Thursday, 21 November 2019 10:59

CANDLEMASS: Ο δισκογραφικός τους οδηγός από το METAL HAMMER

Written by 
    CANDLEMASS: Ο δισκογραφικός τους οδηγός από το METAL HAMMER

    Τον περασμένο μήνα, στο τεύχος 418 του Metal Hammer, στη στήλη Sign of the Hammer Be my Guide ασχοληθήκαμε εκτενώς με τη σπουδαία δισκογραφία των Σουηδών μαστόρων του doom metal, Candlemass με βασική αφορμή το πρόσφατο reunion με τον Johan Längqvist, τραγουδιστή του μυθικού "Epicus Doomicus Metallicus", και την επερχόμενη συναυλία τους στην Αθήνα, αυτό το Σάββατο στα πλαίσια της περιοδείας για την προώθηση του φετινού "The Door to Doom". Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε το κείμενο της στήλης, κάνοντας την απαραίτητη επανάληψη πριν από το live.

    Doom metal υπήρχε και πριν τους Candlemass. Παρ’ όλα αυτά, το ειδικό βάρος των Σουηδών, λειτούργησε ως το απόλυτο reboot του ιδιώματος, το βάφτισαν και η εμφάνιση του πρώτου album, “Epicus Doomicus Metallicus”, ήταν η νέα αρχή και η βάση epic doom metal σχημάτων όπως οι Solitude Aeturnus και Sorcerer. Ακόμα και ο όρος “epic metal”, έχω την αίσθηση πως δεν είχε γραφτεί κάπου πριν το 1986, και λέγεται ότι τον είχε αναφέρει μόνο ο Mark Shelton (Manilla Road) κάποια στιγμή στα early '80s. O οποίος Shelton, ήταν αυτός που πρότεινε στη Black Dragon να κυκλοφορήσει το πρώτο album των Candlemass και χωρίς να το καταλάβει, έβαλε το χεράκι του στον επαναπροσδιορισμό του αγαπημένου ιδιώματος. Στις 23 Νοεμβρίου, ο Leif Edling και η παρέα του, επισκέπτονται και πάλι την Αθήνα στα πλαίσια της προώθησης του πρόσφατου album “The Door to Doom”.

    ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΑΝΔΡΕΟΥ

    ALL-TIME CLASSICS

    Epicus Doomicus Metallicus
    (Black Dragon, 1986)

    The sunrise is gone...
    Οι Trouble, οι Angel Witch και φυσικά οι Black Sabbath, ήταν οι βασικές επιρροές του νεαρού μπασίστα-συνθέτη Leif Edling για τη δημιουργία του “Epicus Doomicus Metallicus”. H μετονομασία από Nemesis σε Candlemass, το πάθος για metal, ουράνια έμπνευση, η συνάντηση με τον κιθαρίστα Mats Björkman, συναισθήματα όπως το μίσος, η πικρία, ο πόνος και η κατάθλιψη, το Thunderload studio και ο Ragne Wahlquist (Heavy Load), το κρανίο και μια ονειρική φωνή, είναι όσα χρειάστηκαν για να δημιουργηθεί το album που πολλές φορές συναντάμε στη κορυφή λιστών με θέμα “Best of Doom Metal”. Ο τραγουδιστής Johan Längquist εμφανίστηκε στο studio μόνο για τις ηχογραφήσεις, η μπάντα δεν είχε ακόμα πλάνα για το μέλλον και όταν τελικά κυκλοφόρησε το album, ήταν εμπορική αποτυχία, με αποτέλεσμα η Black Dragon να μη συνεχίσει τη συνεργασία μαζί τους...
    ΚΟΡΥΦΕΣ: “Solitude”, “Demon’s Gate”, “A Sorcerer's Pledge”

    Nightfall
    (Active, 1987)

    Sunlight redeems...
    Κάποια πράγματα είναι όντως μπροστά από την εποχή τους και η ιστορία απέδειξε πως οι Candlemass ήταν ένα από αυτά. Η καλύτερη, πρώτη πλευρά doom metal δίσκου, βρίσκεται σε ένα album-ορόσημο του ιδιώματος. Ένα album που μπορεί να μην είχε υπάρξει ποτέ, αν δεν έπαιρνε τηλέφωνο ο Messiah Marcolin τον Edling και τον πίεζε να μη διαλύσει τους Candlemass και να γίνει με το ζόρι ο τραγουδιστής τoυς. Αλλά ο Messiah έγινε κάτι παραπάνω εκτός από τον άνθρωπο που δεν άφησε το θρύλο να λήξει άδοξα. Έγινε η «εικόνα» της μπάντας και ο άνθρωπος που τους πήρε από το χέρι και τους οδήγησε σε σημαντικές επαγγελματικές αποφάσεις, με πρώτη, την αλλαγή του studio για τον τελικό ήχο που χαρακτήρισε το αιώνιο “Nightfall”, αλλά και την ιδέα για τον εμβληματικό πίνακα που χρησιμοποιήθηκε για το εξώφυλλο. Μια νέα αποχή ξεκινάει, με το απόλυτο doom metal album.
    ΚΟΡΥΦΕΣ: “The Well of Souls”, “At the Gallows End”, “Samarithan”

    RECOMMENDED

    Tales of Creation
    (Music for Nations, 1989)

    Mournful Cries
    Το φαινομενικά πιο Messiah-driven album των Candlemass, είναι και το album που έφερε τα πρώτα σκοτεινά σύννεφα στη σχέση μεταξύ Edling και Marcolin. O Edling έφερε στο προσκήνιο ιδέες που είχε από την εποχή των Nemesis και είχε οραματιστεί το συγκεκριμένο album πριν την ηχογράφηση του “Nightfall”. Αν και ο Messiah δεν είχε κατανοήσει πλήρως το concept, το αποτέλεσμα είναι κορυφαίο, ακούγεται πάντα από την αρχή μέχρι το τέλος, ενώ εδώ, καταλαβαίνουμε και πόσο σπουδαίος lead κιθαρίστας είναι ο Lars Johansson. Θα περάσουν, βέβαια, αρκετά χρόνια μέχρι να εξαργυρώσουν την καλλιτεχνική αξία τους. O κόσμος δεν ήταν ακόμα έτοιμος.
    ΚΟΡΥΦΕΣ: “Dark Reflections”, “The Edge of Heaven”, “A Tale of Creation”

    Chapter VI
    (Music for Nations, 1992)

    Power Doom Metal
    Πολλές φορές, οι δημιουργοί και οι μουσικοί έχουν απόψεις που δεν καταλαβαίνουμε για το έργο τους. Μια από αυτές, είναι το γεγονός πως ο Edling έχει μετανιώσει για την ηχογράφηση του συγκεκριμένου album. Ένα album που βρίσκεται στη κορυφή της μικρής λίστας του -ας πούμε- power doom metal. O Messiah είναι ήδη παρελθόν, ο Thomas Vikström είναι εξαιρετικός για το συγκεκριμένο υλικό και το album άντεξε στο πέρασμα του χρόνου, ακόμα κι αν ο Edling έχει πει πως κράτησε τις καλύτερες συνθέσεις του για άλλο project. Όσο και αν δεν αναφέρεται, αν πέσει το όνομά του “Chapter VI” στο τραπέζι, μόνο θετικά σχόλια θα ακουστούν.
    ΚΟΡΥΦΕΣ: “The Dying Illusion”, “Julie Laughs No More”, “Where the Runes Still Speak”

    King of the Grey Islands
    (Nuclear Blast, 2007)

    The 9th Album: Awakening
    Ούτε ο πιο αισιόδοξος doomster δεν μπορούσε να φανταστεί τη μεγαλύτερη μεταγραφή που μπορούσε να γίνει. Αλλά επειδή η αισιοδοξία δεν είναι από τα βασικά χαρακτηριστικά του doom, η πορεία αποδείχτηκε αρκετά σκοτεινή για τον τεράστιο (τότε) Robert Lowe των Solitude Aeturnus, οι οποίοι τηv προηγούμενη χρονιά είχαν κυκλοφορήσει το “Alone” και από τότε έχουν περάσει σε δισκογραφική λήθη. H προσωρινή επιστροφή του Messiah και οι επιτυχημένες συναυλίες, ξαναέβαλαν τους Candlemass στο προσκήνιο, αλλά εδώ, ο Edling κάνει κίνηση ματ και αλλάζει τον ήχο όσο χρειάζεται για να παραμείνει φρέσκος και ταυτόχρονα κλασικός.
    ΚΟΡΥΦΕΣ: “Emperor of the Void”, “Of Stars and Smoke”, “Embracing the Styx”

    ALARM ZONE

    Dactylis Glomerata
    (Music for Nations - 1998)

    Abstrakt Doom
    Η δύσκολη περίοδος μετά το “Chapter VI” βρίσκει τον Edling να πειραματίζεται με τους Abstrakt Algebra, με απόλυτη καλλιτεχνική επιτυχία και ένα album που έχει τη δική του βαρύτητα. Το “Dactylis Glomerata” υποτίθεται πως θα ήταν το δεύτερο Abstrakt Algebra album, αλλά μια σειρά από γεγονότα και η παρέμβαση της δισκογραφικής εταιρείας, έκαναν τον Edling να το ηχογραφήσει με νέο line-up και να το κυκλοφορήσει υπό το όνομα των Candlemass. To αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό, δεν έχει σχέση με Candlemass (εξ ου και το “alarm”), κιθάρες παίζει ο Mike Amott, και είναι πιο ουσιώδες από πολλές “cover” και “tribute” μπάντες του σήμερα, που χρησιμοποιούν το «σίγουρο» trademark του παρελθόντος.

    AVOID

    Psalms for the Dead
    (Napalm, 2012)

    Dead Doom
    Χωρίς να είναι κακό, το -υποτίθεται- τελευταίο studio album των Candlemass, ηχογραφήθηκε με τον Lowe στη φωνή και ο τραγουδιστής εκδιώχθηκε πριν καν αυτό κυκλοφορήσει. Για χρόνια πριν, αρκετές από τις εμφανίσεις του κάποτε σπουδαίου ερμηνευτή, ήταν αποκαρδιωτικές και ο Edling έφερε στη μπάντα τον φίλο και τραγουδιστή του στους Abstrakt Algebra και Krux, Mats Levén, για τη συνέχεια. Ο Edling ήθελε να εμπλουτίσει τον ήχο των Candlemass, αλλά πλέον βαδίζει εκ του ασφαλούς, αφού δεν μπορεί να ξεφύγει από τα κλισέ στα οποία έχει εγκλωβίσει το όνομα των Candlemass. Σίγουρα τα κατάφερε καλύτερα με τους Avatarium, τα επόμενα χρόνια.

    LIVE ALBUM

    Candlemass - Live
    (Music for Nations, 1990)

    Live Doom
    Οι Candlemass εκείνη την εποχή, συνήθιζαν να παίζουν με σχήματα που βρίσκονται μακριά από τον ήχο τους, όπως King Diamond, Nuclear Assault, Dark Angel, Savatage, Sacred Reich και Motörhead. Το doom άλλωστε, γιγαντώθηκε στα '90s, και στα '80s οι μπάντες του ιδιώματος ήταν μετρημένες στα δάχτυλα. Το γεγονός ότι οι Candlemass είναι αγαπητοί σε ευρύ κοινό του σκληρού ήχου, μάλλον έχει να κάνει με το γεγονός ότι ήταν ήδη προσβάσιμοι σε όλους, χάρη σε όλες αυτές τις συναυλίες. Μια από τις headline συναυλίες τους, ηχογραφήθηκε στη Στοκχόλμη τον Ιούνιο του 1990, όπου βλέπουμε τους Candlemass σε απόλυτο peak, ενώ λίγο πριν είχαν συζητήσει μέχρι και τη διάλυση...

    DVD

    Documents of Doom - Live at Fryshuset 1990
    (Escapi Music, 2002)

    Doom or be Doomed
    Διπλό DVD στο οποίο συναντάμε το οπτικό ντοκουμέντο της εμφάνισης του “Candlemass - Live” με το κλασικό line-up, στο πρώτο DVD. Εκεί βλέπουμε τη μπάντα στο peak της με όλους τους ύμνους από τα 4 πρώτα albums. Στο δεύτερο DVD, παρακολουθούμε μια σειρά από οπτικό και αρχειακό υλικό, το οποίο ξεκινάει από τηv πρώτη τους συναυλία στο μακρινό 1987, περνάει από την εμφάνιση που τους απογείωσε, στο Dynamo Open Air το 1988, τις αμερικάνικες περιοδείες του 1989 και 1991 και το reunion με τον Messiah το 2002, παρουσιάζοντας υλικό από festivals όπως τα Wacken, Bang Your Head, Sweden Rock, αλλά και την Ελλάδα.

    SPECIAL EDITION

    Doomology
    (High Roller, 2010)

    Sabbath Blackest Sabbath
    Ένα box set που περιέχει συνολικά 7 δίσκους βινυλίου γεμάτους αρχειακό υλικό και σπάνιες ηχογραφήσεις που γνώριζαν μόνο οι φανατικοί ακόλουθοι της μπάντας. Μεταξύ τους, η πρώτη συναυλία των Candlemass το 1987, τα demos για το “Candlemass” (2005) στα οποία συναντάμε και άλλους τραγουδιστές που είχαν δοκιμάσει, μεταξύ τους ο Doogie White και ο Tony Martin! Επίσης, υπάρχουν τα demos του “King of the Grey Islands” με τη φωνή του Mats Levén (τα οποία χρησιμοποίησε ως οδηγό ο Lowe), υλικό του “Chapter VI” με τον Johan Längquist στα φωνητικά, αλλά και μια audition του Längquist από το 2007. Κυκλοφόρησε και σε 5CD box set από τη Nuclear Blast.

    Υπενθυμίζουμε ότι μεθαύριο, Σάββατο 23 Νοεμβρίου, οι Candlemass εμφανίζονται στην Αθήνα και το Fuzz Club με support τους The Slayerking που επίσης έχουν νέο δίσκο στις αποσκευές τους. Στο event της βραδιάς στο Facebook μπορείτε να βρείτε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την τιμή και τα σημεία προπώλησης των εισιτηρίων αλλά και για τις ώρες εμφάνισης των συγκροτημάτων.