Thursday, 09 April 2020 09:58

ΓΙΑΝΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ: Η συνέντευξη στο Metal Hammer Απριλίου και σινεμά στο σπίτι

Written by 
    ΓΙΑΝΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ: Η συνέντευξη στο Metal Hammer Απριλίου και σινεμά στο σπίτι

    Πώς μας πετσόκοψες έτσι ρε Γιάννη Οικονομίδη… Τόσο στη συνέντευξη που μας έδωσε και υπάρχει στο Metal Hammer Απριλίου, όσο και στις ταινίες του στο κινηματογράφο. Εν μέσω πανδημίας είναι ώρα για καλό διάβασμα και σινεμά ως παρέα στο σπίτι.

    Στις 5 Μαρτίου άρχισε να προβάλλεται στο κινηματογράφο Άστυ με τρομερή αποδοχή από τον κόσμο σε sold out προβολές, η καινούρια απολαυστική ταινία του σκηνοθέτη Γιάννη Οικονομίδη «Η Μπαλάντα της Τρύπιας Καρδιάς». Λίγες μέρες μετά, ήρθε ο Covid-19, η πανδημία και όσα ζούμε όλοι μας... Στο Metal Hammer είμαστε από τους τυχερούς που προλάβαμε να ενθουσιαστούμε βλέποντας το film, αλλά και να συζητήσουμε για την ταινία με τον άνθρωπο που άλλαξε το πρόσωπο του σύγχρονου ελληνικού cinema, σε μια πολύ ουσιαστική συνέντευξη που φιλοξενεί το τεύχος Απριλίου.

     

     Ο πρόλογος της συνέντευξης είναι ενδεικτικός τόσο για την κουβέντα μαζί του, όσο και για τον χαρακτήρα και τον προσανατολισμό της νέας ταινίας. Εκεί γράφονται τα εξής:

    «ΓΙΑΝΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ. Οι ταινίες του «Σπιρτόκουτο», «Η Ψυχή στο Στόµα», «Μαχαιροβγάλτης» και «Το Μικρό Ψάρι» επανακαθόρισαν το ελληνικό σινεµά. Του έδωσαν αξιοπρέπεια, δύναµη, σεβασµό στο σήµερα. Τώρα µε το καινούργιο, απολαυστικό film «Η ΜΠΑΛΑΝΤΑ ΤΗΣ ΤΡΥΠΙΑΣ ΚΑΡΔΙΑΣ», µια σκληρή γκανγκστερική ταινία που ταυτόχρονα είναι µια κατάµαυρη βιτριολική κωµωδία που ξεσκίζει τα σπλάχνα της νεοελληνικής ηλιθιότητας, βρήκαµε την αιτία που γυρεύαµε ώστε να τον φιλοξενήσουµε στο Metal Hammer. Μόνο που τόσο κατά τη διάρκεια της κουβέντας, αλλά και κάθε φορά που µπαίνω στο κινηµατογραφικό σύµπαν του, δεν τον αντιλαµβάνοµαι απλά ως σκηνοθέτη. Τον αντιλαµβάνοµαι ως έναν metal δηµιουργό, ο οποίος αντί να παράγει µουσικές, φτιάχνει ταινίες. Εξαιρετικές ταινίες που θα σου σκάσουν στα µούτρα σκληρές αλήθειες. Με αισθητική κατράµι και Non Serviam κινηµατογραφική αντίληψη. Αυτός είναι ο δικός µας άνθρωπος στον κινηµατογράφο... Και λίγο µετά τη συζήτησή µας ξέσπασε η πανδηµία. Όταν ξανανοίξουν οι αίθουσες να είστε εκεί για τις Τρύπιες Καρδιές».

    Υπό τις παρούσες συνθήκες της καραντίνας, η πρόταση μας είναι να διαβάσουμε την συνέντευξη στο τεύχος Απριλίου και εδώ να παρακολουθήσουμε από το σπίτι, 4 παλαιότερες εξαιρετικές ταινίες του σκηνοθέτη, που υπάρχουν στο you tube. Πώς μας πετσόκοψες έτσι ρε Οικονομίδη… Και τώρα με μπαλάντα ρε Γιάννη;!; Τον ευχαριστούμε πολύ για την συνέντευξη που μας παραχώρησε!