Wednesday, 04 January 2023 16:41

ΤΗΙS.IS.HAMMER.457: Τεύχος Ιανουαρίου Greek Metal Owns the Land Issue

Written by 
    ΤΗΙS.IS.HAMMER.457: Τεύχος Ιανουαρίου Greek Metal Owns the Land Issue

    Καλή χρονιά σε όλους! Όταν η χώρα παράγει πολιτισμό! Ξεκίνημα στο 2023 με μεγάλο πρωταγωνιστή την Ελληνική Σκηνή και την διαδρομή της από το «αρχαίο» 1972 μέχρι σήμερα. Η περιπετειώδης και καταπληκτική πορεία της στον χρόνο αποκαλύπτεται στο τεύχος Γενάρη μέσα από 220 δίσκους και μας χαρίζει ένα πολυσέλιδο, συναρπαστικό, πολυεπίπεδο, ταξίδι σε όλο το φάσμα του ήχου που μας αφορά! Αν θέλετε να μάθετε τα σημεία διανομής του τεύχους, τηλεφωνήστε στο 210-4820033 ή στείλτε μήνυμα στη σελίδα μας στο Facebook και θα σας ενημερώσουμε για το πού υπάρχει διαθέσιμο. Επίσης το τεύχος μπορείτε να το αποκτήσετε κάνοντας παραγγελία ΕΔΩ.

    GREEK METAL OWNS THE LAND (ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΑΚΟ ΠΕΡΒΑΝΙΔΗ): Το βλέπουµε να συµβαίνει. Το ζούµε καθηµερινά και είναι κάτι που δεν χωράει καµία αµφισβήτηση. Το εγχώριο metal βρίσκεται σε µία παρατεταµένη περίοδο ακµής ανεξάρτητα από τον τρόπο µε τον οποίο επιλέγουν οι δηµιουργοί του να εκφραστεί. Είτε µιλάµε για τις κλασικές παραδοσιακές φόρµες, είτε για τις πιο σύγχρονες αντιλήψεις πάνω στον ήχο, είτε για power, death, doom, black, folk, rock, prog, crust, όπως θέλετε πείτε το, metal, οι κυκλοφορίες είναι υψηλοτάτου επιπέδου δηµιουργώντας στο σύνολό τους µία πολύ υγιή και απόλυτα ανταγωνιστική σε παγκόσµιο επίπεδο σκηνή. Βέβαια, αυτό δεν είναι κάτι που συνέβη από τη µία µέρα στην άλλη, ούτε όλοι αυτοί οι δίσκοι προέκυψαν ως δια µαγείας, χτυπώντας τα δάχτυλα. Η θέση στην οποία βρίσκεται σήµερα το ελληνικό metal είναι κρίκος µίας αλυσίδας και αποτέλεσµα εξέλιξης πολλών ετών επιµονής, υποµονής, έµπνευσης, πίστης και δηµιουργίας. Από τα «πέτρινα» χρόνια των ‘70s και των ‘80s και τις απέναντι σε κάθε αντιξοότητα τότε δουλειές, στις πρώτες ηχηρές προσπάθειες της δεκαετίας του ‘90 και φυσικά στα χρόνια που ακολούθησαν, όλοι οι ντόπιοι µουσικοί αποτελούν ένα κοµµάτι του puzzle που δηµιουργεί το σήµερα της σκηνής.
    Με αυτές τις σκέψεις, αποφασίσαµε να κάνουµε ένα µεγάλο αφιέρωµα στο οποίο και παρουσιάζουµε 220 δίσκους οι οποίοι πιστεύουµε πως έπαιξαν κάποιον σηµαντικό ρόλο σε αυτήν τη διαδικασία και σίγουρα δεν είναι µόνο αυτοί. Κάθε µουσικός, κάθε demo, κάθε δίσκος έχει τη δική του θέση σε αυτήν την Ιστορία. Ζητήσαµε λοιπόν από ολόκληρη τη συντακτική µας οµάδα να προτείνει δίσκους ώστε να φτιάξουµε αυτόν τον χάρτη της διαδροµής του ελληνικού metal. Παρουσιάζουµε µόνο ολοκληρωµένους δίσκους, όχι EPs ή demos, ενώ για τα συγκροτήµατα που έχουν µεγάλη δισκογραφία µέσα στα χρόνια επιλέξαµε να παρουσιάσουµε έναν δίσκο από κάθε δεκαετία. Τέλος, στην αρχή του αφιερώµατος θα βρείτε ένα Hall of Fame στο οποίο και υπάρχουν 12 δίσκοι µε ξεχωριστή ιστορική βαρύτητα ο καθένας από αυτούς. Είµαστε βέβαιοι πως στο µέλλον θα έχουµε πολλούς ακόµα σπουδαίους δίσκους που θα µνηµονεύονται σε αντίστοιχα αφιερώµατα. Καλή ανάγνωση, καλή χρονιά, να προσέχετε τους αγαπηµένους σας.

    2022 EDITORS’ THE BEST THE REST THE BRILLIANT: Ο αριθμός των καινούργιων κυκλοφοριών είναι πλέον ανεξέλεγκτος. Οι στατιστικές αναφέρουν πως κάθε µέρα εµφανίζονται στις διάφορες πλατφόρµες πάνω από 100.000 νέα τραγούδια, ένα ικανό κοµµάτι των οποίων εµπίπτει στον γενικότερο χώρο του metal. Αυτή η υπερπροσφορά είναι ανθρωπίνως αδύνατο να αφοµοιωθεί από τους ακροατές και δυστυχώς πολλές φορές, πράγµατα που θα άξιζαν την προσοχή του κοινού, καταλήγουν στις ψηφιακές χωµατερές. Το Metal Hammer προσπαθεί να οργανώσει το χάος και να σταχυολογήσει τις πιο ενδιαφέρουσες από τις χιλιάδες κυκλοφορίες που έπεσαν στα χέρια των συντακτών του και σίγουρα η πλέον ιδανική ευκαιρία για να τις παρουσιάσει είναι οι καθιερωµένες λίστες που εµφανίζονται παραδοσιακά στο τεύχος Ιανουαρίου κάθε έτους. Η φετινή χρονιά είχε πολλές ιδιαιτερότητες, ξεκινώντας από το ότι ακούσαµε τα albums «της καραντίνας» πολλών σχηµάτων, συν το ότι δεν υπήρξε η κυκλοφορία που θα συσπείρωνε µεγάλο µέρος του κοινού. Το derby για την τελική εικοσάδα κρίθηκε στην παράταση και η συγκεντρωτική λίστα περιέχει παλιούς και νέους, µελωδικούς και ακραίους, δίνοντας µία πλήρη εικόνα της πραγµατικότητας του heavy metal για το 2022. Καλή χρονιά metalheads! Αυτή θα είναι η χρονιά µας!

    KATATONIA ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ ΜΑΖΑΡΗ: Οι αγαπηµένοι του ελληνικού κοινού KATATONIA επιστρέφουν µε νέο δίσκο ονόµατι “SKY VOID OF STARS” και εµείς αναρωτιόµαστε πότε πέρασαν σχεδόν 3 χρόνια από την κυκλοφορία του προηγούµενου album, “City Burials”. Το Metal Hammer επικοινώνησε µε τον µπασίστα του group, NIKLAS SANDIN, για µια ενδοσκοπική βουτιά στον κόσµο των Σουηδών.

    HAMMERS OF MISFORTUNE ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟ: Τα λόγια είναι περιττά και µας τρώνε πολύτιµο χώρο. Ο νέος δίσκος των HAMMERS OF MISFORTUNE είναι εκεί έξω για όλους και όλες µας να τον απολαύσουµε. Το Metal Hammer έχει την τιµή να µιλήσει µε τον ηγέτη τους, τον κιθαρίστα JOHN COBBETT για το “OVERAKER”, την πανδηµία και τη ζωή στη Montana. Aκούστε το album, διαβάστε τα λόγια και τους στίχους και µπείτε άφοβα στον κόσµο των Hammers. Σας αξίζει.

    METAL HAMMER ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ - ΘΕΜΑΤΑ: ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ GREEK METAL OWNS THE LAND / ΚΑΤΑΤΟΝΙΑ / MASK OF PROSPERO / HAMMERS OF MISFORTUNE / ΛΙΣΤΕΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ 2022 / THERION

    MONIMEΣ ΣΤΗΛΕΣ: ΗΑΜΜΕRING THE WORLD / LOUD FROM PLANET METAL / WHAT TOMORROW KNOWS: Ripped to Shreds / PROTOMETAL: Dschinn / CELEBRATION DAY: Nevermore “Dreaming Neon Black”/ TEN TON HAMMER: Dave Ingram (Benediction) / PAST TENSE TO FUTURE TENSE: Sentenced “Amok”/ STAGE HAMMER / HELLENIC ASSAULT / SUB-TERRA / JUDGEMENT DAY / I AM I: Todd La Torre (Queensrÿche).

    PAST TENSE TO FUTURE TENSE, SENTENCED “AMOK” ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ ΜΑΖΑΡΗ: «Έχουν περάσει πάνω από 20 χρόνια από την τελευταία φορά που µίλησα µε κάποιον από το ελληνικό Metal Hammer! Πρέπει να ήταν για το “Utopia A.D.” των The Black League και χαίροµαι που τα ξαναλέµε. Δώσε µου όµως τώρα λίγο χρόνο να πάρω µερικά πράγµατα που σχετίζονται µε το “AMOK” των SENTENCED για να φρεσκάρω τη µνήµη µου… Δεν βγάζω και πολύ συχνά αυτούς τους δίσκους από τη θέση τους. Ας πάρω και µερικά ποτά για να µπορώ να µιλήσω λίγο περισσότερο σήµερα!» Και κάπως έτσι, ο TANELI JARVA στήνει την κάµερα απέναντί του, κάθεται αναπαυτικά στον καναπέ του, παρέα µε τους δύο σκύλους του και ένα ανθρώπινο κρανίο κάπου πίσω του, και για την επόµενη µιάµιση ώρα κάνει µια αναδροµή στο παρελθόν των αγαπηµένων Φινλανδών εξιστορώντας µας όλα όσα θέλουµε να ξέρουµε για το ιστορικό αυτό album -και όχι µόνο- που στις 3 Ιανουαρίου έγινε 28 χρονών…

    WHAT TOMORROW KNOWS, RIPPED TO SHREDS ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΡΚΟ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ: Όταν ακούσαµε το νέο album των RIPPED TO SHREDS καταλάβαµε ότι είχαµε να κάνουµε µε ένα συγκρότηµα που άξιζε να παρουσιαστεί από το περιοδικό. Όµως, κάνοντας τη συνέντευξη, συνειδητοποιήσαµε ότι ο ANDREW LEE, ο ιθύνων νους πίσω από τους RTS είναι πολλά περισσότερα από ένας ακόµα κάφρος που παίζει death metal.

    TEN TON HAMMER, DAVE INGRAM (BENEDICTION) ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ ΜΑΖΑΡΗ: Από τους σηµαντικότερους εκπροσώπους του βρετανικού death metal, οι BENEDICTION είχαν τα «πάνω και τα κάτω» τους όλα αυτά τα χρόνια όµως φαίνεται πως από την επιστροφή του DAVE INGRAM και µετά, το group δεν ζει απλά µία δεύτερη νιότη αλλά ισοπεδώνει τα πάντα στο πέρασµά του. Αν βρεθείτε σε µία ζωντανή εµφάνισή τους θα το επιβεβαιώσετε. Εδώ ρωτάµε τον τραγουδιστή τους για τους 10 αγαπηµένους του δίσκους.

    HORROR: OBITUARY, GAEREA, ELLENDE

    OBITUARY ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΙΧΑΛΗ Σ. ΚΡΙΜΠΟΓΙΑΝΝΗ: Έχουν περάσει περισσότερα χρόνια από το “Frozen in Time”, τον δίσκο που σηµατοδότησε την επιστροφή των OBITUARY, µέχρι σήµερα, παρά από την κυκλοφορία του θρυλικού ντεµπούτου των Αµερικανών µέχρι το “FIT”. Κάποια στιγµή στο µέλλον, οι Obituary δεν θα υπάρχουν. Μέχρι τότε εύχοµαι να βγάζουν albums τόσο καλά όσο το “DYING OF EVERYTHING” και να «συντονίζονται» µε τους οπαδούς τους σε συναυλίες ανά την υφήλιο. Το Horror είχε τη χαρά να Zoom-άρει µε τα αδέλφια DONALD και JOHN TARDY ένα απόγευµα Παρασκευής, µεταξύ δουλειάς και burger.

    ΓΙΓΑΝΤΟΑΦΙΣΕΣ: W.A.S.P. / ROTTING CHRIST

    Σπεύσατε! Η περιπετειώδης διαδρομή μέσα στο χρόνο της Ελληνικής Σκηνής παράγει πολιτισμό στην χώρα και το τεύχος που την φιλοξενεί μπορείτε να το αποκτήσετε κάνοντας παραγγελία ΕΔΩ. Σας ευχαριστούμε που μας επιτρέπετε να βαδίζουμε δίπλα σας!