Thursday, 28 March 2019 17:46

UDO DIRKSCHNEIDER: Συνέντευξη λίγο πριν τις συναυλίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Written by 
    UDO DIRKSCHNEIDER: Συνέντευξη λίγο πριν τις συναυλίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

    Στις τελευταίες δύο επισκέψεις του στη χώρα μας, σε Αθήνα και Κρήτη με καλεσμένους τους Anvil και στα πλαίσια του Chania Rock Festival, αντίστοιχα, ο μεγάλος UDO DIRKSCHNEIDER έκλεισε το κεφάλαιο των Accept, παρουσιάζοντας ένα εξαιρετικό setlist με τα σπουδαιότερα τραγούδια της τεράστιας γερμανικής μπάντας. Τώρα, ξανά υπό το όνομα των U.D.O., εμφανίζεται ξανά στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη εστιάζοντας αποκλειστικά στην προσωπική του καριέρα, και το METAL HAMMER δεν έχασε την ευκαιρία να συνομιλήσει μαζί του. Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε τα όσα μας είπε αλλά και όσα απαραίτητα χρειάζεται να γνωρίζετε για τις δύο συναυλίες.

    ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΝΟ ΚΑΛΕΠΑΝΑΓΟ ΚΑΙ ΝΙΚΟ ΤΡΑΓΑΚΗ

    Πώς ήταν η εμπειρία σου πέρσι που έπαιξες στην Κρήτη ως Dirkschneider με το Accept setlist;

    Ήταν υπέροχα. Δεν περιμέναμε να διαρκέσει τόσο πολύ αλλά τελικά εκείνη η περιοδεία κράτησε για σχεδόν τρία χρόνια και φτάσαμε τις 300 συναυλίες, όμως περάσαμε πολύ καλά, ακούσαμε καλά λόγια από τον κόσμο κι έτσι πλέον παίζουμε ξανά ως U.D.O., και έχουμε αποφασίσει να μην παρουσιάσουμε άλλα τραγούδια των Accept.

    Ύστερα, λοιπόν, απ’ αυτή την περιοδεία, θεωρείς ότι το κεφάλαιο “Accept” έκλεισε και δεν έχεις καμία δουλειά μαζί τους πλέον; Αν ναι, είναι εύκολο να προχωρήσεις παρακάτω ύστερα απ’ την τόσο σπουδαία μουσική που γράψατε μαζί κι επηρέασε τόσους πολλούς μεταγενέστερους;

    Ναι, όπως είπα η περιοδεία κράτησε για τρία χρόνια και ένιωσα πως, τουλάχιστον από πλευράς μου, έπρεπε υπό μια έννοια να γράψω το τελευταίο κεφάλαιο του βιβλίου. Εξάλλου πλέον έχω φτάσει τα 16 albums με τους U.D.O., απολαμβάνουμε τις περιοδείες μας στην Ευρώπη και, ξέρεις, η ιστορία πρέπει κάποια στιγμή να ολοκληρώνεται (γέλια). Έτσι κι αλλιώς οι Accept συνεχίζουν να υπάρχουν και όπως έχω δηλώσει και σε άλλες συνεντεύξεις, αν θέλετε να ακούσετε τραγούδια των Accept μπορείτε να πάτε σε μια δική τους συναυλία. Το μόνο παραθυράκι που αφήνω ανοιχτό είναι, αν κάποτε διαλυθούν οι Accept και ταυτόχρονα εγώ είμαι ακόμη ενεργός ως μουσικός, να ξαναπαίξω πιθανώς κάποια τραγούδια τους σε ενδεχόμενη περιοδεία μου. Όσο, όμως, υπάρχουν οι Accept, δεν θα ξαναπαίξω τη μουσική τους ζωντανά.

    Είσαι ενεργός εδώ και 40 χρόνια και εξακολουθείς να ηχογραφείς και να περιοδεύεις συχνά. Πώς καταφέρνεις και διατηρείσαι πεινασμένος; Έχεις σκεφτεί να κάνεις ένα βήμα πίσω και να αφιερώσεις, ενδεχομένως, λίγο περισσότερο χρόνο στον εαυτό σου;

    Αρχικά πρέπει να πούμε πως ακόμα περνάω καλά κάνοντας αυτή τη δουλειά και αυτό είναι το σημαντικότερο απ’ όλα. Από ‘κει και πέρα, φυσικά, προσπαθώ να προσέχω όσο περισσότερο μπορώ την υγεία μου. Γι’ αυτό λοιπόν, όταν με ρωτούν αν σκέφτομαι να αποσυρθώ, η απάντησή μου είναι ξεκάθαρα αρνητική. Δεν έχει περάσει ποτέ αυτή η πιθανότητα απ’ το μυαλό μου ούτε για ένα λεπτό, ειδικά τώρα που έχω κάνει πολλά σχέδια για το μέλλον.

    Ως έμπειρος μουσικός, βλέπεις αλλαγές (καλές ή κακές) στους fans, τις μπάντες ή το κομμάτι της μπίζνας;

    Εννοείται, τα πάντα αλλάζουν (γέλια). Ειδικά στο κομμάτι της μπίζνας που αναφέρεις, όλα καταλήγουν στο γεγονός ότι άλλαξε η «διαδρομή» ενός δίσκου μέχρι τα αυτιά των ανθρώπων. Επίσης, για να είμαι ειλικρινής, θεωρώ πως οι δισκογραφικές εταιρίες υπογράφουν υπερβολικά πολλές μπάντες οι οποίες βγάζουν έναν, άντε δύο, δίσκους κι αν δεν πιάσουν με τη μία, τις πετάνε δίχως δεύτερη σκέψη στα σκουπίδια και συνεχίζουν με τον επόμενο υποψήφιο. Τι να πω (γέλια). Είναι σίγουρο πως αν ξεκινήσεις τώρα μια μπάντα, είναι πολύ δύσκολο να επιβιώσεις ως μουσικός.

    Έχεις μπροστά σου αυτή την τεράστια περιοδεία. Τι να περιμένουμε από τους U.D.O. μετά το πέρας της;

    Η ευρωπαϊκή μας περιοδεία τελειώνει στις αρχές Απριλίου και ύστερα έχουμε κλείσει ορισμένες εμφανίσεις στα καλοκαιρινά φεστιβάλ της Ευρώπης. Στη συνέχεια θα περιοδεύσουμε στην Ασία και τη Λατινική Αμερική, κάτι που θα κρατήσει περίπου ως το τέλος του 2019 και τότε θα αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τη δημιουργία ενός νέου δίσκου. Δεν έχουμε καταλήξει σε περισσότερες λεπτομέρειες, όμως, μέχρι στιγμής.

    Έχεις υπάρξει συν-δημιουργός πολύ σπουδαίας μουσικής μέσα σ’ αυτά τα 40 χρόνια, τόσο με τους Accept όσο και ως solo καλλιτέχνης. Τι το ξεχωριστό, πιστεύεις, πως είχαν αυτά τα τραγούδια και κατέληξαν να είναι τα αγαπημένα και να επηρεάζουν πολλές γενιές άλλων μουσικών;

    Α, δεν ξέρω, καλύτερα να ρωτήσεις ορισμένους από τους ανθρώπους που επηρεάστηκαν! (γέλια) Τέτοιες κουβέντες, πάντως, γίνονται από τότε που ως Accept κυκλοφορήσαμε το “Breaker” από το οποίο άντλησαν έμπνευση πολλοί μουσικοί. Ένας απ’ αυτούς, για παράδειγμα, ήταν και ο Kai Hansen ο οποίος μου έχει πει προσωπικά πως όταν άκουσε το δίσκο ως έφηβος συνειδητοποίησε πως αυτή είναι η μουσική που θέλει και ο ίδιος να παίξει. Τον ίδιο θόρυβο δημιούργησε και το τραγούδι “Fast as a Shark”. Γενικότερα, όμως, δεν μπορώ να πω ότι είχαμε αντιληφθεί το μέγεθος της επιρροής μας διότι ήμαστε αφοσιωμένοι στη δημιουργία νέας μουσικής. Αργότερα συνειδητοποιήσαμε την επίδραση που είχαμε σε πολλούς ανθρώπους, κάτι πάρα πολύ όμορφο που εννοείται πως μας γέμισε υπερηφάνεια.

    Νιώθεις πως ορισμένες φορές η προσωπική σου καριέρα επισκιάζεται από τους δίσκους σου με τους Accept; Πιστεύεις πως έχεις κυκλοφορήσει δίσκους που δεν τυγχάνουν της δέουσας αναγνώρισης από τους fans;

    Κοίτα, κατά κάποιο τρόπο οι U.D.O. έχουν δικό τους fanbase. Έχουμε πουλήσει αρκετούς δίσκους ως U.D.O. όμως δεν βλέπω τα ίδια νούμερα τώρα. Παλιότερα τα πράγματα ήταν εντελώς διαφορετικά. Το θέμα, λοιπόν, είναι περισσότερο η βιομηχανία καθαυτή που δυσκολεύει τα πράγματα, και όχι οι συγκρίσεις ανάμεσα στις δυο μπάντες. Αν θέλεις να ζήσεις πουλώντας δίσκους, ξέχνα το!

    Τα τραγούδια σου, τόσο με τους Accept όσο και στην προσωπική σου καριέρα, προωθούσαν ένα μήνυμα ενότητας ώστε όλοι μαζί να παλέψουμε ενάντια σε όσα κάνουν τη ζωή δύσκολη. Αισθάνεσαι πως στις μέρες μας ο κόσμος είναι διαιρεμένος, όχι μόνο μουσικά αλλά και κοινωνικά;

    Σίγουρα, υπάρχουν πολλά πράγματα που πηγαίνουν στραβά. Στον τελευταίο δίσκο, ένα απ’ τα τραγούδια που ήταν πολύ σημαντικό για ‘μένα είναι το “One Heart, One Soul” διότι αυτό είναι το όνειρό μου. Ο κόσμος μας είναι πολύ μικρός και δεν βγάζει νόημα το να πολεμάμε μεταξύ μας. Πρέπει να ζούμε αρμονικά και να δούμε πιο σοβαρά αυτό το θέμα.

    Τι να περιμένουμε από τις συναυλίες σου στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη;

    Θα εκπροσωπήσουμε όσο καλύτερα μπορούμε όλες τις δουλειές των U.D.O.. Μέχρι στιγμής πηγαίνουμε πολύ καλά, είμαστε ενθουσιασμένοι και ακούμε πολύ καλά λόγια. Φυσικά δεν μπορούμε να αφήσουμε τους πάντες ικανοποιημένους διότι έχουμε έναν τεράστιο κατάλογο με τραγούδια επομένως δεν είναι και τόσο εύκολο να καταλήξουμε σε ένα setlist. Θα δούμε, λοιπόν, ποια θα είναι η ανταπόκρισή σας όταν έρθει η ώρα του live της Αθήνας.

    Θα έρθεις και με νέα πρόσωπα στη μπάντα σου, σωστά;

    Ναι, αλλάξαμε μπασίστα διότι ο Fitty Wienhold δεν ήθελε πια να περιοδεύει, έτσι στη θέση του ήρθε ο Tilen Hudrap που έχει παίξει με τους Vicious Rumors, τους Pestilence ενώ έχει δώσει και μερικές συναυλίες εκτάκτως ως μέλος των Testament. Επίσης έχουμε μαζί μας έναν άγνωστο νεαρό κιθαρίστα από τη Γερμανία, τον Fabian “Dee” Dammers ο οποίος είναι εξαιρετικός και ήδη έχει δέσει άριστα με τον Andrey (σ.σ. Smirnov, ο άλλος κιθαρίστας των U.D.O.). Όλοι οι μουσικοί που με συνοδεύουν είναι νέοι σε ηλικία, είμαι πολύ ικανοποιημένος από την απόδοσή τους, επομένως έχουμε πολύ χρόνο μπροστά μας (γέλια).

    Σε ευχαριστώ για τη συνέντευξη. Πες δυο λόγια στους Έλληνες fans εκεί έξω.

    Ανυπομονώ να έρθω ξανά στη χώρα σας και θα τα πούμε με όλους σας στα shows.

    Υπενθυμίζουμε ότι ο Γερμανός frontman εμφανίζεται στη Θεσσαλονίκη και το Principal Club Theater μεθαύριο, Σάββατο 30 Μαρτίου και στην Αθήνα αυτή την Κυριακή 31 Μαρτίου στο Piraeus 117 Academy. Ως support σχήματα έχουν οριστεί ο Red Partizan και οι Kiss of the Dolls.

    Τιμή εισιτηρίου:

    Αθήνα: 28 ευρώ (προπώληση και ταμείο)
    Θεσσαλονίκη: 20 ευρώ (early bird), 23 ευρώ (προπώληση), 25 ευρώ (ταμείο)

    Σημεία προπώλησης:

    Αθήνα:
    No Remorse Records, Metal Era, καταστήματα Public. Διαδικτυακά στο Ticket Master.
    Θεσσαλονίκη: Ticket House, Rover. Διαδικτυακά στο Viva.

    Το πρόγραμμα των συναυλιών έχει ως εξής:

    Αθήνα:
    19:00
    Πόρτες
    19:30 - 20:00 Kiss of the Dolls
    20:15 - 21:00 Red Partizan
    21:30 - 23:30 U.D.O.

    Θεσσαλονίκη:
    20:00 Πόρτες
    20:30 Kiss of the Dolls
    21:15 Red Partizan
    22:30 U.D.O.

    Στο Facebook event της Αθήνας και στο αντίστοιχο της Θεσσαλονίκης θα βρείτε οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία.