Thursday, 19 May 2022 15:37

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Έφυγε από την ζωή ο γίγαντας μουσικοσυνθέτης, ο Παγκόσμιος Vangelis (Δηλώσεις / Μουσικές)

Written by 
    ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Έφυγε από την ζωή ο γίγαντας μουσικοσυνθέτης, ο Παγκόσμιος Vangelis (Δηλώσεις / Μουσικές)

    Σήμερα έγινε γνωστή η θλιβερή είδηση που αναφέρει πως ο Βαγγέλης Παπαθανασίου, ο έλληνας μουσικοσυνθέτης με την παγκόσμια εμβέλεια, έφυγε από την ζωή σε ηλικία 79 χρονών στο Παρίσι όπου και κατοικούσε μόνιμα. Αναντικατάστατος!

    Την είδηση επιβεβαίωσε το δικηγορικό γραφείο που εκπροσωπεί τον Βαγγέλη Παπαθανασίου λέγοντας τα εξής: «Με μεγάλη μας θλίψη ανακοινώνουμε ότι ο μεγάλος Έλληνας Βαγγέλης Παπαθανασίου έφυγε από τη ζωή αργά το βράδυ της Τρίτης 17 Μαΐου». Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο έλληνας μουσικός και συνθέτης που γεννήθηκε 29 Μαρτίου 1943 στην Αγριά Βόλου, νοσηλευόταν σε νοσοκομείο στη Γαλλία με κοροναϊό.

    Σημειώνουμε ότι στην μακρά όσο και καταπληκτική διαδρομή του στη μουσική (σε αυτόν τον εκπληκτικό μουσικό οφείλουμε το συγκλονιστικό “666” album των Aphrodite's Child που κυκλοφόρησε το 1972) υπήρξε φοβερά δημιουργικός και το έργο του έχει και ποσοτικά και ποιοτικά, τεράστιες διαστάσεις.

    Σχετικές δηλώσεις για την μεγάλη απώλεια του οικουμενικού Βαγγέλη Παπαθανασίου έκαναν τόσο οι διαστημικές υπηρεσίες ESA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος) και NASA όσο και σπουδαίοι μουσικοί.

    ESA: Με μεγάλη μας λύπη μάθαμε ότι ο Vangelis έφυγε από τη ζωή. Γοητευμένος από τη μουσική και τις συνδέσεις της με την επιστήμη, ήταν καλός φίλος της ESA και της διαστημικής κοινότητας. Η δουλειά του έχει εμπνεύσει εκατομμύρια ανθρώπους και είχαμε την τιμή να συνεργαστούμε μαζί του στο album Rosetta.

    NASA: Ad astra, Vangelis. Ο συνθέτης της ταινίας συνέβαλε με μουσικές στις εξερευνήσεις της αποστολής μας Juno στον Δία. Εδώ, κάντε την βόλτα σας μαζί με το διαστημόπλοιο @NASASolarSystem γύρω από τον Δία και το φεγγάρι Γανυμήδη, με ανοιχτό τον ήχο.

    Joey DeMaio (Manowar): Λυπάμαι για τον θάνατο του ιδιοφυούς Έλληνα μουσικού Vangelis. Τον ευχαριστώ για την αθάνατη μουσική. Να αναπαυθεί εν ειρήνη.

    Mikael Akerfeldt (Opeth): Άλλος ένας θρυλικός συνθέτης/μουσικός έφυγε. Και με μεγάλη θλίψη αποχαιρετούμε τον αγαπητό μας Βαγγέλη Παπαθανασίου. Έχω ένα αρκετά εκτεταμένο τμήμα του Βαγγέλη στη δισκοθήκη μου και έχω απολαύσει σχεδόν κάθε Lp του. Ωστόσο, τα αγαπημένα μου παραμένουν το "Earth" του 1973 και το "666" των Aphrodite’s Child από το 1972. Το τελευταίο έχει ένα κομμάτι που ονομάζεται "Loud, loud, loud". Άκουσε το! Τόσο αποτελεσματικό σε όλη του την απλότητα. Και δεν μπορώ να μην σκεφτώ πόσο σχετικοί είναι αυτοί οι στίχοι αυτή τη στιγμή. Βαγγέλης Παπαθανασίου, 1943-2022, Rest in peace.

    Gus G. (Firewind): Ο Έλληνας θεός της Μουσικής έφυγε. R.I.P. Vangelis

    Rotting Christ: Σεβασμός σε έναν πραγματικά τεράστιο Έλληνα μουσικοσυνθέτη! Υπήρξες έμπνευση για εμάς καλλιτεχνικά και πνευματικά. Οι δημιουργίες σας θα μείνουν στην αιωνιότητα! Αναπαύσου εν ειρήνη Βαγγέλη Παπαθανασίου.

    Villagers of Ioannina City: Από τα αστέρια ήρθαμε στα αστέρια επιστρέφουμε. Από τώρα μέχρι το τέλος του χρόνου...

    Jeff Loomis: R.I.P. για έναν από τους σπουδαίους…. Ευάγγελος Οδυσσέας Παπαθανασίου

    Ως Metal Hammer καταθέτουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους φίλους του και τον αποχαιρετάμε ακούγοντας κάποιες από τις πολλές μουσικές του που χαράχτηκαν για πάντα στο μυαλό και στην αισθητική μας. Καλό ταξίδι Μαέστρο η πολύτιμη κληρονομιά και το μουσικό σου έργο, θα σε κρατά ακμαίο και ολοζώντανο στην σκέψη μας!