Tuesday, 11 February 2020 13:32

SEAN REINERT: Άρνηση των αρχών να δωρίσουν τα όργανά του λόγω του σεξουαλικού του προσανατολισμού

Written by 
    SEAN REINERT: Άρνηση των αρχών να δωρίσουν τα όργανά του λόγω του σεξουαλικού του προσανατολισμού

    Πριν από λίγες ημέρες έφυγε ξαφνικά από τη ζωή ο φοβερά ταλαντούχος Sean Reinert, πρώην drummer των Death και των Cynic, γεγονός που προκάλεσε μεγάλη θλίψη στη παγκόσμια metal κοινότητα. 

    Ο αμερικανός μουσικός ήταν δωρητής οργάνων και η οικογένειά του αποφάσισε να τιμήσει αυτή του την επιθυμία στη μνήμη του. Όπως ανακοίνωσε, όμως, ο σύζυγος του, Tom, στη σελίδα του στο Facebook, το νοσοκομείο αρνήθηκε να προχωρήσει στη διαδικασία συλλογής των οργάνων, εξαιτίας του σεξουαλικού προσανατολισμού του Sean Reinert.

    Αναλυτικά το κείμενο αναφέρει τα εξής: «Ο σύζυγος μου, Sean, ήταν δωρητής οργάνων. Πίστευε πως όταν πεθάνει, θα ήταν σπουδαία κίνηση τα όργανα του να δοθούν σε κάποιον που έχει ανάγκη. Ήταν πολύ ευγενής και δοτικός σε όλες τις περιπτώσεις, κάτι που γνωρίζουν πολλοί από τους κοντινούς του φίλους.

    «Όταν επέστρεψα στο σπίτι τη νύχτα του θανάτου του Sean, έλαβα ένα τηλεφώνημα περίπου στη 1 το πρωί. Ήταν από έναν εργαζόμενο στο πρόγραμμα των δωρητών οργάνων του νοσοκομείου. Με ενημέρωσε πως ο Sean ήταν καταχωρημένος ως ένας εξ αυτών στη βάση δεδομένων τους και ήθελε να μου κάνει μερικές ερωτήσεις για να προχωρήσει παρακάτω. Δεν άντεχα το stress εκείνη τη στιγμή και ζήτησα να μιλήσουμε ξανά το επόμενο πρωί. Δεν υπήρχε πρόβλημα, διότι όπως μου είπαν υπάρχει ένα παράθυρο 24 ωρών κατά τις οποίες μπορούν να ληφθούν τα όργανα.

    «Το επόμενο πρωί, όταν έφτασε από το Miami η Patti, αδελφή του Sean, της εξήγησα την κατάσταση και συμφωνήσαμε πως εφόσον ο Sean ήθελε να δωρίσει τα όργανά του, θα έπρεπε να τιμήσουμε την επιθυμία του. Τηλεφώνησα στους αρμοδίους με σκοπό να προχωρήσουμε. Η κυρία στο τηλέφωνο ξεκίνησε με το ερωτηματολόγιο. Μετά από τις πρώτες τυπικές ερωτήσεις, ήθελε να μάθει αν ο Sean ήταν ένας σεξουαλικά ενεργός ομοφυλόφιλος άντρας. Δίχως σκέψη απάντησα «ναι» και σχεδόν αμέσως αποκρίθηκε πως «δυστυχώς, αυτό σημαίνει ότι…». Έμεινα κόκαλο διότι ήξερα τι θα έλεγε. Τη διέκοψα, της απάντησα και έκλεισα το τηλέφωνο.

    «Ο Sean δεν έπασχε από HIV ή οποιοδήποτε άλλο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Επειδή, όμως ήταν ομοφυλόφιλος και ζούσε στην Αμερική του 2020, δεν του επετράπη να εκπληρώσει μια από τις τελευταίες του επιθυμίες, να δωρίσει τα όργανα του και να σώσει τη ζωή ενός άλλου ανθρώπου. Η κυβέρνηση προτιμά να αφήσει τους ανθρώπους που περιμένουν για μόσχευμα να πεθάνουν, παρά να τους δώσει ένα απ’ τα όργανα του Sean. Ως σύζυγος του, αυτό μου προκαλεί ανακάτεμα στο στομάχι και με εξοργίζει. – Tom

    «ΥΓ Γρήγορο σχόλιο για όσους από εσάς ελέγξατε ιστοσελίδες δωρητών οργάνων και πιστεύετε πως απλώς έγινε κάποιο λάθος: Υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες για άντρες που είχαν ομοφυλοφιλικές σεξουαλικές επαφές στο διάστημα των τελευταίων 12 μηνών. Ρυθμίζονται από την FDA και ισχύουν ακόμα. Επομένως, ακόμα κι αν οι ιστοσελίδες αναφέρουν πως είναι μύθος ότι οι LGBTQ+ άνθρωποι δεν μπορούν να δωρίσουν όργανα, είναι η πραγματικότητα για τους άνδρες.»