσίες του και θα βοηθά στην δηµιουργία και προώθηση της νέας µουσικής γενιάς.
    Τι υπηρεσίες παρέχετε;
    Ο εξοπλισµός είναι σύγχρονος, µε σταθερή ανανέωση όποτε χρίζει ανάγκης, και συνδυάζει τόσο το αναλογικό όσο και το ψηφιακό κοµµάτι, που πλέον έχει περάσει για τα καλά στη δουλειά µας. Υπάρχει µεγάλη ποικιλία σε µικρόφωνα και περιφερειακά, και οι υπηρεσίες ενδεικτικά είναι: ηχογράφηση, µίξη, mastering, πρόβες, ραδιοφωνικά spots, ενορχήστρωση και όλα αυτά που θα συναντήσει κανείς σ’ ένα πλήρες studio.
    Τι είναι σηµαντικότερο σ’ έναν παραγωγό, ο πλέον εξελιγµένος εξοπλισµός ή το καλό «αυτί»;
    Δεν ξέρω αν θα µπορούσα να αποτυπώσω σε λίγες γραµµές την απάντηση, αλλά σίγουρα η γνώση σε συνδυασµό πάντα µε την εµπειρία, οι πολλές ώρες ακρόασης µουσικής, η γνώση µουσικής, αλλά και η αισθητική, που ίσως είναι και από τα πιο σηµαντικά. Να επισηµάνω πως η αισθητική δεν διδάσκεται. Είτε την έχεις και την εξελίσσεις είτε την «δανείζεσαι» από τους προηγούµενους.

    Διεύθυνση: Παπάφη 85, Κάτω Τούµπα, Θεσσαλονίκη
    Τηλ.: 2314009428
    Web:  www.nvelopestudio.gr

    ZK RECORDING STUDIO
    Πάρης Ζίκος

    Μίλα µας για το studiο.
    Το ZK recording studio έλαβε µορφή το καλοκαίρι του 2010. Από τότε µέχρι και σήµερα προσφέρουµε τις υπηρεσίες µας µε σεβασµό στις ανάγκες του κάθε µουσικού, συνεργάτη, πελάτη.
    Τι υπηρεσίες παρέχετε; Υπάρχει κάποιος τοµέας που ειδικεύεστε;
    Παρέχουµε υπηρεσίες recording, live recording, mixing, mastering, rehearsing, production, µε εξειδικευµένους και αναγνωρισµένους συνεργάτες για κάθε ανάγκη/είδος.
    Σε τι επίπεδο βρίσκεται σήµερα η σκηνή του Bόλου;
    Ο Βόλος είναι µια πόλη όπου οι µουσικοί της εξελίσσονται, πειραµατίζονται. Υπάρχει µεγάλη δυναµική (σε metal, hard rock, post-rock, stoner, hip hop, classic rock, blues, alternative, κ.ά.) σε αντίθεση µε τις µουσικές σκηνές.
    Κατά πόσο το Εργαστήρι Ηχοληψίας Βόλου, το οποίο έχετε δηµιουργήσει, έχει αποτελέσει πόλο ώστε να ασχοληθούν περισσότεροι νέοι άνθρωποι µε τη µουσική, είτε ως µουσικοί είτε στο χώρο της παραγωγής;
    Το Εργαστήρι Ηχοληψίας Βόλου δηµιουργήθηκε από µία οµάδα καταρτισµένων ηχοληπτών/µουσικών που µοιράζονται το ίδιο πάθος για τη µουσική και τον ήχο. Σκοπός του προγράµµατος είναι να µεταδοθούν όλες οι απαιτούµενες τεχνολογικές γνώσεις και δεξιότητες µε τέτοιον τρόπο ώστε ο σπουδαστής να διαµορφώσει µία ολοκληρωµένη αισθητική και τεχνική αντίληψη πάνω σε θέµατα που αφορούν την τεχνολογία του ήχου και τη µουσική και µε την ολοκλήρωση των σπουδών του λαµβάνει διεθνή πιστοποίηση. Πέρα από τον προγραµµατισµένο κύκλο σπουδών, διοργανώνει σεµινάρια και workshops για µεγαλύτερη εξειδίκευση. Σίγουρα αποτελεί πόλο γνώσης στην πόλη, καθώς και νέοι αλλά και επαγγελµατίες στο χώρο της µουσικής βρίσκονται µεταξύ των σπουδαστών µας. Οι περισσότεροι των αποφοίτων (80%) ασχολούνται επαγγελµατικά µε την παραγωγή/µίξη και µε το PA. Υπεύθυνος του προγράµµατος σπουδών είναι ο Σταµάτης Φουσέκης.

    Διεύθυνση: Τριανταφυλλίδη 72, Βόλος
    Τηλ.: 2421302843
    Fb:  zkrecordings

    LALALAND STUDIO
    Ντίνα Σδράλλη

    Πες µας για το LALALAND και για την απόφασή σου να δηµιουργήσεις έναν τέτοιο χώρο.
    Γενικά είµαστε οικογενειακώς στο καλλιτεχνικό και ειδικά στο µουσικό. Έµαθα πιάνο, κιθάρα, φωνητική, αρµονία για αρχή και αφού δούλεψα τραγουδώντας, είδα πως όταν ήµουν στη σκηνή σκεφτόµουν άσχετα πράγµατα και επιπλέον δεν είχα καµία επαφή µε το κοινό. Στο ΤΕΙ Ηπείρου πριν εκατό χρόνια είδα µάθηµα ηχοληψίας και αποφάσισα πως η θέση µου ήταν πίσω από τον ήχο. Μετά όλα πήραν το δρόµο τους σε επόµενη πιο εξειδικευµένη σχολή. Το studiο µού ταίριαξε περισσότερο από το PA, το οποίο βέβαια ζηλεύω αφάνταστα.
    Σας βρίσκω ανανεωµένους! Τι καινούργιο θα βρει πλέον εδώ ένας µουσικός;
    Το κτίριο είναι µεγάλο οπότε στο ηµιυπόγειο είναι ένας τέλειος χώρος για το προβάδικο µε αυτονοµία και µένει ο επάνω όροφος για ηχογράφηση φωνής για ραδιοφωνικά, καραόκε, θεατρικά, µίξη κοµµατιών για σχολές χορού, φωνές για rap µε έτοιµα beat, κ.ο.κ. Προφανώς εξυπηρετεί και ηχογράφηση οργάνων αν χρειαστεί.
    Ειδικεύεσαι σε κάποιο συγκεκριµένο τοµέα;
    Αν ρωτήσετε πελάτες θα πουν ότι ειδικεύοµαι στον εξωτερικό φωτισµό του studiο, στα φωτάκια και τις νυχτερίδες που κολλάω απέξω. Φυσικά δεν είναι αλήθεια αλλά µε απασχολεί ο περαστικός. Έχω κάνει ειδίκευση στο mastering στα Digisound Studios αλλά εκεί διέθετε hardware. Εγώ δεν θα επενδύσω σε τέτοιο εξοπλισµό. Θα έλεγα πως η µίξη είναι από τις αγαπηµένες µου ασχολίες σε ίδιο βαθµό µε το edit. Τώρα τελευταία µάλιστα µ’ έχει πιάσει µια µανία να κάνω «τύπου» tutorials στο Instagram µε θέµα π.χ. πώς θα ηχογραφήσουµε otamatone (η τελευταία µου αγορά).
    Η Λάρισα είναι µια πόλη µ’ έντονη πολιτιστική δραστηριότητα. Πόσο εύκολο είναι για έναν ερασιτέχνη µουσικό να ασχοληθεί µε αυτό που αγαπάει;
    Μπορεί να κάνει τα πάντα. Από το να ενσωµατωθεί σε σχήµα και απλά να παίζουν σε κάποιο studiο ή να ηχογραφούν κοµµάτια τους για το internet, να παίξει σε µαγαζιά, να συµµετέχει σε θέατρα δρόµου, σε festivals που γίνονται πλέον πάρα πολλά στην πόλη αλλά και σε όλη την Περιφέρεια, να «βγει στα καλοκαιρινά» των παραλίων Λάρισας, έχει πολλά να κάνει. Δε θα ζήσει όµως από αυτό, είναι η πικρή αλήθεια. Άλλωστε ακόµα και εγώ δεν µένω µόνο στο στουντιακό κοµµάτι. Συµµετέχω στη διοργάνωση φεστιβάλ και φέτος διοργάνωσα το Eco Fashion Film Festival µε την εταιρεία Artfools. Ακόµα και εκεί όµως υπάρχει στουντιακή δουλίτσα. Φώτα, ήχος, µουσικές, videos, υποτιτλισµός, οπότε δεν πάω µακριά!

    Διεύθυνση: Ηρώων Πολυτεχνείου 60, Λάρισα
    Tηλ.: 2414001018
    Kιν.: 6937656446
    Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
    Fb:  LalalandDivaynne
    instagram:  lalaland_music_studio_larissa