Monday, 31 January 2022 08:14

DARK TRANQUILITY: Έφυγε από τη ζωή ο πρώην κιθαρίστας τους, FREDRIK JOHANSSON

Written by 
    DARK TRANQUILITY: Έφυγε από τη ζωή ο πρώην κιθαρίστας τους, FREDRIK JOHANSSON

    Σε ηλικία μόλις 48 ετών έφυγε από τη ζωή πριν από μερικές ημέρες ο πρώην κιθαρίστας των Dark Tranquility, Fredrik Johansson, ύστερα από σκληρή τριετή μάχη με τον καρκίνο.

    Ο Σουηδός μουσικός ήταν μέλος των melodic deathsters από το 1993 ως το 1999 και συμμετείχε σε όλες τους τις κυκλοφορίες από το EP "Of Chaos and Eternal Night" ως και το LP "Projector" προτού αποχωρήσει για να εστιάσει την προσοχή του στην καθημερινή του εργασία και στην οικογένεια του.

    Σχετικά με τον θάνατο του η μπάντα ανάρτησε την εξής δήλωση:

    «Ένας από εμάς έφυγε

    «Ο Fredrik Johansson απεβίωσε στις 25 Ιανουαρίου μετά από τριετή μάχη με τον καρκίνο.

    «Μπήκε στους Dark Tranquility το '93, αμέσως μετά την ηχογράφηση του πρώτου μας δίσκου, "Skydancer". Με αντικατέστησε ως κιθαρίστας για να αφοσιωθώ στο τραγούδι και έτσι ανέβασε τον πήχη όσων μπορούσαμε να κάνουμε και όσα θέλαμε να πετύχουμε. Η επιρροή και το πάθος του είχαν τεράστιο αντίκτυπο. Το πρώτο τραγούδι που γράψαμε μαζί ήταν κάτι που τελικώς είχε τίτλο "Punish my Heaven" και μ' αυτό γνωρίζαμε ότι μπήκαμε σε ένα μονοπάτι που ως τότε μόνο ονειρευόμασταν.

    «Ο Fredrik ήταν ανελέητα αστείος, ξύπνιος και ευφυής και απογείωνε μια συζήτηση με τον θετικό και εύστροφο σχολιασμό του. Ταυτόχρονα, με την ίδια ευκολία μπορούσε να διαλύσει ένα σαθρό επιχείρημα με ευφράδεια και ενδελεχώς ερευνημένη λογική. Η αίσθηση του χιούμορ και της περιπέτειας οδηγούσαν συχνά σε επικές εκδρομές στην βλακεία και την τρέλα που θα μου λείψουν για πάντα.

    «Ο Fredrik έφυγε από την μπάντα το '99 για να αφοσιωθεί στην οικογένεια του αλλά παρέμεινε ο μεγαλύτερος μας fan και ο πιο αυστηρός κριτής μας. Η γνώμη του για την κατέυθυνση της μουσικής μας ήταν πολύτιμη και η γνώση ότι πάντα άκουγε και νοιαζόταν για κάτι που είχε συνεισφέρει στο να δημιουργηθεί, σήμαινε τα πάντα για εμάς.

    «Μια πρόσφατη ιστορία που λέει τα πάντα για την προσωπικότητα του είναι όταν κυκλοφορήσαμε τον δίσκο "Moment" με μια streaming συναυλία το 2020. Για εβδομάδες πριν την κυκλοφορία, ο Fredrik παρακολουθούσε τη σελίδα μας στο Facebook ώστε να εξασφαλίσει πως όσοι δεν είχαν πρόσβαση σε πιστωτική κάρτα ή απλώς δεν άντεχαν οικονομικά θα μπορούσαν να δουν κανονικά τη συναυλία. Πληρώνοντας προσωπικά το εισιτήριο για όσους δεν είχαν τη δυνατότητα, ο Fredrik φρόντισε να μην αποκλειστεί κανένας. Αυτός ήταν.

    «Γνωρίζοντας για τη μάχη του με τον καρκίνο για τρία σχεδόν χρόνια και έχοντας συνειδητοποιήσει το γεγονός πως θα έφτανε κάποτε η σημερινή μέρα δεν κάνει την κατάσταση λιγότερο πραγματική. Όλοι αισθανόμαστε την απώλεια και θα τη βιώνουμε για πάντα.

    «Η ζωή χωρίς εσένα σ' αυτόν τον κόσμο θα είναι εκ διαμέτρου αντίθετη και ούτε κατά διάνοια τόσο ενδιαφέρουσα και περιέργως αστεία όσο ήσουν εδώ. Εκ μέρους όλης της οικογένειας των Dark Tranquility σε αγαπάμε, Fredrik, και θα μας λείπεις για πάντα.

    «Ξεκινάμε σήμερα την αμερικάνικη περιοδεία μας και παίζοντας τραγούδια που έγραψε ο Fredrik στοχεύουμε να κρατήσουμε ζωντανό το όνομα και την μουσική κληρονομιά του. Ήταν ένας από εμάς και τον αγαπάμε.

    «"Έτσι είναι τα πράγματα κι ό, τι είναι να γίνει, ας γίνει", όπως έλεγε και ο Fredrik ως υπενθύμιση πως ο χρόνος μας εδώ είναι προσωρινός και πρέπει να αντλούμε όσο το δυνατόν περισσότερα από τις όμορφες προσωπικές μας σχέσεις και να εκτιμάμε τους ανθρώπους που μας περιτριγυρίζουν.

    «Την απέραντη αγάπη μας στη σύζυγο και τις τρεις κόρες του Fredrik.

    «Mikael Stanne και όλοι οι Dark Tranquility»

    Από πλευράς μας ευχόμαστε κι εμείς καλή δύναμη στους ανθρώπους του Fredrik Johanssson.